• BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Sürdürülebilir kredilerde 'faizin performansa bağlandığı bir yapı' önerisi

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, Türkiye'de sürdürülebilir finans piyasasının şuan 4,3 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek, "faizin performansa bağlandığı bir yapı" önerisinde bulundu.

EKONOMİ 1.08.2021 11:25:00 0
Sürdürülebilir kredilerde

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, piyasada sadece finans sektörünün önerisiyle değil, yatırım yapan şirketlerin ve reel sektördeki oyuncuların talepleriyle de sürdürülebilir kredi yapılarının kurulmasını istediklerini belirterek, "Kredi tutarının tamamının yeşil bir yatırıma gittiği yapıdan ziyade, faizin bir temel performans göstergesine bağlandığı sürdürülebilirlikle ilişkili kredilere yönelik yüksek bir potansiyel görüyorum. Türkiye gibi, sürdürülebilirliği iş modeline yeni yeni entegre etmeye çalışan bir piyasada bu kapsamdaki temel performans göstergelerine dayalı kredi yapılarının kurulması için büyük bir fırsat var." dedi.

Edin, , yakın geleceğe kadar sadece kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin bir parçası olarak görülen çevresel, sosyal ve yönetişim sorunlarının artık bir şirketin karlılığı için önemli riskler ve fırsatlar arasında yer aldığını söyledi.

İklim krizinin artık iş dünyasını dramatik bir şekilde etkilemeye başladığını vurgulayan Edin, finans sektörünün bu dönüşüm sürecinde en büyük rollerden birini üstlendiğini ifade etti.

Edin, Türkiye'de sürdürülebilir finans piyasasının gelişmesine odaklanılmasının umut verici olduğunu ifade ederek, "Garanti BBVA olarak takip ettiğimiz verilere göre Türkiye'de sürdürülebilir finans piyasası mevcut durumda 4,3 milyar doların üzerinde. Dünyadaki küresel borçlanma piyasası ise 2021'in ilk çeyreğinde 2 trilyon doların üzerine çıktı. Hatta 2021 sonunda piyasanın 3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu kapsamda Türkiye'nin mevcut durumunu başarılı ve gelişmeye çok açık olarak değerlendiriyorum." diye konuştu.

Finans sektörünün sürdürülebilir borçlanmadaki payının yüzde 70'lere yakın olduğu bilgisini veren Edin, şunları kaydetti:

"Bu oran, Türkiye finans sektörünün değişime ne kadar hızlı adapte olabildiğinin en somut göstergesi. Garanti BBVA olarak bizim sürdürülebilir finans piyasasına katkımız 810 milyon doları aşmış durumda. Fakat reel sektörün de bu yarışta geri kalmaması çok önemli. Türkiye gibi henüz iklim finansmanı tarafında yeni adımlar atmaya başlayan bir ülke için doğrudan kural ve yönetmeliklere geçmeden önce altyapısı geliştirilmiş, uluslararası güvenilirliği kanıtlanmış Finansal Sistemi Yeşillendirme Ağı (NGFS) gibi kurumların önerilerinin dikkate alınması hem finans sektörü hem de reel sektör için çok önemli. Böylelikle, uluslararası yeşil finansmandan ülkemizin alacağı payın artırılması da çok daha kolay ve gerçekleştirilebilir bir hedef olur. Bu sebeple ülkemizde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlık çalışmaları süren yeşil tahvil ve sukuk rehberinin kapsayıcı, tüm tarafların lehine ve özellikle yerel sürdürülebilir finansman pazarının geliştirilmesine odaklanması çok önemli."

"Yeşil tahvil piyasası ülkemiz için muazzam bir büyüme potansiyeli sunuyor"

Ebru Dildar Edin, son 6 yılda küresel sürdürülebilir borçlanma piyasasının, özellikle yeşil tahvil tarafında önemli ölçüde büyüdüğünü belirterek, bugün, yenilenebilir enerji tarafında ihraç edilen tüm tahvillerin yaklaşık yarısında yeşil tahvillerin bulunduğunu dile getirdi.

Bugüne kadar kaydedilen ilerleme etkileyici olsa da, yeşil tahvil piyasasının hem Türkiye hem de tüm dünya için muazzam bir büyüme potansiyeli sunduğunu anlatan Edin, "Genç yatırımcılar açısından sürdürülebilir borçlanma araçlarına olan iştahın ve merakın artacağını düşünüyorum. Bu konuda özellikle artık iş dünyasında söz sahibi olmaya başlayan Y ve Z kuşağını göz önünde bulundurmamız gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Edin, yapılan bir araştırmaya göre, yatırımcıların yüzde 85'inin sürdürülebilir yatırımlara ilgi duyduğunu, aynı oranın Y neslinde yüzde 95'e yükseldiğini aktararak, şunları ifade etti:

"Bir başka araştırmada ise Türkiye'deki insanların yüzde 50'sinden fazlası iklim değişikliği için çok endişeli olduğunu ancak gençlerden bir şeyler beklediklerini belirtiyor. Bu yüzden gelecekteki iş anlayışında, Türkiye'de de sürdürülebilir borçlanma araçlarının kayda değer bir yeri olduğuna inanıyorum. Biz piyasada sürdürülebilir borçlanmanın artık çok daha yaygın olmasını, sadece finans sektörünün önerisiyle değil, yatırım yapan şirketlerin ve reel sektördeki oyuncuların talepleriyle de sürdürülebilir kredi yapılarının kurulmasını istiyoruz. Kredi tutarının tamamının yeşil bir yatırıma gittiği yapıdan ziyade, faizin bir temel performans göstergesine bağlandığı sürdürülebilirlikle ilişkili kredilere yönelik yüksek bir potansiyel görüyorum. Rakamlara baktığınız zaman bu yapıların küresel piyasalarda da çok daha önde olduğunu görüyoruz. Türkiye gibi, sürdürülebilirliği iş modeline yeni yeni entegre etmeye çalışan bir piyasada da bu kapsamdaki temel performans göstergelerine dayalı kredi yapılarının kurulması için büyük bir fırsat var."

Kurumsal ve ticari segmentteki müşterilerin kredi talepleriyle gelirken şirketlerini nasıl dönüştürmeyi planladıklarını da anlatmalarını beklediklerini belirten Edin, "Düşük karbona geçiş ve sürdürülebilirlikle ilgili diğer stratejileri için onlara destek oluyor, bu finansman yapıları ile onları daha büyük taahhütler vermeye teşvik ediyoruz… Yeni bir kredi olmasına da gerek yok. Bizdeki eski kredilerini vade yeterince uzunsa bu yapıya çevirebiliriz." dedi.

Edin, sürdürülebilir borçlanma piyasası oyuncusu olarak makro boyutta büyük fırsatlarla bakmak ve daha esnek yapılarla daha büyük kitlelere hitap etmek gerektiğini vurgulayarak, böylelikle tüm paydaşlarla iş birliği içinde ülke sürdürülebilir borçlanma potansiyelini çok daha artıracak etkin yapılar kurmanın mümkün olduğunu söyledi.

"Bu yıl sürdürülebilir kalkınmaya en az 2,5 milyar lira finansman sağlamayı hedefliyoruz"

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Edin, banka olarak geçen yıl etki odaklı yatırım anlayışıyla sürdürülebilir kalkınmaya 51 milyar liralık katkı sağladıklarını belirterek, gelecek dönemde de yenilikçi ürün ve hizmetlerle müşterilerin daha sürdürülebilir iş modelleri benimsemelerini desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

Bu yıl sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği ile mücadeleye en az 2,5 milyar lira finansman sağlamayı hedeflediklerini, 2025'e kadar ise bu alanda en az 14 milyar lira finansman vermeyi taahhüt ettiklerini aktaran Edin, hem yerel hem de BBVA Grubu olarak hedeflerini gelişen piyasayla uyumlu bir şekilde güncellemek üzere yoğun çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Edin, Garanti BBVA olarak sürdürülebilir kalkınmaya 15 yılı aşkın süredir katkı sağladıklarına dikkati çekerek, bu kapsamda 2010'da Sürdürülebilirlik Komitesi'nin temellerini attıklarını, 2012'de tam zamanlı bir sürdürülebilirlik ekibi kurduklarını, 2014'te ise bu alandaki tüm çalışmaları bütüncül bir politika ve strateji altında birleştirdiklerini anlattı.

Sürdürülebilir ve yeşili destekleyen ürün ve hizmet skalalarını her yıl daha da geliştirdiklerini vurgulayan Edin, şöyle devam etti:

"Sürdürülebilirlik hedeflerimizi hem çevresel, hem sosyal hem de yönetişim unsurları barındırarak belirliyoruz. Geçtiğimiz 10 yıl boyunca yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve kadın girişimciler başta olmak üzere sürdürülebilir yatırımlara aktarmak üzere birçok borçlanma gerçekleştirdik. Hem tahvil hem de kredi tarafında, hem dünyada hem Türkiye'de birçok ilke imza attık. 2017'de Yeşil Konut Kredisi ürünümüzü sunarken, bu kapsamda ilk yeşil tahvilimizi de ihraç ettik. Yine 2018'de Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile kadın girişimcilerin finansmanında kullanılmak üzere 75 milyon dolarlık sosyal tahvil ihraç ettik. 2019'da ise Yeşil Tahvil Prensipleri'yle uyumlu ilk yeşil tahvil ihracımızı gerçekleştirdik. Son olarak da salgının ortasında, Mayıs 2020'de dünyada bir ilki gerçekleştirerek standart sendikasyon sürecimize sürdürülebilirlik kriterlerini entegre ettik. Kredi yapılarını kurgularken en önemli kriteri, 'Müşterilerimizi nasıl daha çok teşvik edebiliriz?' sorusu oluşturuyor. Bugüne kadar müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre 3 farklı kredi ürünü oluşturduk. Yeşil kredi, cinsiyet eşitliği kredisi ve sürdürülebilir krediler…. Bu yapıların hepsinde müşterilerimizle birlikte kurduğumuz yapılarda, müşterimizi, sürdürülebilir kalkınmaya somut ve devamlı destek vermeye en etkin şekilde teşvik etmek istiyoruz."

Edin, Türkiye'de çevresel, sosyal ve yönetişim kriterlerini göz önünde bulunduran sürdürülebilirlik temalı fonların geliştirilmesine önem verdiklerinden de bahsederek, bu yıl içerisinde Sürdürülebilirlik Hisse Senedi Fonu, Temiz Enerji Karma Fon ve ESG Sürdürülebilirlik Fon Sepeti ile 3 farklı hisse senedi fonu sunduklarını anımsattı.

"Toplumun yeşil dönüşümünde büyük bir ivmelenme yakalandı"

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, salgın ile 15 yıldır süregelen sürdürülebilir iş yapış anlayışında ve toplumun yeşil dönüşümünde büyük bir ivmelenme yakalandığını ifade etti.

Garanti BBVA'nın, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tavsiyeleriyle uyumlu ve küresel sıcaklık artışını maksimum 1,5 santigrat dereceyle sınırlama, 2050'de karbon nötr ekonomi hedeflerine hizmet etme ve iklim krizinin yıkıcı etkilerini azaltmaya katkıda bulunma amacıyla karar aldığına değinen Edin, şunları söyledi:

"Bu doğrultuda kömürle bağlantılı aktiviteleri finanse etmeyeceğimizi taahhüt ediyoruz. Mevcut portföyümüzdeki kömür faaliyetlerine ilişkin riskimizi de en geç 2040 yılına kadar sıfırlayarak bu sektörden tamamen çıkacağız. Kömür santralleri ve madenleriyle ilgili yeni yatırımları finanse etmeyeceğiz. Bununla birlikte kömür sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimizin yeşil yatırımlarına destek vererek, ülkemizde düşük karbona geçiş sürecinin hızlanması ve bu dönüşümün adil bir şekilde gerçekleşmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Müşterilerimize bu yolculukta aktif şekilde yardımcı olarak, sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçişlerinde hem finansal hem de bilgi ve tecrübe paylaşımı konusunda çok çeşitli destekler vereceğiz. Zaten 2014'ten itibaren proje finansmanı faaliyetlerimiz kapsamında yeni elektrik üretimi yatırımlarına sağlanan toplam finansman tutarının tamamını yenilenebilir yatırımlara yönlendirmiştik. Bu kararla birlikte bunu bir adım daha öteye taşımış olduk."

Edin, bu yılın başında bireysel müşteriler için Bireysel Çatı GES ve Bina Yalıtımı ürünlerini hayata geçirdiklerini aktararak, bu sayede binalarında güneş enerjisinden faydalanmak veya yalıtım yapmak isteyen müşterilerin yalnızca 5 dakikada alışveriş kredisi kullanabileceğini ve bu ürünlere sunulan özel faiz oranlarından faydalanabileceğini anımsattı.

Çatı GES için bireysel tarafta geliştirdikleri kolay ve pratik kredi uygulamasının bir benzerini tüzel müşteriler için de hayata geçirmek istediklerini dile getiren Edin, "Henüz yılın başında sunduğumuz ürünler dışında trendleri takip ederek yeni ürünler kurgulamaya devam ediyoruz. Döngüsel ekonomi muazzam fırsatlar barındırıyor. Ülkemiz de bu yaklaşımın gelişmesi için çok uygun bir ortam. Bu konuya odaklanmak istiyoruz. Yine enerji verimliliği alanında bazı geliştirmeler yaparak müşterilerimizin daha bilinçli kararlar vermelerine destek olmayı hedefliyoruz. Tüzel müşterilerimizin çevre dostu ve sürdürülebilir iş yapış şekillerine adapte olabilmesi için mekanizmalar kurguluyoruz." şeklinde konuşmasını tamamladı.AA


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR