• BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

TİM Başkanı Gülle: Kasım ihracatımızda rekor açıklama imkanı buluruz, seyir bu yönde

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "İhracatımızın kasım ayının geride kalan döneminde 2019 yılının aynı dönemine paralel bir seyir izlediğini görüyoruz" dedi.

EKONOMİ 27.11.2020 11:13:00 0
TİM Başkanı Gülle: Kasım ihracatımızda rekor açıklama imkanı buluruz, seyir bu yönde

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "İhracatımızın kasım ayının geride kalan döneminde 2019 yılının aynı dönemine paralel bir seyir izlediğini görüyoruz. 1-22 Kasım 2020 tarihleri arasında 10 milyar 439 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Ay sonunda bir rekor açıklama imkanı buluruz diye düşünüyorum. Her türlü kısıtlamaya rağmen bu performans önemli." dedi.

Pandemi sürecinde yaşanan sıkıntıların ardından yeniden toparlanma sürecine giren ihracat rakamlarına ilişkin AA muhabirine bilgi veren Gülle, geçmiş dönem çalışmaları ve gelecek dönem hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Nisan ve mayıs aylarında yaşanan düşüşlerin ardından, haziran ayında yeni normale geçişle birlikte salgın öncesi ihracat rakamlarının da üzerine çıktıklarını bildiren Gülle, düşüşün tek haneyle sınırlı kalmasının, birçok rakip ülkeden çok daha iyi bir ihracat performansı gösterildiğinin belirtisi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yılın üçüncü çeyreğinde dünyada ihracatını artıran 4 ülkeden biri olduğunu hatırlatan Gülle, tüm dünyada yeniden artışa geçen salgın döneminin etkilerini şöyle anlattı:

"Ülkelerde kısıtlamalar başlasa ve turistik seyahatler için ülkelerin sınırları kapatılsa dahi, ticareti durduracak kadar ağır önlemlerin alınması beklentilerimiz dahilinde değil. Değişen koşullara hızlı uyum kabiliyetimiz ile salgının seyrine göre gerekli adımları atacağız.

Elbette, bazı sektörlerde yeni bir talep daralması ihracatçılarımızı zorlayabilir, fakat salgının ilk gününden bu yana olduğu gibi Bakanlıklarımız ve tüm ilgili kuruluşlarla birlikte ihracatın durmaması için çalışmaya devam edeceğiz. Diğer yandan geliştirilmekte olan aşılara ilişkin olumlu haberler de kış aylarını atlattıktan sonra salgının hızının kesilebileceğini ortaya koyuyor. Pandeminin son gününe kadar 'İhracatla Yükselen Türkiye' için çalışmaya devam edeceğiz."

"Kasım ayı ihracatımız olumlu seyirde"

Dünyanın etkilendiğinden daha az etkilenerek sürecin atlatıldığına işaret eden Gülle, "Kasım ayı ihracatımız olumlu seyirde devam ediyor. Ay sonunda bir rekor açıklama imkanı buluruz diye düşünüyorum. İhracatımızın Kasım ayının geride kalan döneminde 2019 yılının aynı dönemine paralel bir seyir izlediğini görüyoruz. 1-22 Kasım 2020 tarihleri arasında 10 milyar 439 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Her türlü kısıtlamaya rağmen bu performans önemli." ifadelerini kullandı.

Kasım ayının genelinin de geçen yıl ki ihracata yakın gerçekleşmesini beklediklerini dile getiren Gülle, kasım ayı ihracatında öne çıkan sektörlere değinerek, Meyve Sebze Mamulleri'nde yüzde 16, Yaş Meyve Sebze'de yüzde 11, Zeytin-Zeytinyağı ve Demir-Demir Dışı Metaller'de yüzde 4 artış gördüklerini aktardı.

"Sektörlerimiz, alternatif pazarlarla AB'deki kaybı kapatmak için çalışıyor"

İsmail Gülle, Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin birinci pazarı olduğuna işaret ederek, oradaki artışların da düşüşlerin de ihracat rakamlarına etkisinin olduğunu dile getirdi ve yeniden tüm dünyada başlayan kısıtlamalarla birlikte sektörlerin, AB'ye alternatif pazarlara yöneldiğini, A planında AB pazarına ne kadar yükleniliyorsa, B planında da başka pazarlara o kadar yüklenilerek, aradaki kaybın telafisi için çalışıldığını aktardı.

"2021 daha büyük hedeflerin yılı olacak"

Yıl sonu ihracat hedefleri ile ilgili de bilgi veren Gülle, "Yıl sonu ihracat hedefimizi geçeceğimizi şimdiden ilan edebilirim. Yılı, kasım ve aralık ayı ile birlikte 165,9 milyar dolar olarak öngörülen hedefin üstünde kapatacağız. 2021 daha büyük hedeflerin yılı olacak." dedi.

İsmail Gülle, sanal platformları pandeminin ilk günlerinden bu yana etkin bir şekilde kullandıklarına işaret ederek, "İnovasyon Haftası" etkinliğini de ilk kez sanal ortamda düzenleyeceklerini bildirdi.

Bugüne kadar 205 Türk firmasının 664 yabancı firma ile 1.672 ikili görüşme gerçekleştirdiğine dikkati çeken Gülle, "Sene sonuna kadar bu rakamı 2000 ikili görüşmenin üzerine çıkartmayı hedeflemekteyiz. Birçok firmamız bu etkinliklerimiz vasıtasıyla önemli işbirliklerine imza atıyor. Elbette hedef pazarlarda sanal ticaret etkinliklerimize, 'Yeni Nesil Ticaret Diplomasisi' faaliyetlerimize önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Ekim ayında ihracat ailemize 1.742 firma katıldı"

Ekim ayında ihracat ailesine 1742 firmanın katıldığını belirten Gülle, bu rakamın aylık bazda ihracat ailesine katılımda bir rekor olduğunu bildirdi.

Gülle, "Yılın ilk 10 aylık döneminde ise 14 bin 140 firmamız ihracata başladı. Bu veriler bize aylık ortalama 1400'ün üzerinde firmanın ilk kez ihracat yaptığının gösteriyor. Özellikle Kimyevi Maddeler gibi bazı sanayi sektörlerinde ve tarım sektörlerinde firmalarımızın ilk kez ihracat yaptığını görüyoruz." bilgisini verdi.

"Yıl sonunda tarım sektörlerinde ihracatımızın 23-24 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz"

Gülle, özellikle pandemi ile birlikte öne çıkan sektörlerden tarım ve gıda sektörünün ihracat performansına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Yılın ilk 10 aylık döneminde tarım sektörlerinde ihracatın yüzde 3,8 artış sağladığını bildiren Gülle, "Bu dönemde sektörlerin toplam ihracatının 20 milyar dolara yaklaştığını görüyoruz. Yıl sonunda tarım sektörlerinde ihracatımızın 23-24 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Özellikle yaş meyve sebze ve Hububat gibi sektörlerimizde yıllık bazda da ihracatta rekorlar beklemekteyiz.Tarım ürünleri ihracatımızda en önemli pazarımız Avrupa Birliği. Bu pazarda özellikle Yeşil Mutabakata uyum noktasında çalışmalar gerçekleştiriyoruz, temiz ve yeşil üretimle tarımda ve gıdada katma değerli ihracatımızı artıracağız." dedi.

"Maske ve önlük ihracatında ekimde yüzde 548 artış yaşandı"

Solunum cihazı, maske ve önlük, tanı kiti ve dezenfektan ihracatlarındaki artışlarla ilgili de bilgi veren Gülle, Ekim ayında, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, solunum cihazları ihracatının 835 bin dolardan 5,6 milyon dolara çıkarak yüzde 565, maske ve önlük ihracatının 6,7 milyon dolardan 43,3 milyon dolara çıkarak yüzde 548, tanı kitleri ihracatının 3,6 milyon dolardan 8,7 milyon dolara çıkarak yüzde 141, dezenfektan ihracatının ise 13,3 milyon dolardan 17,4 milyon dolara çıkarak yüzde 32 artış gösterdiğini söyledi.

Ekim ayında, toplam Kovid-19 ürünü ihracatının, yüzde 208 artışla 75 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Gülle, "Yılın ilk on aylık döneminde ise Kovid-19 ürünleri ihracatı 694 milyon dolara ulaşırken, 2019 yılının aynı dönemine göre, yüzde 220 artış sergiledi." diye konuştu.AA


Estetiği ve Dayanıklılığı Buluşturan Göbekli Melamin

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Göcek Yat Kiralama Hizmetinde Lider Adres

Bizigo ile Seyahat ve Masraf Yönetimi Artık Çok Kolay

AlsakSatsak.com: İkinci El İlanlarla Sektörde Lider

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR