• BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Trafik Kazalarının Azaltılmasına Dönük Projelere Dikkat Çekti

Başbakan Binali Yıldırım, trafik kazalarının azaltılmasına dönük projeyi desteklediğine işaret ederek, "Trafik kazalarının sıfır ölümlü kazaya...

POLİTİKA 6.07.2017 18:08:00 0
Trafik Kazalarının Azaltılmasına Dönük Projelere Dikkat Çekti

Başbakan Binali Yıldırım, trafik kazalarının azaltılmasına dönük projeyi desteklediğine işaret ederek, "Trafik kazalarının sıfır ölümlü kazaya dönüştürülmesi için küçük büyük her etkinlikte ben de varım, yeter ki bir insanımızın hayatını kurtarmış olalım" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Sheraton Otel'de düzenlenen "Trafikte yüzde 100 yaşam projesi" açılış etkinliğinde konuştu. Yıldırım, konuşmasında, "AB ile gündemimiz her zaman can sıkıcı değil, böyle güzel yol güvenliğinde yeni dönem, trafikte yüzde 100 yaşam, hakikaten hayati öneme sahip. Bir o kadar da iddialı bir proje. Dolayısıyla bu projeye vesile olan, hayata geçiren, destek olan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

AB ile Türkiye'nin tam üyelik sürecinde gerçekleştirdiği birçok proje var diyen Başbakan Yıldırım, "Buna benzer ama çok anlamlı toplumsal çıktıları çok geniş bir projeden bahsediyoruz. İnsan hayatından daha önemli hiçbir şey yok. Yolları niye yapıyoruz? Bütün bu yatırımlar insanı yaşatmak için. Biz, 15 yıldır iktidardayız. İktidara gelirken bir şey söyledik, insanı yaşat ki devlet yaşasın, bu bizim icat ettiğimiz bir şey değil. Bu 3 kıtada hükmetmiş Osmanlı'nın yönetim felsefesidir. İnsanın yaşam kalitesini yükseltmeyen hiçbir faaliyet anlam ifade etmez. AB yol güvenliği ve kazalardaki ölümlerin sıfırlanması gibi önemli bir hedef ortaya koydu. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde çok ciddi iyileşmeler, mesafeler alındı ama istediğimiz yerde miyiz? Tabii ki değil" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, "Bugün yıllık 25 bin can kaybı var, onbinlerce yaralı var. Türkiye'de bundan farklı değil, dünyanın her tarafında bu sessiz ölüm dediğimiz trafikteki can kaybı, terörle kaybettiklerimizin kat kat üstünde ama terör çok konuşuluyor trafikteki ölümler konuşulmuyor. Dünyanın en güzel yolunu yapabilir, kurallarını koyabilirsiniz, bütün mühendislik becerinizi ortaya koyabilirsiniz ama insan faktörünü işin içine koymazsanız, insan hatasına çözüm üretemezseniz o zaman yaptığınız bütün çalışmalar bir anda değersiz hale gelebilir. Bugün yollardaki kazaların birinci sebebi insan hatası, yüzde 90'a yaklaşıyor. Herşeye çare buluyorsunuz ama insan hatasını ortadan kaldırarak bir makine icat edilmedi, ne yapmamız lazım? Eğitmemiz lazım. Yasaklamakla, ceza vermekle, tehdit etmekle elde edeceğimiz başarı sınırlıdır ama insanların bunu içselleştirmesi, kendiliğinden kural olarak zihnine yerleştirmesi en güzel çözümdür" şeklinde konuştu.

Yıldırım, 1983 yılında Norveç'e yaptığı ziyarete ilişkin bir anısını paylaşarak, bindiği bir aracın neden kalkmadığı sorduğunu, bu sorusuna "emniyet kemerini takmadığınız için" yönünde bir cevap aldığını ifade etti.

Bölünmüş yollarda bir yılda zamandan ve harcanan yakıttan trafikte elde edilen kazancın yaklaşık olarak 6 milyar Euro olduğunu anlatan Yıldırım, "Çevreye fazladan verilen egzoz gazı miktarında 3 milyon metreküp azalma, yani çevreyi daha az kirletme. Yüz milyon kilometre taşıt başına ölüm faktörü 2002'de 5.72 iken bugün bu katsayı 2,17'ye gerilemiş" dedi.

İnsan hatasının önlenmesi için çok daha fazla iş yapılması gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, "BM'de işin içine girmiş ve 2020'ye kadar ölümlü kazalarda yüzde 50 azaltma hedefi koymuş. Bu, önemli bir şey. Bu dünya çapında farkındalığı daha da artıracak, böylece insanlarımızın hayatını kurtarmak için önemli bir sorumluluğu yerine getirmiş olacağız. Türkiye'nin yol güvenliğinde yeni hedef, trafikte yüzde 100 yaşam. Trafik kazalarında sadece Türkiye'de bu mağduriyetler yaşanmıyor, dünyanın her tarafında. Mücadelenin topyekün olması lazım, küresel ölçekte yapılması lazım. Trafik kazasında ölümlerle bu acı bitmiyor, sakat kalanlar, ömür boyu bu acıyı yaşayan insanlar var" açıklamasında bulundu.

Trafik kazalarının ekonomik kaybına işaret eden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi en az altmış tane köprü yapabilirsiniz, binlerce kilometre tünel yapabilirsiniz. Harcamamız gereken kaynağı kazalarda kaybediyoruz, bu önemli bir şey. O bakımdan heyecan verici bir projeyi konuşuyoruz. Trafik kazalarının sıfır ölümlü kazaya dönüştürülmesi için küçük büyük her etkinlikte ben de varım, yeter ki bir insanımızın hayatını kurtarmış olalım. Türkiye ile AB arasında pozitif gündemi daha görünür hale getireceğiz."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da projenin önemine işaret ederek, "Sözler söylenir, değerlendirmeler yapılır ama eserle sözler bir araya gelirse bunun insanlığa, geleceğe, tarihe katkısı olur. Sizin bir değerlendirmeniz var, "yolların kralı olmaz yolların kuralı olur'. Ülkemizin AB ile ilişkileri kalkınma ve uyum çalışmaları çerçevesinde birçok güzel proje ortaya konulmaktadır. Türkiye, trafik terörüyle mücadele halindedir. Bunu biz yapıyoruz, kendi kendimize yapıyoruz, canımız, ekonomimiz gidiyor" dedi.

"2017'İN İLK ALTI AYINDA 4 MİLYONA YAKIN ARAÇ GEÇMİŞ, İHLAL 9 BİN 831"

Kış ayları için yayımlanan genelgeyi hatırlatan Soylu, "Bahar ve yaz aylarında tarım ülkesi olması açısından da aynı zamanda turizm konusunda yüksek ivme yakalayan ülke olmamız nedeniyle bizim için önemli bir dönem. Bu stratejinin içinde Nisan ayından itibaren yaz genelgesinin geçerli olmasını bu genelge içinde düşünüyoruz. 1 Temmuz'dan itibaren Ulaştırma Bakanlığımızla ortak adım attık. Otoyollarda ortalama hız denilen denetim mekanizması getirdik. Burada bunun yapılmasının temel sebebi, 2016'da otoyollarda ölen kişi sayısı 246'ya çıktı. Giriş ve çıkışlar değerlendirilip gerekli cezalar uyguluyorduk. 2017'nin ilk altı ayında otoyollardan 4 milyona yakın araç geçmiş. Şu andaki ihlal 9 bin 831, binde 3" şeklinde konuştu.

Soylu, geçtiğimiz Ramazan ayında 20 bin polis ve jandarmanın görev yaptığını, önümüzdeki Kurban Bayramı'nda ise bu sayının 20 bin daha artırılacağını ifade etti.

Programa, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok da katıldı. Programda projenin tanıtımının yapıldığı bir video da izletildi.

 


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR