• BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,24
  • EURO

    35,02% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2282,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3847,12% -0,20

Yemen iç savaşında Hudeyde neden önemli?

Yemen hükümet güçleri ile Husiler, İsveç'te sağlanan anlaşma çerçevesinde ülkeye insani yardım ve ticari ürünlerin yüzde 80'inden fazlasının giriş noktası olan Hudeyde'den tarafların çekilme sürecinin başlaması bekleniyor.

POLİTİKA 22.02.2019 12:37:00 0
Yemen iç savaşında Hudeyde neden önemli?

 

Yemen'de hükümet güçleri ile Husilerin, İsveç'te varılan anlaşma doğrultusunda askeri güçlerini Hudeyde vilayetinden çekmesi, ülkeye insani yardımların ulaşımı ve taraflar arasındaki güç dengeleri açısından stratejik bir gelişme olacak.

Yemen'in farklı bölgelerinde devam eden çatışmalar, binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de savaş nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulaştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yaklaşık yarısını oluşturan 10 milyon kişi kıtlık riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Ülkede 22 milyondan fazla insan yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Ülkeye insani yardım ve ticari ürünlerin yüzde 80'inden fazlasının giriş noktası olan Hudeyde vilayeti, 2014'ten beri başkent Sana ve diğer birçok bölge gibi Husilerin denetiminde yer alıyor.

Hükümet güçleri, kenti geri almak üzere geçen yıl haziran ayında Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğiyle operasyon başlattı ve belli periyotlarla aralık ayına kadar sürdürdü.

Aralık ayında ise Yemenli taraflar, BM'nin himayesinde İsveç'in başkenti Stockholm'de istişare toplantıları kapsamında bir araya gelerek, Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde limanı ve kentine ilişkin anlaşmaya vardı.

Yerel basına göre, Hudeyde'den çekilme sürecinin ilk aşaması çerçevesinde Husiler, kontrollerinde tuttukları "Ras İsa" ve "Salif" limanlarındaki askeri güçlerini 5 kilometre geri çekecek. İkinci aşamada ise Husiler, "Hudeyde Limanı"nda bulunan askeri güçlerini 5 kilometre geri çekmeye karşı hükümet güçleri de yaklaşık 4 kilometre "Kızıldeniz Siloları"nın gerisine çekilecek.

Hudeyde vilayetinin stratejik konumu

Yemen'in güneyinde yer alan ve Babu’l Mendeb boğazını sınırları içine alan Aden ilinden sonra ikinci büyük limana sahip Hudeyde vilayeti, Kızıldeniz'den başkent Sana ve kuzeydeki diğer vilayetlere açılma açısından stratejik bir yer.

"Kızıldeniz'in Gelini" olarak anılan ve ülke nüfusunun yüzde 11'ini barındıran Hudeyde, Arap Yarımadası'nın Kızıldeniz kıyılarını kapsayan Tihama bölgesinin en verimli topraklarına sahip.

Ülkenin ikinci büyük limanı ve yerleşim bölgeleri açısından stratejik konuma sahip Hudeyde Limanı, uluslararası karasularına yakın olmasının yanı sıra çalışmaları olumsuz etkileyecek deniz dalgaları ve mevsimlik fırtınalara maruz kalmayan özelliklere sahip.

Başkent Sana'nın 226 kilometre batısında Kızıldeniz kıyısında yer alan Hudeyde, tarıma elverişli topraklarının yanı sıra denizdeki balık çeşitleri ve sahip olduğu sanayisine rağmen Yemen'in en yoksul bölgesi olarak öne çıkıyor.

Yaklaşık 3 milyon nüfusuyla ülkenin ikinci büyük kenti olan ve eskiden beri yoksulluk konusunda ciddi sıkıntılar çeken Hudeyde, 2014'te Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesiyle başlayan çatışma sürecinin getirdiği göç dalgalarıyla nüfusu daha da artmış oldu.

Hudeyde'nin deniz açıklarında 40'tan fazla ada bulunuyor. Bunların en önemlisi Salif Limanı'nın 6 kilometre karşısında yer alan ve 3 bini aşkın nüfusa sahip Kamaran adasıdır.

Stratejik konumu itibariyle tarihi boyunca çekişmelerin kurbanı haline gelen Hudeyde, Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz savaş gemileri tarafından iki kez bombardımana tutulmuştu.

Hudeyde'nin sahip olduğu limanlar

Husilerin 4 yılı aşkın süredir denetimlerinde tuttuğu Hudeyde ili, "Hudeyde", "Salif", "Ras İsa" ve "Muha" olmak üzere 4 limana sahip.

"Hudeyde Limanı", 1961 yılında Sovyetler Birliği'nin iş birliğiyle inşa edildi ve Aden Limanı'ndan sonra ülkenin en büyük ikinci limanı olarak hizmet veriyor. Etrafı surlarla çevrili yaklaşık 3 milyon metrekare alana sahip Hudeyde Limanı'nda, çeşitli ürünler için 12 depo bulunuyor.

Kentin 60 kilometre kuzeybatısında yer alan Salif Limanı da etrafı surlarla çevrili yaklaşık 810 bin metrekare alan üzerine kurulu bir yer. Tuz ihracatı için 1970'li yıllarda inşa edilen ve deniz derinliğinin 20-35 metreye çıkması nedeniyle büyük yük gemilerinin yanaşabildiği Salif Limanı, 6 kilometre karşısında yer alan 3 bin nüfusa sahip Kamaram Adası nedeniyle dalgalara maruz kalma gibi riskleri de taşımıyor.

Yemen'de petrol sevkıyatı için inşa edilen ilk liman olma özelliğini taşıyan Ras İsa Limanı ise 1985-1986 yıllarında tamamlandıktan sonra petrol ihracatı için kullanıldı. Husilerin denetimine geçmeden önce saatte ortalama 15 bin varil petrol pompalama kapasitesine sahipti.

Hudeyde'nin dördüncü ve Arap Yarımadası'nın en eski limanı olarak bilinen "Muha Limanı", 15-17. asırlarda Yemen kahvesinin ihracatı için bir pazar konumundaydı. Ülkenin en büyük nüfusa sahip kentlerinden Taiz'in 100 kilometre batısında yer alan Muha Limanı, 1978 yılında Yemen'e yeniden kazandırıldı.

Muha ilçesi ve limanı, 2017 yılından bu yana hükümet güçlerinin kontrolünde yer alıyor.

Hudeyde bölgesi, ilk günden koalisyonun saldırılarına maruz kaldı

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Yemen hükümetine destek vermek amacıyla 26 Mart 2015'te Husilere karşı operasyona başladığı günden itibaren Hudeyde bölgesinde askeri karargah olarak belirlediği noktaları bombaladı.

Ancak ABD başta olmak üzere Batı ülkeleri, BM insani yardımlarının ihtiyaç duyulan bölgelere ulaşması amacıyla Hudeyde Limanı'nın açık tutulması yönünde koalisyon güçlerine baskı yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetimindeki hükümet, Temmuz 2015'te ülkenin güneybatısında yer alan Aden kenti ve dünya ticareti için stratejik önem arz eden sınırlarındaki Babu'l Mendeb boğazında kontrolü ele geçirdikten sonra gözlerini Hudeyde iline dikmişti.

Çünkü hükümet güçleri, Hudeyde'yi Husilerden kurtarmakla birlikte stratejik limanlara sahip olmasının yanı sıra ülkenin kuzeyinde Husilerin ele geçirdiği diğer bölgelere de çok daha kolay ulaşabileceğini düşünüyor.

Öte yandan hükümet güçleri ile yaklaşık 4 yıldan bu yana savaşan ve Kızıldeniz kıyısında ele geçirdikleri bölgeleri sürekli koz olarak kullanan Husiler, Hudeyde'yi kaybetmeleri ile birlikte denizle olan bağlantılarını tamamen kaybetmiş olacak.

Ülkenin onlarca bölgesinde Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin destek verdiği hükümet güçlerine karşı cephe açan Husiler, Hudeyde limanlarını bir gelir kaynağı olarak kullandıkları gibi insani yardımların kesilmemesi için açık tutulmasını isteyen uluslararası toplumun korumasını da garantiye alıyor.

Hudeyde BAE'nin hedefindeydi

Hudeyde, son olarak da geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) hedefine girmişti.

Kızıldeniz kıyısındaki Afrika'nın bazı ülkelerine ait stratejik limanları birtakım anlaşmalarla kontrolüne geçirme çabalarını yürüten BAE, Yemen'deki çatışma ortamından yararlanarak ülkenin güneyindeki limanları ele geçirdikten sonra geçen yıl Hudeyde'ye yönelik operasyonun başladığını duyurmuştu.

Yemen'de hükümet güçleri, Hudeyde kenti ve limanını Husilerden almak için 13 Haziran'da Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğiyle operasyon başlatmıştı. Koalisyon güçleri de 17 Eylül'de kenti Husilerden temizlemek için "geniş çaplı operasyon" başlattıklarını duyurmuştu.

Stockholm Anlaşması

Yemenli taraflar, BM himayesinde İsveç'in başkenti Stockholm'de 6-13 Aralık 2018'de gerçekleştirilen istişare toplantılarında esir değişimi, Hudeyde'de ateşkes, limanlar ve Taiz ile ilgili anlaşma imzalamıştı.

Hudeyde'de sağlanan ateşkes etkinliğini korurken, taraflar, kentten çekilme ve esir takası gibi diğer maddeler üzerinde görüşmelere devam ediyor.

AA


Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

Abisini boğazını keserek öldüren zanlı adliyeye sevk edildi

Türel Asarcıklılardan destek istedi

Meteoroloji'den kuvvetli sağanak uyarısı

Sandığa gidecekler dikkat

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR