• BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,14
  • EURO

    34,95% -0,28
  • GRAM ALTIN

    2324,15% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Türkiye, Irak'a nota verip resti çekti

Irak Parlametosu'nun Türkiye'nin Başika'daki askerini çekmesi yönünde aldığı karara Türkiye, nota vererek cevap verdi. Bağdat da Türk büyükelçisini dışişlerine çağırdı. Tansiyon yükseliyor.

GÜNDEM 6.10.2016 09:03:00 0
Türkiye, Irak

Irak Parlamentosu'nun Türkiye'nin Musulyakınlarındaki Başika'da konuşlu Türk askeri birliğini ülkeden çekmesi yönünde aldığı kararın ardından Ankara, Bağdat'a nota verdi.Bağdat da Türk büyükelçisini dışişlerine çağırma kararı alırken tansiyon açıklamalarla yükseldi.

Irak'ta önceki gün meclisin Musul kentine 12 kilometre uzaklıktaki Başika ilçesinde konuşlu Türk askeri birliğinin ülkeden çıkması yönünde aldığı kararın yankıları sürüyor. Dün sabah Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, Dışişleri Bakanlığı'na davet edilerek, kendisine sözlü ve yazılı olarak Ankara'nın protestosu iletildi. Irak Dışişleri Bakanlığı da, Türkiye'nin Bağdatbüyükelçisini bakanlığa çağırma kararı aldı. Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin önceki akşam yaptığı açıklamalara dün Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yanıt verdi. Ayrıca dün Irak'taki Uluslararası Koalisyon Gücü'nün ABD'li Sözcüsü Albay John Dorrian,Irak'taki Türk birliğinin koalisyon içinde olmadığını söyledi.

'BÖLGESEL ÇATIŞMAYA DÖNÜŞÜR'

Irak Başbakanı İbadi, önceki akşam meclisin kararı sonrası yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin içişlerimize müdahalesini kabul etmiyoruz. Askeri varlıkları içişlerimize bariz müdahaledir ve egemenliğimize aykırıdır. Bakanlar kurulu da Türkiye Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını reddetti, kınadı ve 'fitne yaratmak için girişim' olarak addetti. Askeri seçeneğe başvurma niyetimiz yok. Bölgesel çatışmaya girmek istemiyoruz ve korkarız ki,Türkiye'nin Musul'daki macerası bölgesel çatışmaya dönüşür. Türk liderler konuştukları planları gerçekleştirmede başarılı olamayacaklar. Bunun en büyük yansıması önceTürkiye'ye olur. Koalisyon güçleri de Irak'ın Türk askeri varlığını reddetmesinde yanımızda duruyor. Bunu en sağlıklı şekilde çözmeliyiz" dedi.

'IRAK HÜKÜMETİ NEREDEYDİ'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da İbadi'nin Türkiye'ye yönelik sözlerine dün yanıt verdi. Kurtulmuş, "Önce Musul DEAŞ tarafından bir günde işgal edildiğinde Irakmerkezi hükümeti neredeydi? Yine birçok Irak şehri bir günde işgal edildiğinde Rakka'danMusul'a kadar, uluslararası camia neredeydi? Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başika'daki varlığı ya da şu anda Suriye topraklarındaki operasyon dolayısıyla varlığı, hiçbirisi işgalci bir amaçla değildir" dedi. Orada terör örgütlerinin ortaya çıkarmış olduğu siyasi belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve özellikle Musul halkının korunmasıyla ilgili olarakTürkiye'nin Başika'da yer aldığını belirten Kurtulmuş, "Biz bu konularda Irak hükümetiyle iş birliğine hazırız, ama kusura bakmasınlar Irak bu kadar bölünüp parçalanmışken durup orada bir istikrar unsuru olarak bulunan Başika'daki Türk ordusunun varlığına da oradaki üssümüzün, oradaki yerel unsurlarla iş birliği halinde varlığına da kimsenin karşı çıkma hakkı yok" ifadesini kullandı. Kurtulmuş, Barzani yönetiminin Türk askerinin yerel güçleri eğitmesi talebinin açık olduğunu da söyledi.

'RESMİ İZİNLE GELMEDİ'

Türkiye ile Irak arasında tansiyon yükselirken, dün bir açıklama da Irak'taki Uluslararası Koalisyon Gücü'nin ABD'li Sözcüsü Albay John Dorrian'dan geldi. DHA'nın haberine göre Dorrian, Irak topraklarında bulunan Türk askerlerinin, Irak hükümetine IŞİD ile mücadelesinde yardımcı olan ve destek veren uluslararası koalisyon güçlerinin içerisinde olmadığını söyledi. Yarbay Dorrian, açıklamasının devamında, "Irak topraklarında bulunan Türk ordusu Irak hükümeti tarafından ve resmi izinle gelmemiştir ve illegaldir" dedi. Dorrian, 9 Eylül'de Hürriyet'e yaptığı açıklamada da: "Bizim pozisyonumuz, Irak'ta DEAŞ'a karşı faaliyet gösteren tüm kuvvetlerin Irak hükümetinin komuta ve kontrolünde olması ve bu güçlerin Irak'ın egemenliğine saygı göstermesi gerektiği yönünde. Başika'daki Türk kuvvetleri, Öz Kararlılık Ortak Görev Gücü kapsamında faaliyet göstermiyor" demişti.

BAŞİKA NEDEN ÖNEMLİ

Yaklaşık 500 Türk askerinin bulunduğu Irak'taki Başika Köyü, IŞİD'in 2014 Haziranı'ndan beri elinde tuttuğu Musul'a sadece 12 km mesefade.

En az bir milyon kişinin yaşadığı Musul'a yakınlığı dışında, Başika stratejik bir yerde bulunuyor. Operasyona 8-12 birliğin katılması, bunlardan 2'sinin Permerge kuvvetleri olması planlanıyor. Kürt kuvvetlerinin bir kısmının da operasyona Başika mevzilerinden katılması sözkonusu.

Peşmerge, Başika bölgesinde 30 km.'lik bir hattı koruyor. 2015'in başında, bölgedeki Gedu Üssü'ne intikal eden Türk birliği burada Barzani ve Talabani Peşmerge'siyle yakın çalışıyor, bazı noktalarda hattın ön cephesinde tank ve asker bulunduruyor. Ancak Türk askerlerinin asıl konuşlu oldukları kamp ise cephe hattının 5 km gerisinde yer alıyor.

Kamp, öndeki Peşmerge kuvvetleri nedeniyle IŞİD'le sıcak çatışma riski taşımıyor. Yaklaşık 250 dönümlük bir araziye kurulmuş kampın hemen dışındaki köyde siviller halen normal yaşamlarını sürdürüyorlar. Türk askerleri burada eski Musul Valisi Esil El Nuceyfi'ye bağlı Sünni Haşd El Vatani (Ulusal Topluluklar) milislerini eğitiyor.

TÜRKİYE'NİN BEŞ ÇEKİNCESİ

Musul operasyonu için ABD askerleri, Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri, kent merkezinin 55 km güneyindeki Kayyare ilçesinde üslendi. AA'ya göre Türkiye, geçen hafta Ankara'yı ziyaret eden Amerikalı yetkililere 5 çekincesini iletti.

ABD'nin Türkmen kenti Telafer'i Şii milislere bırakma kararı, kentte Şii ve Sünni Türkmenlar arasında mezhep çatışması tetikleyebilir.

Şii milislerin Telafer'e yerleşmesi, Suriye sınırına ulaşıp İran-Irak için "mezhep koridoru"nu tekrar açmalarına neden olacak.

Koalisyonun sadece Musul'a baskı yapması, militanların Rakka ve El Bab'a kaçıp Fırat Kalkanı Harekatı'na dirençlerini artırabilir.

Şii milisler Telafer'e komşu Sincar'daki PKK ile ittifakını güçlendirip Irak-Suriye sınırında kalıcı hakimiyet kurabilir.

Bölgenin asıl sahibi Musullular olduğu için Türkiye'nin eğittiği 3 bin yerel gönüllüye operasyonda rol verilmeli.

IRAK BAŞBAKANI İBADİ NE DEDİ?

'Türkiye'nin askeri varlığı egemenliğimize aykırıdır. Bölgesel çatışmaya girmek istemiyoruz ve korkarız ki Türkiye'nin Musul'daki macerası bölgesel çatışmaya dönüşür.'

BAŞBAKAN YARDIMCISI KURTULMUŞ NE DEDİ?

'Irak bu kadar bölünmüşken orada istikrar unsuru olarak bulunan Başika'daki Türk ordusu varlığına kimsenin karşı çıkma hakkı yoktur.'

ABD'Lİ SÖZCÜ ALBAY DORRİAN NE DEDİ?

'Irak'taki tüm güçlerimiz, Irak hükümetinin onayına sahip. Türkiye dahil, Irak'a IŞİD'e karşı savaşma niyetiyle gelen tüm ulusların, Irak hükümetinin iznini alması gerektiğini düşünüyoruz.'


Hijyen ve Dezenfeksiyonun Öncüsü

Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR