• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,54% 0,30
  • EURO

    34,71% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2491,33% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Okur 2013 bütçesinin ayrıntılarını açıkladı

AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur, 2013 yılı bütçesi ile alakalı yazılı bir basın açıklaması yaptı.

POLİTİKA 6.12.2012 10:26:00 0
Okur 2013 bütçesinin ayrıntılarını açıkladı

Okur açıklamasında“2013 yılıbütçesi; mali disiplini ve makroekonomik istikrarı korumayı amaçlayan, büyümeyi ve istihdamı destekleyen, toplumsal refahı gözeten, sağlık, eğitim ve sosyal nitelikteki harcamalara ağırlık veren, toplumun yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan, yatırımları teşvik eden ve altyapıya öncelik veren, ekonomik verimliliği ve üretken yapısını destekleyen bir bütçedir” dedi. Bilindiği üzere TBMM’de 2013 yılı bütçesinin görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda çok yoğun bir çalışma temposu sonucunda 26 Kasım 2012 tarihinde kabul edilerek Meclis Genel Kurulu’na sunuldu. 10 Aralık Pazartesi günü Genel Kurul’da görüşmelerine başlanacak olan 2013 bütçesi ile alakalı basın aracılığı ile vatandaşları bilgilendiren Okur, sözlerine şu şekilde devam etti; Hayata geçirdiğimiz her yatırım sonrasında kendimize daha ileri seviyelerde hedefler belirliyoruz. Bugüne kadar kendimizi tekrar etmedik. AK Parti ile Türkiye yeniliklerle ilerleyen bir ülke konumuna geldi. 10 yıldır durmaksızın gerçekleştirilen bu koşu halkın hayır dualarıyla devam ediyor. 

 

Bütçe’ den en büyük payı Eğitim’e ayırdık

Bu yılda bütçeden en büyük payı yine eğitime ayırıyoruz. 2013 yılında eğitime ayırdığımız kaynağı yüzde 20,7 oranında artırarak 68,1 milyar TL’ye çıkarıyoruz. Bu rakam, toplam bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 17’sine tekabül etmektedir. İşsizlik sorununun uzun vade de çözümü için eğitimin hem yaygınlığını hem de niteliğini artırmaya yönelik önemli adımlar atıyoruz. Bu çerçevede Hükümetlerimiz döneminde bütçeden en büyük payı eğitime ayırdık. 2002 yılında bütçeden eğitime 11,3 milyar TL ayrılmış iken bu payı 2012 yılında yaklaşık 5 katına yükselterek 56,4 milyar TL’ye çıkardık. Böylece bütçeden eğitime ayrılan payı yüzde 9,4’ ten yüzde 15,5’e yükselttik. Hükümet olarak eğitimde kaliteyi artırmaya büyük önem veriyoruz. Bu amaçla başlattığımız FATİH Projesi ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarımızı internet, akıllı tahta gibi birçok bilişim ekipmanıyla donatıyoruz. Ayrıca, öğretmen ve öğrencilerin kullanacağı e-kitaplar için tablet PC çalışmasını yürütüyoruz. Bu yıl getirdiğimiz yeni bir uygulamayla üniversite birinci ve açık öğretim öğrencilerinden alınan harçları kaldırdık. Artık 2 milyon 184 bin öğrencimize yükseköğretim hizmetlerini harçsız sunuyoruz. Söz konusu öğrenciler için 498 Milyon TL’lik katkı payı devlet tarafından karşılanacaktır.

 

Sağlığa ayırdığımız kaynak ile ciddi iyileşmeler elde ettik 

2013 yılında kamu sağlık harcamaları için Sosyal Güvenlik Kurumu ve merkezi yönetim bütçesinde 67,9 milyar TL kaynak öngörüyoruz. Bu rakam, 2012 yılına göre yüzde 11,1 oranında bir artışı ifade etmektedir. Bütçeden sağlığa ayırdığımız kaynak ile sağlık göstergelerinde ciddi iyileşmeler elde ettik. Doğumda beklenen yaşam süresinde Dünya Sağlık Örgütü’nün 2025 yılı tahmini olan 75 yıla şu an itibarıyla ulaşmış durumdayız. Erişilebilir, etkin ve kaliteli sağlık hizmetleriyle son 10 yılda bebek ölüm hızını binde 31,5’ten binde 7,7’ye; anne ölüm oranını ise on binde 6,4’ten on binde 1,6’ya düşürdük. Tüm bunlara paralel olarak, sağlık hizmetlerinden memnuniyet, 2003 yılında yüzde 39,5 iken, 2011 yılında yüzde 75,9’a yükselmiştir.

