• BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,24
  • EURO

    35,02% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2282,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3847,12% -0,20

Özel harekat sokak savaşına hazırlanıyor

Doğu ve Güneydoğu’da terörle mücadele edecek özel harekatçılar, Amasya’nın Tavşan Dağı’nda kurulan özel kampta eğitiliyor...

GÜNDEM 18.01.2016 09:01:00 0
Özel harekat sokak savaşına hazırlanıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), hükümetin geçen Temmuz’da aldığı yeni karar sonrasında değiştirdiği terörle mücadele konsepti kapsamında bünyesindeki Özel Harekat Polisleri’nin sayısını artırmayı planladı. Halen 7 bin dolayında olan özel harekatçı polislerin sayısını 19 bine çıkarmayı hedefleyen Emniyet Genel Müdürlüğü, yaklaşık 5 bin üniversite mezunu genci, özel eğitime aldı. EGM Özel Harekat Dairesi Başkanlığı’nca koordine edilen yeni özel harekatçı polis yetiştirilmesi eğitimi iki ana bölümden oluşuyor. İlk bölüm, açılan sınavla alınan 5 bin öğrencinin teorik olarak eğitilmesi. Halen emniyet teşkilatına öğrenci yetiştiren 9 ayrı polis eğitim merkezlerinde teorik polislik eğitimi alan adaylar daha sonra özel harekatçı olabilmek için özel eğitime giriyor.

TAVŞAN DAĞI'NDA ÖZEL EĞİTİM ALIYORLAR

İkinci bölüm ise, halen emniyet teşkilatı içinde görev yapan polisler arasından seçilen özel bir gruba verilen silahlı saha eğitiminden oluşuyor. Teorik eğitimleri süren 5 bin polis, Gölbaşı ve Amasya’daki tesislerde kademeli olarak saha eğitimine alınacak. Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki terörle mücadele çalışmaları içerisinde değerlendirilecek olan bu polisler, EGM’nin Gölbaşı’ndaki Özel Harekat Dairesi ile Amasya’daki Özel Harekat Eğitim Tesisleri’nde eğitilmeye başlandı. Milliyet, özel harekatçı polislerin Amasya’daki tesislerine giderek, uzman polislerin verdiği eğitimleri yerinde görüntüledi.

3.5 AYLIK EĞİTİM SÜRECİ
EGM, yeni özel harekatçı polisleri, eğitimin ardından atanacakları Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki doğa şartlarına en yakın bölge olarak seçilen Amasya’nın Tavşan Dağı mevkiine kurulan özel tesislerde eğitiyor. Rakımı 900 - 1300 metre olan Tavşan Dağı bölgesindeki merkezde bulunan teorik eğitimi bitmiş 400 özel harekatçı polis adayı, yaklaşık 3.5 aydır eğitiliyor. Polisler, eğitim süreleri sırasında “üs ve barınma bölgeri ile intikaller, sızma ve atış eğitimleri ile teorik bilgilendirme eğitimleri” olarak üç ana eğitim grubuna alınıyor.

SON GELİŞMELER NEDENİYLE KONSEPT DEĞİŞTİ

Sonbaharda iklim şartlarının daha uygun olduğu dönemde başlayan eğitimler, PKK’ya karşı başlatılan mücadele çerçevesinde konsept değişikliği yapılarak verilmeye başlandı. Daha önceki yıllarda Menteş ve Balıkesir’deki eğitim tesislerinde arazide mevzi çatışma ve muharebe şeklinde verilen eğitimler, Doğu ve Güneydoğu’da başlatılan mücadele biçimindeki değişikle birlikte “meskun mahal operasyonları” ağırlıklı olarak bizzat özel harekatçı eğitmenlerce veriliyor.

SOKAK SAVAŞINA UYGUN EĞİTİM
Bu eğitimler içinde, sokak geçişleri, yol aramaları ve ev aramaları eğitimlerinin yanısıra patlayıcı maddeyi bulma ve imha etme eğitimleri de yeralıyor. Bölgedeki son çatışmalarda güvenlik görevlilerinin büyük bölümünün patlayıcı madde infilakından dolayı yaralanması veya şehit olması nedeniyle bomba düzeneklerinin bulunması ve imhası eğitimleri bölgedeki çatışmalarda görev alan ve eğitim için kampa gelen özel harekatçı uzman polislerce veriliyor. Ayrıca, yine bölgede devam eden operasyonlarda yaşanan hatalar ile aksaklıklar örneklerle analiz edilerek bilgilendirme yapılıyor. Bu analizlerde özellikle terör gruplarının içinde yeralmayan sivillere karşı yapılması gereken uygulamalar hakkında bilgiler veriliyor. Aynı kapsamda, operasyonlarda kapıdan girişlerde çok zayiat verilmesi nedeniyle yeni uygulamada çatıdan ya da duvarların delinerek meskun mahale girilmesi eğitimleri verilmeye başlandı.

Özel harekat sokak savaşına hazırlanıyor

DAĞDA YATIP KALKIYORLAR

Araziye çıkarılan gruplar, ağırlaşan kış şartlarına karşın birer hafta süreyle dağda yatıp kalkıyor, eğitim alıyor. Tavşan Dağı’nda oluşturulan geçici üs bölgelerinde hava şartlarına dayanıklılık eğitimi alan özel harekatçı adayı polisler, aynı zamanda gece ve gündüz boyunca bir bölgeden başka bir bölgeye geçiş (intikal), gözetleme, keşif, pusu, baskın, pusudan kurtulma, yön bulma, harita okuma, üs bölgesi oluşturma, mevzi oluşturma ve arazide konuşlanma eğitimleri alıyor. Bu eğitimler sırasında 7/24 arazide kalan özel harekatçı polisler, naylonla kaplanmış ve taşlardan oluşturulmuş 2-3 kişinin sığabileceği barınaklarda yaşıyorlar.

KRİTERİ TUTTURAMAYANLARA YENİDEN EĞİTİM VERİLECEK
Eğitimlerini tamamladıktan sonra şubat başında görev alacakları kentlere atanacak olan özel harekatçı polislerin eğitimi, Amasya ile sınırlı değil. Bu polisler, operasyonda olmadıkları sürede 3’er aylık spor, atış ve eğitim testlerinden geçirilecekler. Bu testlerdeki kriterleri tutturamayan polisler yeniden eğitime alınacaklar. Yine tutturamamaları halinde özel harekat birimlerinden ayrılacak olan polisler emniyet teşkilatının başka birimlerinde görev alacaklar. Ayrıca, sahada görev yapan özel harekatçı polisler, ileri dönemde branş eğitimine alınacaklar. Özellikle insansız hava araçları (İHA) eğitimi alan özel harekatçılara, ileri düzeyde haritacılık, zırhlı araç kullanma, keskin nişancı, bina - uçak operasyonları, zırhlı araçtaki kule silah atışı ve köpek eğitimi branşlarında yoğunlaştırılmış eğitimler verilecek.

YEMEKLERİ HARİTA BİLGİSİ KULLANARAK BULUYORLAR
Bir hafta boyunca hiçbir şekilde ana karargaha gidemeyen polisler, sabah 05.00’te kalkıp hazırlandıktan sonra 07.00 sıralarında arazi eğitimine alınıyorlar. Yön bulma, haritacılık, intikal eğitimlerinden sonra öğle yemeği saati geldiğinde, polisler için araziye 20-30 kilometre arayla yiyecekler bırakılıyor ve polislerden bulmaları isteniyor. Aldıkları eğitimler sonrasında yön ve harita kullanarak yemek paketlerine ulaşanlar öğle yemeği yerken, bulamayanlar zorunlu olarak aç kalıyorlar.

Özel harekat sokak savaşına hazırlanıyor

3 GÜNLÜK KUMANYA
Arazide kalan özel harekatçı polislere 3 günlük kumanya veriliyor ve eğitim süresi boyunca bu kumanya ile yaşamlarını sürdürmeleri ve ayakta kalmaları sağlanıyor. Kumanya, ton balığı, barbunya konservesi, bal, fındık ezmesi, su, meyva suyu, ekmek, tereyağ, peynir ve zeytinden oluşuyor. Bu eğitimle, özel harekatçılar operasyonlar sırasında yaşama, yeme, barınma ve savaş şartlarına karşı hazırlıklı olacaklar. Ana karargahta kalan polislere ise günlük ortalama 3600-4000 kalorilik yemek hazırlanıyor.

SIZMA OPERASYONLARI
Eğitimin diğer önemli bölümü ise sızma operasyonları ve atış eğitimlerinden oluşuyor. Gruplar halinde bellerine ip bağlayarak yüksekten iniş ve çıkış eğitimi yapan özel harekatçı polis adayları, özel oluşturulan meskun mahal alanlarında, ev ya da kapalı alan operasyonlarına hazırlanıyorlar. Burada senaryolu olarak eğitim gören polisler, aynı zamanda özel kurulan atış alanlarında gerçek mermiyle atış eğitimi alıyorlar. Hava şartlarının kötü olmasına bağlı olarak çamur ve su birikintilerinin içinde “sürünen”, “mevzi alan” özel harekatçı adayı polisler, yakın, orta ve uzak mesafe silah atış, pusu atma, pusudan kurtulma, timin güvenliğini alarak çatışmaya girme eğitimlerini yine bölgeden gelen uzman özel harekatçı polislerden alıyorlar.

ARAZİDE 7/24 EĞİTİM
Eğitimler sırasında arazide 7/24 naylonla kaplanmış ve taşlardan oluşturulmuş sığınaklarda kalan özel harekatçı adaylarına; gözetleme, keşif, pusu, baskın, pusudan kurtulma, yön bulma, harita okuma, mevzi oluşturma, arazide konuşlanma, İHA, ileri düzeyde haritacılık, zırhlı araç kullanma, keskin nişancı, bina - uçak operasyonları eğitimleri veriliyor.


Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR