• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,18% -0,01
  • GRAM ALTIN

    5985,17% 0,51
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Sakarya Teknokent Kovid-19'a rağmen 2020'de büyüyerek yüzde 100 doluluğa ulaştı

Yüksek teknoloji ürünlerin sanayiye kazandırılması amacıyla Ar-Ge firmalarına hizmet sunan Sakarya Teknokent, 2020'yi yeni tip koronavirüs salgınına rağmen yüzde 100 dolulukla kapattı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.01.2021 12:12:00 0
Sakarya Teknokent Kovid-19

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Merkez Kampüsü içinde 5 bin 700 metrekare kapalı alanda 2010 yılında faaliyete geçen Sakarya Teknokent'te yaklaşık 150 ofis bulunuyor.

Sakarya Teknoloji Geliştirme Bölgesinde yaklaşık 600 Ar-Ge personelinin çalıştığı 101 firma, savunma sanayisi, raylı sistem, elektrikli otomotiv sektörü, siber güvenlik ve sağlık alanlarında faaliyet gösteriyor.

Salgının getirdiği zorluklara kolay adapte olan ve Sakarya Teknokent'in desteğiyle 2020'de 26 KOSGEB ile 14 TÜBİTAK projesi yürüten firmalar, uzaktan eğitim, e-ticaret ve sağlık sektöründe üretim yaparak geçen yılı büyüyerek kapattı.

Geçen yılın başlarında 86 firmayla yüzde 85 olan doluluğu salgına rağmen 101 firmayla yüzde 100'e çıkran Sakarya Teknokent, 2021'de de desteklerini sürdürmeye devam edecek.

"2019 yılında attığımız o adımların karşılığını 2020 yılında görmüş olduk"

Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Şakir Görmüş,  2020'nin salgından dolayı hem Türkiye hem de dünya için ekonomik, sağlık ve sosyal açıdan zor bir yıl olduğunu söyledi.

Her zorluğun bir fırsat doğurduğunu, Sakarya Teknokent firmalarının zorluklara karşı çok hızlı dönüşüm sağladığını, onun için 2020'den ve salgından güçlü çıktıklarını belirten Görmüş, "2020 yılının başında doluluk oranı yüzde 85 iken bugün yüzde 100'e ulaşmış durumdayız ve şu anda 20 firma bekleme sırasında Teknokent'e girmek için." dedi.

Görmüş, salgının birçok hizmet sektörünü olumsuz etkilediğini fakat bununla beraber uzaktan eğitim, e-ticaret ve sağlık sektöründe yeni alanlar ve yeni iş kollarının türediğini belirterek firmaların hızla bu alana girdiklerini ve üretim yaptıkları için büyüdüklerini anlattı.

Kendilerine 2019 yılında "Çıktı odaklı, değer üreten Teknokent olacağız." hedef ve vizyonunu belirlediklerini dile getiren Görmüş, iki yıl önce attıkları o adımların karşılığını 2020'de gördüklerini ifade etti.

Görmüş, geçen yıl firmaların 26 KOSGEB ve 14 TÜBİTAK projesi yürüttüğünü kaydederek, "Yani 10 firmamızdan 4'ünün kamu destekli proje yürüttüğüne işaret ediyor ve bu da otomatik olarak ekosistemin genişliğini bize gösteriyor. Bu ekosistemden faydalanmak isteyen birçok firma Teknokent'e geldi. Aynı zamanda bu ekosistemde kendi iç firmalarımız büyüdü ve yeni ofisler kiraladı. Bu şekilde biz doluluk oranı olarak yüzde 100'e ulaştık. Firmalarımız da pandemiyle beraber gelişen yeni teknolojilere uyum sağlayarak büyüdüler." ifadelerini kullandı.

"Finansal teknoloji firma sayısı arttı"

Prof. Dr. Görmüş, Teknokent'te savunma sanayisi, raylı sistemler, otomotiv, siber güvenlik ve sağlık alanlarında faaliyet gösteren 101 firmanın bulunduğunu söyledi.

Son 6-7 aydır borsaya giren yatırımcı sayısının fazlalaşmasıyla beraber finansal teknoloji şirketlerinin büyüdüğünü ve sayılarının yükseldiğini aktaran Görmüş, "2020 içinde 3 olan finansal teknoloji firmamız 5'e çıktı ve şu an bekleme sırasında 2 firmamız var. Bu sektörün büyümesinde pandeminin etkisi var. Temassız dünyaya doğru gidiyoruz ve temassız ödeme sistemlerinin geliştirilmesi finansal teknolojinin gelişmesini sağladı. Bu da firma sayısında artışı ve içerideki firmalarımızın büyümesini sağladı." değerlendirmesini yaptı.

Görmüş, 2 yıl önce belirledikleri orta vadeli hedeflerini gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, uzun vadeli hedeflerine yönelik çalışmalar ve dijital dönüşümler yaptıklarını da kaydetti.

Üniversite-sanayi iş birliği alanında çalışmalarının bulunduğunu aktaran Görmüş, şöyle devam etti:

"Üniversitelerimizde 4. sınıf öğrencileri bitirme projeleri yapıyorlar fakat bu bitirme projeleri genellikle sanayiden uzak ya da sanayinin ihtiyaçlarına yönelik olmuyor. Biz bir dijital platform geliştiriyoruz. Burada sanayicilerimiz, Teknokent firmalarımız, bir projeyi segmentlere ayıracaklar ve bu projeyi öğrencilerin bitirme ödevi olarak yapmalarını isteyecekler. Bu şekilde o projeyle öğrenciler dijital platformda eşleşecekler ve firmalarımızın projeleri üniversite öğrencilerinin bitirme ödevi olarak yapılmış olacak. Böylece sanayinin bir sorunu çözülmüş olacak ve sektör o bitirme ödevini yapan öğrenciyi başarılı bulursa kendi bünyesine katabilecek. Bunlar bize artık şunu gösteriyor; sistematik bir şekilde sanayi-üniversite iş birliğini sağlamak zorundayız."

Görmüş, teknolojinin çok hızlı geliştiğini, kurumların buna ayak uydurmaları gerektiğini, teknolojiyle beraber strateji geliştirip karar verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.AA

Kahramanmaraş’ta trafik kazası: 3 yaralı

Rigoberto Rivas: "İlk yarıyı 3 puanla kapattığımız için mutluyuz"

Hrvoje Smolcic: "Bence iyi iş çıkardık"

Daniel Agyei: "Ligin en formda takımlarından biriyiz"

Başkan Özlü sahada: 23 Nisan Parkı Kütüphanesi açılışa hazır

Vatandaşın en acı gününde yanlarında oldular

Teksas’tan Bursaspor taraftarına net mesaj!

Başakşehir’de ayakkabı imalathanesindeki yangın söndürüldü

Denizli İdmanyurdu ilk yarının son maçına hazır

Bahamalar, Kosova’yı tanıyan 121. ülke oldu

Alaattin Gülerce: "Kupa maçından sonra yol haritamızı belirleyeceğiz"

Cizre’deki lisede taciz iddiası: Öğretmen gözaltında

Okulda rahatsızlanan 23 öğrenci hastaneye kaldırıldı

Selçuk İnan: "23 puan çok iyi puan"

Kazada savrulan otomobil kaldırımdaki yayalara çarptı: 4 yaralı

Ordu’da iki katlı ahşap evde yangın

Muş’ta jandarmadan öğrencilere kişisel güvenlik ve güvenli internet eğitimi

Üçüncü kattan ikinci katın balkonuna düşen çocuk ağır yaralandı

Konya’da otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 8 yaralı

Bursaspor, Aliağa FK maçına hazır

Motosiklet denetiminde 2,2 milyon liralık ceza

Minibüs refüje çıktı: Alkollü sürücü yaralandı

Hasköy Devlet Hastanesi yeni hizmet binasında hasta kabulüne başladı

Bolu’da kontrolden çıkan otomobil refüje çarptı

Kırıkkale’de minibüs ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 2 yaralı

Avukat Ali Alper Alpoğlu’ndan Başkan Saran açıklaması

Beykoz’da dron destekli trafik denetimi: 43 araca 93 bin lira ceza

Mardin’de tarihi eser operasyonu: 45 sikke ve hayvan figürlü heykel ele geçirildi

Trendyol Süper Lig: Kocaelispor: 2 - Antalyaspor: 1 (Maç sonucu)

İş Bankası ve OSBÜK’ten İstanbul’da ikiz dönüşüm buluşması

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.