 

Ulaşım’da büyük mesafeler kat ettik

Hükümetlerimiz döneminde altyapıda gerçekleştirdiğimiz yatırımlar sayesinde kara, hava ve demiryollarında büyük mesafeler kat ettik. 10 yıl önce, 6 bin 101 km uzunluğundaki bölünmüş yol ağımızla sadece 6 ilimiz birbirine bağlıydı. Bugün bölünmüş yol ağımızı 21 bin 801km’ye ulaştırdık ve 74 ilimizi bölünmüşyollarla birbirine bağladık. 2002 yılında tarifeli sefer düzenleyen 26 havalimanı varken 2012 yılında bunu 48’e çıkardık. Aynı dönemde toplam uçak yolcu trafiğini yaklaşık 34,5 milyondan 118,3 milyona çıkararak yüzde 243’lük bir artışelde ettik. 1951’den 2003 yılına kadar sadece 945km’lik demir yolu ana hattı çalışması yapılmıştı. Son 10 yıllık dönemde ise 1.076 km ana hat çalışması yaptık. 2 bin 47km’lik ana hat çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ülkemize hızlı treni kazandırdık. Yaptığımız yoğun çalışmalarla önce Ankara - Eskişehir, ardından da Ankara-Konya hızlı tren hatlarını halkımızın hizmetine sunduk.

 

Enerji’de dışa bağımlılığımızı daha da azaltacağız

Hükümetlerimiz döneminde enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlar yapıyoruz. Bu kapsamda yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik veriyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarına verilen teşvik ve desteklerle, 2011 yılsonu itibarıyla toplam kurulu gücümüzün yüzde 36,1’i yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmektedir.İnşa halindeki santrallerden elde edilecek kaynakları da ekleyince, ülkemizde yenilenebilir enerjinin toplam kurulu gücün içindeki payı yüzde 46,6’ya yükselecektir. Bunun yanısıra yerli enerji kaynaklarına sağladığımız teşviklerle son 10 yılda tespit edilen kömür rezervlerinde yüzde 43,4 oranında artış sağladık. 8,3 milyar ton olarak tespit edilen linyit rezervlerimiz 2011 yılsonu itibarıyla 12 milyar tona ulaştı. Bu kaynakların daha yoğun kullanılmasıyla enerjide dışa bağımlılığımızı daha da azaltacağız.

 

Tarım’da kişi başına milli geliri 1.000 dolardan 3 bin 602 dolara çıkardık

2013 yılında tarımsal destek ödemelerine ayrılan kaynağı yüzde 25 artırıyoruz. Bu sene 7,2 milyar TL olan başlangıç ödeneğini 2013 yılında 9 milyar TL’ye çıkarıyoruz. Tarıma ayrılan toplam tutarı ise yüzde 17,8 artırıyoruz. 2012 yılı ödeneği 11,1 milyar TL iken 2013 yılında 13,1 milyar TL ödenek öngörüyoruz. Her ne kadar bütçeden tarım için ayrılan ödeneklerin GSYH’ye oranı yüzde 0,9 ile yüzde 1’in altında görünse de OECD tarafından son yayınlanan Tarım Politikasını İzleme ve Değerlendirme Raporuna göre ülkemizde toplam tarımsal desteğin GYH’ ye oranı yüzde 3,2’dir. Sağladığımız doğrudan ve dolaylı desteklerle 2002’de 23,7 milyar dolar olan tarımsal GSYH, 2011 yılında 61,8 milyar dolara ulaşmıştır. Böylece tarımsal büyüklük itibarıyla dünyanın yedinci, Avrupa’nın ise birinci ülkesi olduk. Bunun yanı sıra tarımda kişi başına milli geliri 1.000 dolardan 3 bin 602 dolara çıkardık. Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur 2013 bütçesi ile alakalı yapmış olduğu açıklamaları şu şekilde tamamladı; “Ülkemiz Kamu ve Özel sektör yatırımları ile büyümeye ve insanına iş ve aş üretmeye devam edecektir. 2013 yılı bütçemiz, ülkemizin dört bir tarafına ihtiyaç duyduğu yatırımı götüren, eğitim ve sağlığı önceliklendiren, reel ekonomiyi destekleyen, ekonomik ve sosyal kalkınmaya odaklanmış, toplumsal refahı artırmayı amaçlayan, ekonomik ve mali istikrarı gözeten, aynı zamanda hem dünyanın içinden geçtiği ekonomik ve siyasi krizlere karşı ekonomik gücümüzü ve direncimizi arttıracak, hem de orta vadeli programda öngörülen büyüme hedeflerini destekleyecek gerçekçi ve tutarlı bir bütçedir. Bu bütçe her kesimi gözeten bir bütçedir, vatandaşımızın bütçesidir. 2013 yılı bütçesi ülkemize, milletimize ve ilgili kurumlarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.

 

 


Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Kaymakam Kara, Darıcalıyı Dinlemeye Devam Ediyor

İzmit Rotary Kulübü 54. yılını kutladı

Dünyanın dört bir tarafından hastalar Kocaeli Üniversitesi’ne tedavi olmak için geliyorlar

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Günü çift idmanla geçirdik

Önümüzdeki 3 gün yağış var!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

KOÜ Mühendislik Fakültesi'nde görev değişikliği

Kocaeli’de 156 okul müdürü değişti

KYK izinlerine yeni düzenleme

Kocaeli'de otobüslere yüzde 75 zam talebi!

İzmit Körfezi’nde araştırmalar sürüyor

İzmit Tren Garı’na ulaşımda asansör kolaylığı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR