• BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,60% 0,27
  • EURO

    34,77% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2410,39% -0,91
  • Ç. ALTIN

    3997,01% -1,87

Üniversite tercihlerini 'kariyer kaygısı' belirliyor

Üniversite tercihlerini 'kariyer kaygısı' belirliyor

EĞİTİM 3.08.2021 12:42:00 0
Üniversite tercihlerini

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih yapacak öğrencilerin üniversite tercihlerinde nelere dikkat ettiğini aktaran Öğretim Görevlisi Hakan Dağ, mezun olduktan sonra gençlerin işsizlik sorunu yaşamak istemediğini söyledi. Dağ bu anlamda tercihlerde işsizlik kaygısının belirleyici unsur olduğunun da altını çizdi.

Üniversite tercihlerini 'kariyer kaygısı' belirliyor - Tıkla İzle

YKS sonuçlarının ardından öğrenciler, “Hangi üniversiteye gitmeliyim?” sorusuna cevap bulabilmek için üniversite araştırması yapmaya başladı. Üniversiteler de gençlerin merak ettiklerini yanıtlamak ve kendi üniversitelerinin imkanlarını en iyi şekilde aktarmak için tercih ve tanıtım günleri kapsamında öğrencilere ve velilere kapılarını açtı. Gençlerin tercih zamanı üniversitelerden neler beklediğine dair değerlendirmelerde bulunan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Öğretim Görevlisi Hakan Dağ, öğrencilerin ilk olarak eğitimleri boyunca veya mezun olduktan sonra kariyer anlamında okudukları üniversitenin kendilerini ne kadar desteklediğine öncelik verdiğini ifade etti.

İşsiz kalma kaygısının üniversite tercihlerinde önemli bir rol oynadığını bu anlamda da verilen staj imkanlarının ön plana çıktığını vurgulayan Hakan Dağ, “Öğrenciler öncelikli olarak üniversite tercihinde bulunurken üniversitenin verecek olduğu iş imkanına bakıyor. Gençlerimizin kafasında, ‘üniversiteden mezun olduktan sonra nasıl bir işte çalışacağım, çalışabilecek miyim veya ben üniversiteye gittim, staj imkanları nelerdir, staj yerimiz üniversite tarafından mı ayarlanıyor ya da bu konuda yardımcı oluyor mu, kariyer konusunda beni yönlendiriyorlar mı' gibi soru işaretleri oluyor” dedi.

“Mezun öğrencilerimizi kendi bünyemizde bile istihdam ediyoruz”
Üniversite olarak her öğrencinin kariyer planlaması noktasında yardımcı olduklarını da söyleyen Dağ, “Üniversiteden mezun olduktan sonra ya da okurken zaten akademik kadrodaki hocalarımız bizlere şekil vermeye başlıyorlar. Siz mezun olduktan sonra ne yapacaksınız, ya da mezun olmadan önce ne yapmanız lazım gibi. Ben üniversitede okurken staja gönderildim, staj yaptığım kurumda çok fazla ilgi gördüm ve orada çalışmaya başladım. Sonrasında üniversiteme geri döndüm. Üniversitedeki hocalarım da yine aynı şekilde üniversitede devam etmemi istediler. Akademik kariyere başladıktan sonra bir şekilde yine idari kadroda da yer almaya başladım. Bunlar da yine üniversitenin bana verdiği eğitim sayesinde oldu. Üniversiteye gittiğimizde yalnızca ders almaya gitmemeliyiz kariyerimizi de bir yandan planlamalıyız. Böylece üniversite içerisinde hem kendimizi göstermiş olacağız hem de sonrasın kariyerimize şekil vermiş olacağız. Bu anlamda üniversitemiz öğrencilerine karşı çok açık, değer veren, kariyerini şekillendirmesi konusunda yardımcı ve sahip çıkan bir üniversitedir. Şuanda bile en kötü 30 mezun öğrenci hem idari hem akademik kadrolarda üniversitemizde görev almakta” şeklinde konuştu.

“Eğitim hayatları boyunca staj yapabilme imkanı sunarak sektöre hazırlıyoruz”
Öğrencileri sektöre hazırlamak amacıyla üniversite eğitimlerinde staj imkanlarının kariyerler anlamında çok önemli olduğunu ifade eden Dağ, “Kariyer merkezimizle öğrencimizin mezuniyet sonrası nerelerde çalışabileceği veya staj imkanı sunduğumuz yerlerde nasıl devam edebilirler, çalışma şartları neler olur, bu şartlara uygunlar mıdır, eğer eksiklik varsa staj yaptığı yerlerden de bize gelen geri bildirimlere göre öğrencilere verdiğimiz eğitimi de şekillendiriyoruz. Yani hem öğrenci odaklı hem de staj yaptırdığımız dış paydaşlarımızla işbirliği halinde öğrencileri iş hayatına daha iyi nasıl hazırlayabiliriz sorularına cevap bulup eğitim şeklimizi buna göre geliştiriyoruz” dedi.

Tercihleri etkileyen diğer unsurlara da değinen Dağ, “Bölümüne göre üniversitelerde öğrenci talepleri değişiyor. Örneğin tıp bölümü için üniversitenin hastanesi olup olmadığına bakıyorlar. Aynı zamanda uygulama alanlarına, teknolojik alt yapıya, laboratuvarlara bakıyorlar. Bunun dışında yine üniversitenin merkezi bir konumda olması, üniversitenin kendi kampüs alanının yeterli olup olmadığı gibi konular da yine öğrencilerin üniversite tercihini etkiliyor” dedi. Dağ ayrıca velilerin ise bu anlamda daha çok üniversite konumuna ve ücretleri ön planda tuttuklarını söyleyerek, “Veliler ise daha çok üniversitenin konumuna, merkezi olup olmadığına, ulaşılabilir olduğuna ve üniversite ücretlerine daha çok odaklanıyorlar. Fakat ücret olarak değerlendirme yapılırken aslında yeterli hizmet alınıp alınmadığına bakılmalı. Öğrenci mezun olduktan sonra iş olanağı nelerdir gibi konular değerlendirilmeli. Ücret kaygısı olan çok fazla veli var, özellikle vakıf üniversiteleri için ama bundan ziyade öğrencisinin mezuniyet sonrası kariyerine odaklanması gerekiyor” dedi.

“Öğrencilerden aldığımız geri bildirimlerle kendimizi geliştiriyoruz”
Tercih ve tanıtım günleri kapsamında üniversite olarak öğrencileri ve velileri ağırlayan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi olarak aldıkları geri bildirimleri çok önemsediklerini de aktaran Dağ, “Öğrenci ve velilerden geri bildirimler alarak altyapılarımızı geliştiriyor, bilimsel gelişmelere ve öğrencinin isteklerine odaklı bir şekilde üniversite içerisindeki gerekirse akademik personele de takviye yapıyoruz. Yani tamamen öğrenci ve velisinin isteklerine uygun yeni bir altyapı oluşturuyoruz. Güncel teknolojiye uygun bir şekilde tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek ortam oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Üniversite benim kariyer anlamında altyapımı oluşturuyor olmalı”
Sınav sonucunun ardından ailesi ile birlikte üniversiteleri yerinde ziyaret eden üniversite öğrencisi adayı Sude Topdemir de tercihlerini yaparken seçecek olduğu üniversitenin iş ve staj imkanlarına önem verdiğini ifade etti. Topdemir, “Grafik Tasarım bölümü okumayı düşünüyorum. Bizim bölümümüzün şimdilik önü açık gibi fakat yine de çok fazla işsiz kalan öğrenciler oluyor. Seçeceğim üniversite benim kariyer altyapımı geliştiriyor olması lazım, bana staj imkanı sunabilmesi lazım ki iş hayatına biraz daha tecrübeli bir şekilde başlayabileyim. O yüzden önceliğim bu tarz üniversiteleri seçmek olacak” dedi.

Topdemir ayrıca yetenek sınavlarını kaldırılacak olmasını da istemediklerini söyleyerek sözlerine şu şekilde son verdi; “Yetenek sınavlarını geçen yıl kaldırmaya çalışmışlardı, seneye de kaldırılacak diye bir söylenti var ama hiç doğru olduğunu düşünmüyorum sonuçta yetenek gerektiren bölümler için bu sınavın yapılması gerekiyor bunun puanla alınması hiç doğru değil.” 

İHA


İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Başkan Ömeroğlu, Koltuğu Minik Öğrenciye Devretti

Güven Çilingir Evi: İstanbul'un Farklı Semtlerinde Hızlı ve Güvenilir Çözümler

Epin Digital: Pubg Mobile UC ve Valorant VP Satın Alma Rehberi

Çengelköy’de Kapıda Kalma Problemlerine Son

Ankara’da Vajinismus Tedavisi Hizmetinden Faydalanabilirsiniz

BURSA NAKLİYAT HİZMETLERİ – 0551 635 62 53

Sokak Kültürünün İncisi Hype Merch Güvenilir mi?

Karavan Ev İle Yaşam Alanınızı Her Yere Taşıyın

TCG Fırtına Hücumbotu Ziyarete Açık Olacak

GTÜ Rektörü Makamını Çocuklara Devretti

Başkan Bıyık koltuğunu çocuklara bıraktı

Hürriyet’ten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a hayırlı olsun ziyareti

23 Nisan coşkusu Ormanya’da başladı

İzmit Belediyesinin, sürdürülebilirlik çalışmaları Avrupa’da ses getirmeye devam ediyor

Çiftçi, koltuğunu minik başkana devretti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaeli’de hafif ticari araç motosiklete arkadan çarptı: 1 yaralı

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

İzmit Belediyesinin 23 Nisan etkinlikleri doğa yürüyüşü ile başladı

Motosikletli gencin hayatını kaybettiği kaza anı kamerada

Başkan Hürriyet: “SARBAŞ’ı halka hizmet eden bir şirkete dönüştürdük”

GTÜ'den Bağımlılıkla Mücadeleye Destek 

Çocuk kulüplerinde 23 Nisan coşkusu

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR