• BIST 100

    9777,04%0,57
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

Yurtdışında Yaşam Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yurtdışında yaşam ve çalışma koşulları gençler arasında merak konusu olmaya devam ediyor.

YAŞAM 30.12.2021 17:26:00 0
Yurtdışında Yaşam Hakkında Sık Sorulan Sorular

 

Yurtdışında yaşam ve çalışma koşulları gençler arasında merak konusu olmaya devam ediyor. Biz de bu yazımızda aklınızı kurcalayabilecek soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Hem yurtdışında yaşamın zorlukları hem de avantajlarına odaklanarak kendi yolunuzu çizmeniz için bu yazımızın bir rehber niteliğinde olmasını hedefledik.

 

Bu yazımızda 7 soruya yer vererek bu soruların cevaplarıyla birlikte bu konuda ufkunuzu genişletebileceğimizi düşünüyoruz.

 

Yurtdışında Yaşamak Sanıldığı Kadar Kolay Mı?

Siz de sadece çevrenize bakarak bile yurtdışında yaşamaya olan ilginin arttığını farketmişsinizdir. Belki yurtdışında yaşamaya, okumaya, çalışmaya giden arkadaşlarınız oldu ve onların hikayelerini dinliyorsunuz. Bu durum sizin için de cesaret verici olabilir fakat her ülkenin kendine göre zorlukları olduğunu unutmayın. 

 

Diğer sorularımızda da açıklayacağımız şekilde mesleğiniz, yaşınız, medeni durumunuz, dil seviyeniz yurtdışında yaşamayı sizin için daha zor ya da kolay hale getirebilir. Yani bu sorunun cevabı oldukça kişisel olabilir, peki bunu sizin için daha kolay hale getirecek şeyler neler olabilir? Bu ipuçlarına da diğer sorularımızın cevapları arasında ulaşacaksınız. Yurtdışındayız gibi siteler aracılığıyla da yurtdışında yaşamaya dair birçok sorunuza cevap bulabilirsiniz.

Yurtdışında Mesleğime Göre Nasıl İş Bulabilirim?

Üniversiteyi bitirip iş hayatına Türkiye’de atıldıysanız, yurtdışında kendi mesleğinize göre iş arıyor olabilirsiniz. Kendinize hedefler belirlemelisiniz. 

 

Öncelikle işe başvurduğunuz ülkelerde zaten o ülkelerin vatandaşı olan birçok rakibiniz olacak ve sizin tercih edilmeniz bu sebeple daha zor olabilir. Eğer hedefinizi yurtdışı olarak belirlediyseniz birkaç işe başvurarak pes etmeyi aklınızdan çıkarmalısınız. Bu süreç beklediğinizden uzun sürebilir.

 

Portekiz, İspanya gibi Akdeniz ülkelerinde çalışan çok uluslu şirketler birçok ülkeden çalışan kabul etmek konusuna daha sıcak bakabiliyor. 

 

Hedef olarak öncelikle kendinize birçok farklı ülkeden çalışanı olan firmaları seçebilirsiniz. Şirket politikası olarak multikültürel bir ortam oluşturmak isteyen firmalar başvurularınıza daha sıcak bakacaktır.

 

İkinci bir seçenek olarak doğrudan Türkiye pazarına da çalışan ve Türkçe de gerektiren iş ilanlarını araştırabilirsiniz. Bu sayede hali hazırda o ülkede yaşayan birçok kişi arasından daha kolay sıyrılabilirsiniz. Bu sayfada bu yönde yurtdışı iş ilanları bulmak mümkün.

 

Özetle mesleğinize göre yurtdışında iş bulmak kolay olmayabilir, fakat başvurularınız konusunda doğru hedeflere yönelerek şansınızı arttırabilirsiniz.

 

Yurtdışında Çalışmak için Dil Seviyem Yeterli Mi?

Bu soruya vereceğiniz cevap sadece iş bulmak konusunda değil gittiğiniz ülkede ne kadar mutlu olacağınızı da etkileyebilir. Bu sebeple mutlaka gitmeden önce İngilizce seviyenizi geliştirmeye çalışın. 

 

Bildiğiniz Fransızca, Almanca, İspanyolca gibi ikinci bir diliniz varsa onu geliştirmek de size avantaj sağlayabilir fakat Almanca gerektiren bir iş ilanında Alman bir rakibinizden daha öne çıkmanız hiçbir zaman mümkün olmaz. Bu sebeple önceliğiniz akıcı bir İngilizce olmalı.

 

Peki şart mı? Tabii ki değil, örneğin bir yazılımcı mesleğinde çok iyi olduğunu kanıtlayabiliyorsa dil becerisini zamanla geliştirebileceği şirketlerin İK çalışanları tarafından düşünülebilir. Yaratıcılık isteyen işlerde de benzer şekilde çok akıcı bir İngilizceniz olmadan da iş bulabilirsiniz. Mesleğiniz çok fazla iletişim gerektiriyorsa dil seviyeniz daha belirleyici olacaktır.

 

İş dışındaki zamanlarınızda ve sosyalleşmek için de İngilizceniz ne kadar iyi olursa yaşadığınız ülkeye adapte olmanız o kadar kolaylaşır. Özellikle Avrupa ya da Amerika’ya gidecekseniz iyi bir İngilizce diğer dillerdeki bilginize bakılmaksızın yeterli olabilir.

Yurtdışına Üniversite Seviyesinde Gitmek Orada Kalıcı Olmayı Kolaylaştırır Mı?

Birçok ülke üniversiteyi ya da yüksek lisansı ülkelerinde bitiren yabancılar için belli sürelerde çalışma izinleri verir. Bu da o ülkedeki bir şirketin sizi tercih etme şansını arttırır. Bu sebeple üniversiteye girmediyseniz üniversite eğer bitirdiyseniz de yüksek lisans için yurtdışı seçeneklerini araştırabilirsiniz. Aklınızda tutmanız gereken konu o ülkenin size okuduktan sonra çalışma izni verip vermeyeceği olmalıdır.

 

İş Bulursam Ailemle Birlikte Yurtdışına Taşınabilir Miyim?

Yurtdışında yaşamak kolay mı sorumuzda da bahsettiğimiz gibi medeni durum da yurtdışında yaşama kararını etkileyen konuların başında yer alır. 

 

Evli bir kişi yurtdışında yaşama kararını tek başına veremeyebilir. Öncelikle şunu bilmelisiniz, siz bir ülkeden çalışmak için vize aldığınız takdirde “aile birleşim vizesi” gibi vizeler aracılığıyla aileniz de çalışma izni aldığınız ülkeden yaşamak için vize alabilir. 

 

Bu tarz durumlar temel insan hakları konusuna girdiği için bu konuyu çözmek zor değil fakat örneğin Türkiye’de 2 maaşla geçinen bir aile yurtdışında tek maaşla geçinebilir miyiz diye düşünmeden hemen karar vermemeli. Çünkü “eşin” ülkede yaşam hakkı alsa da çalışma izni olmayabilir ve en azından o ülkede yaşanan ilk aylarda tek maaşla geçinmeniz gerekebilir. Bu kararı iyice düşünerek vermek gerekir.

 

Yurtdışına Taşınmak İstiyorum, Peki Hangi Ülke Olacağına Nasıl Karar Verebilirim?

Hangi ülkeye taşınacağınıza karar vermek için kendinize kriterler belirleyebilirsiniz. Örneğin Türkiye’de sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeyleri düşünerek tabii ki finansal olarak da tatmin olacağınız şartları hangi ülkelerin sağladığını araştırabilirsiniz. Örneğin soğuk ve kasvetli havalar size göre değilse Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde yaşamaya karar vermeden önce mutlaka kış aylarında bu ülkeleri ziyaret etmenizi öneririz. Para birimi Euro olmayan Macaristan, Çekya, Polonya gibi Orta Avrupa ülkeleri ise yaşam standardınızı yükseltmenizi zorlaştırabilir. 

Yurtdışında yaşasanız da Türkiye’ye sık gidip gelmek istiyorsanız Amerika kıtası uzun yolculuk saatleri nedeniyle sizi zor bir duruma sokabilir.

 

Yani en çok önem verdiğiniz konuları listeleyerek size uygun ülkeleri belirleyebilirsiniz. Tek ülkeye odaklanmak yerine bölgelere odaklanmak da seçeneklerinizi arttıracaktır. İskandinav Ülkeler, Batı Avrupa, Orta Avrupa, Akdeniz Ülkeleri, Amerika gibi aklınızdaki ülkeleri gruplayabilirsiniz.

Yurtdışında Yaşamanın Zorlukları Neler?

Nasıl yurtdışında yaşamaya başlayabileceğinizden bahsettik. Aklımızdaki ipuçlarını paylaştık. Şimdi de yurtdışında yaşam denince nasıl zorlukların sizi beklediğine kısaca değinelim. Tabii ki yurtdışında yaşamak kısa dönemler için de olsa, ömürlük bir yaşam planı olarak da olsa birçok deneyimi beraberinde getiriyor. Yine de sizi bekleyen çeşitli zorluklar da var. 

 

İngilizce’niz ne kadar iyi olsa da gittiğiniz ülkenin ana dilini bilmiyorsanız sosyalleşme ve hastane gibi konularda zorluklar yaşayabilirsiniz. Bu sizi ülkedeki sinema, tiyatro gibi kültürel aktivitenin de dışında bırakabilir.

 

Gittiğiniz ülkenin sağlık sistemini mutlaka araştırın, sağlık sektörü Avrupa’da ülkemize göre çok daha pahalı ve ücretsiz sağlık hizmetleri için bekleme süreleri çok uzayabiliyor.  

 

Türkiye’de çalışırken işinizin sizin için bağlayıcılığı daha düşük. Örneğin işten memnun olmadığınızda istifa edip başka bir iş bulabilirsiniz fakat yurtdışında yaşamaya başladığınızda çalıştığınız işe bağımlılığınız çok daha yüksek olacak. Bu sebeple sadece yurtdışına gidebilmek için sevmediğiniz bir işi kabul etmeyin. Farklı bir işe geçmek kolay olmayacaktır.

 

Teknoloji ne kadar ilerlemiş olursa olsun aileniz ve arkadaşlarınızdan kopacaksınız, maalesef bunun net bir çözümü yok fakat en azından Türkiye’ye doğrudan uçuşlar olan bir şehirde yaşarsanız acil durumlarda Türkiye’ye gidip gelebilmeniz kolay olacaktır.

 

Kısaca Yurtdışında Yaşam

Yurtdışında yaşam hakkında aklınıza takılabilecek temel sorulara bu yazımızda cevap aradık. Zaten siz de  bu konudaki araştırmalarınızı ilerlettikçe farklı sorunlar ve çözümleriyle yüzleşeceksiniz. Meslek sahibi olanlar için de eğitimine devam edenler için de yurtdışında yaşamak mümkün. Doğru adımları atmak ve hemen pes etmemek anahtarınız olacak.

 

 


TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: Maskelerle kahveyi taradılar

Yaşam Alanların Vazgeçilmez 3 Ürünü!

Erkekler İçin Trend Olan 2024 Tişört Modelleri

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR