• BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Uzmanlara göre,ABD, Asya Pasifik çıkarmasıyla bölgede Çin'e karşı ittifaklarını güçlendirmek istiyor

Güney Kore Hankuk Yabancı Araştırmalar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Lee Joo-song, "ABD-Çin arasındaki stratejik rekabetin, Kuzeydoğu Asya bölgesinde ve kapsamı genişleyerek Hint-Pasifik bölgesinde de devam etmesi bekleniyor." dedi.

DÜNYA 18.03.2021 14:28:00 0
Uzmanlara göre,ABD, Asya Pasifik çıkarmasıyla bölgede Çin

Uzmanlar, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın ilk ziyaretlerini Japonya, Güney Kore ve Hindistan'a düzenleme kararını "ABD'nin Asya Pasifik çıkarmasıyla bölgede Çin'e karşı ittifaklarını güçlendirme isteği" olarak nitelendirdi.

 Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Araştırmaları Merkezi (APAM) Misafir Araştırma Görevlisi ve Güney Kore Hankuk Yabancı Araştırmalar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Lee Joo-song, Blinken ve Lloyd'un 15 Mart'ta Japonya, Güney Kore ve Hindistan'a başlattıkları ziyareti değerlendirdi. Lee, bu turun ana amacının Çin'e karşı caydırıcılığı güçlendirmek ve Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması olduğunu ifade etti.

Blinken'ın ilk denizaşırı ziyaretini Avrupa veya Orta Doğu'dan ziyade Kuzeydoğu Asya'ya yaptığına işaret eden Lee, Biden yönetiminin dünyaya, ABD'nin stratejik önceliğinin Çin üzerindeki caydırıcılığını güvence altına almak istediğini ima etme olduğunu söyledi. Lee, ABD'nin şu anda Güney Kore-ABD ile ABD-Japonya ittifakının Çin'in yükselişine yanıt olarak daha aktif bir katkı ve rol oynamasını beklediğini vurgulayarak şöyle devam etti:

"ABD'nin ana gündemini, bölge ülkeleriyle Çin'e yönelik ortak bir yaklaşım geliştirmek, Güney Kore-ABD-Japonya iş birliğini güçlendirmek ve Kuzey Kore'nin nükleersizleştirilmesi oluşturuyor. Kuzey Kore'ye yönelik politikaları koordine etmek ve Güney Kore-Japonya ilişkilerinin iyileştirilmesi de ele alınacak konulardan."

Lee, Çin'in ulusal gücünü artırdığına, çıkarlarını savunduğuna ve komşu ülkelere de nüfuzunu genişletmeye çalıştığına dikkati çekti.

"ABD-Çin arasındaki stratejik rekabetin, Kuzeydoğu Asya bölgesinde ve kapsamı genişleyerek Hint-Pasifik bölgesinde de devam etmesi bekleniyor." diyen Lee, ABD yönetiminin çevre ülkeleriyle yaptığı ittifakla Çin'i çevrelemek istediğini söyledi.

"ABD, Hindistan, Güney Kore ve Japonya birlikte Çin'e karşı duruyor"

Ufuk Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Sencer İmer, ABD'nin Donald Trump döneminden bugüne Çin'i bir hasım olarak gördüğünü dile getirdi. Çin'in 2028'de reel ekonomik anlamında ABD'yi dolar bazında geçeceğini belirten İmer, "Ekonomik olarak geçtiğinde, üretim gücü olarak geçmiş oluyor. Bu, teknolojiyi ve askeri gücü de beraberinde getiriyor. Çin'in çelik üretimi de ciddi oranda artıyor. Bu da endüstriyel ürün, güç ve silah demek oluyor." dedi.

İmer, Çin'in her yıl Fransız donanması kadar askeri gemiyi denize indirdiğine dikkati çekerek ABD'nin dünya denizlerindeki hakimiyetini Çin'e karşı kaybettiğini söyledi. ABD'nin Çin'e karşı Pasifik'te kendisine müttefik aradığını aktaran İmer, "4'lü grup dediğimiz ABD, Hindistan, Güney Kore ve Japonya birlikte Çin'e karşı duruyor. ABD burada Çin'e karşı bir ittifak kurmaya çalışıyor. Tabii Çin de bunu kendisine karşı yapılan bir harekat olarak görüyor." diye konuştu.

İmer, ABD'nin yeni hükümetinin Pasifik'te iş birliğini güçlendirmeye çalıştığını ve bölgede atacağı siyasi, askeri iş birliklerinin Çin'e karşı olduğunu vurguladı. Çin'in ABD'nin bölge politikasını dikkatle izlediğini ve ABD ile askeri anlamda karşı karşıya gelmek istemediğini anlatan İmer, "ABD-Çin arasındaki mücadele, Myanmar, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde de ortaya çıkıyor. ABD, Çin'in 'Kuşak ve Yol Projesi'ni de engellemeye çalışıyor." ifadesini kullandı.

"Biden yönetimi, Güney Pasifik'te güvenlik eşiklerini daha da güçlendirecek"

İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Finans Bölümü Başkanı ve Çin Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Sedat Aybar, ABD'de her seçim sonrası Çin'e sataşmanın bir gelenek haline geldiğini, yeni yönetimin de bu geleneği sürdüreceğini söyledi. ABD'nin, Tayvan'la olan ilişkilerini ilerletmeye devam edeceğini vurgulayan Aybar, Barak Obama döneminde başlatılmış Çin'i çevreleme politikasının devam edeceğine dikkati çekti. Aybar, şöyle devam etti:

"Amerikan politikası, Çin Halk Cumhuriyeti'ni enterne etmek ve askeri, fiziki alanlarda güç projeksiyonunu sınırlamaya çalışacağını hedefler. Bunun yapabileceği en gerilimli, çelişkili olabilecek coğrafyanın Tayvan olacağını düşünüyorlar oysa Tayvan'ın Çin'le iktisadi ilişkileri son derece derin. Tayvan, Çin'le birçok konuda çatışmalı olsa da iktisadi olarak Çin'e en çok yatırım yapan ülke."

15 Asya-Pasifik ülkesinin imza attığı Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) Anlaşmasıyla oluşturulan dünyanın en büyük serbest ticaret blokunun Asya'da bulunduğunu belirten Aybar, ABD'nin bu ticaret blokunda bulunmadığını ve Biden yönetiminin bu blokun Çin'e sağlayacağı avantajları aza indirmek için strateji uygulayacağının altını çizdi. Aybar, "Biden yönetimi, Güney Pasifik'te güvenlik eşiklerini daha da güçlendirecek." dedi.

Çin'in, "Kuşak ve Yol" inisiyatifi çerçevesinde kendi etki alanını, ticari ağlarını, dış yatırımlarını ve içerideki tüketim gücünü artıracak düzenlemelerle ABD'ye cevap vereceğini dile getiren Aybar, Çin'in askeri anlamda olmasa da diplomatik ve iktisadi açıdan avantajının olabileceğini söyledi.

Aybar, Çin'in ABD'nin kendisini enterne etme politikasına karşı kendi direniş eşiklerini oluşturmaya çalışacağını belirtti.

Biden'ın "Asya'ya düşkünlüğü"

Tokyo'daki Tama Üniversitesi Kural Koyucu Stratejiler Merkezi (CRS) Müdür Yardımcısı Brad Glosserman, ABD’li bakanların Tokyo ziyareti ve görüşmelerini "büyük başarı" olarak niteledi.

Hint-Pasifik bölge ziyaretlerinde, Tokyo ve Seul’u öne çıkarmalarının, Biden yönetiminin "Asya bölgesine düşkünlüğünü" gösterdiğini belirten Glosserman, "Beyaz Saray’da ilk ağırlanacak yabancı misafirin Japonya Başbakanı Suga Yoşihide olması, ABD'li bakanların Tokyo'da verdiği mesajı destekliyor. 2+2’li zirve tüm endişelere hitap etti." dedi.

Glosserman, Çin’de 1 Şubat'ta yürürlüğe giren ve ülkenin sahil güvenliğine, kendisine ait olduğu iddia edilen kara sularında, kurallara uymayan yabancı gemilere karşı silah kullanma yetkisi veren yasanın, Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı Senkaku adaları etrafında uygulanmasının Japonya'nın sahil güvenliğini tehlikeye düşürebileceği ihtimaline değindi.

"Senkaku adalarına taahhüt yeni değil" diyen Glosserman, yasanın Çin'e Japon gemilerini hedef alabilme yetkisi tanıdığı iddialarına yönelik, "Önceki garantiler yeniden teyit edildi. Biden yönetimi, durumun farkında ve bu konuya yönelik endişeleri ele alıyor." ifadesini kullandı.

Şubat sonrası Çin devriye gemilerinin bölgedeki etkinliğini artırması ve adalar etrafında Japon gemileriyle birçok kez karşı karşıya gelmesi sonrası 1947 Anayasası'nın 9. maddesindeki "Uluslararası anlaşmazlıkların çözümünde 'saldırmazlık' anlayışına bağlı kalınacağı ve ülke sınırlarını savunma amacı dışında güç kullanılmayacağı" maddesinin yeniden yorumlanabileceği iddialarına değinen Glosserman, "Yasanın yeniden bir tercümesine gerek yok. Japonya, öz savunması için ne gerekiyorsa yapabilir, anayasasını ihlal edecek faaliyetleri ise yapması gerekmez. Bölgesel güvenliğe yönelik çeşitli alanlara yatırım yapabilir." diye konuştu.AA


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR