• BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00

Namazgah Barajı’ndan ilk su verildi!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, Kandıra Namazgah Barajı’ndan kente ilk kez Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı törenle su verdi

GÜNDEM 16.01.2014 11:28:00 0
Namazgah Barajı’ndan ilk su verildi!

Bakan Işık, “Kandıra tarihinde ilk kez bu yıl su sorunu olmadan bir yaz geçirecek” dedi.İSU Genel Müdürlüğü’nün öz kaynaklarıyla yaptığı Kandıra Namazgah Barajı’nda ekimden bu yana su tutma işlemi yapılıyordu.

 

Barajda şu zamana kadar yaklaşık 4 milyon metreküp su birikti. Baraj, kentin günlük su ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaştı. Kandıra merkez ve köyleri ile İzmit, Derince, Körfez ve Gebze’nin kuzey köylerinin 100 yıllık ihtiyacını karşılayacak olan barajdan ilk su Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla verildi.  Su verme törenine Bakan Işık’ın yanı sıra Vali Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, Büyükşehir Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcıları Mustafa Çöpoğlu ve Ercan Yazıcı, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Bu dönemde olması daha önemli 

 

Bakan Işık yaptığı konuşmada tarihi bir anın yaşandığına dikkat çekerek “Kandıra ilk kez bu yazı su sorunu olmadan geçirecek. Su medeniyettir. Yağışların az olduğu bir dönemde böyle bir projenin hayata geçiyor olması daha da önem kazanıyor” dedi. Önceden bu tesislerin yapımının onlarca yıl sürdüğünü söyleyen Bakan Işık, “Yuvacık Barajı 1968 yılında başlamış, hizmete alınma tarihi ise 1998. Aradan tam 30 yıl geçmiş. Kapasitesi 53 milyon metreküp. Kandıra Namazgah Barajı’nın ise 25 milyon metreküp.  Yani Yuvacık Barajı’nın yarısı kadar. Birine bakıyoruz 30 yılda bitmiş, İSU tarafından yapılan Namazgah Barajı ise sadece 1,5 yılda tamamlanmış. Üstelik de öz kaynaklarla” diye konuştu. 

 

Namazgah 80 milyon lira 

 

Yuvacık Barajı’nın maliyetine de dikkat çeken Bakan Işık, “Yuvacık Barajı’nın 200 milyon dolara bitmiş olması gerekiyordu. Hazineden son ödemesi bu ayın 18’inde yapılacak. Bu barajın toplam maliyeti 2 milyar 900 milyon doları geçti. Bu hazineye olan maliyeti. Büyükşehir’e olan maliyeti ise 4,5 milyar doları geçiyor. Kandıra Namazgah Barajı’nın kamulaştırmasından çevre düzenlemesine kadar toplam maliyeti yaklaşık 80 milyon lira.” bilgisini verdi. 

 

Yolsuzluk olsaydı bu hizmetler 30 yılda yapılamazdı

 

Bakan Işık, gündemi meşgul eden yolsuzluk olaylarına da atıfta bulundu. Bakan “Eğer yolsuzluk olsaydı bu hizmetler 30 yılda yapılamazdı. Eğer bir yolsuzluk varsa Yuvacık Barajı en büyük yolsuzluktur. Ve bu yolsuzluğun başkahramanını CHP tuttu İzmit Belediye Başkan adayı yaptı” dedi. 

 

Kandıra İstanbul’a yakınlaşacak 

 

Kandıra’da hükümetin yaptığı ve bu yıl yatırım planına aldığı çalışmaları da aktaran Bakan Işık, “İzmit Kandıra yolunun duble olması için çalışmalar başladı. Karadeniz otoyoluna da bu yıl başlıyoruz. Kandıra’yı İstanbul’a yakınlaştıracağız. Yol Karasu’ya kadar geldi. Şile’ye kadar olan kısmını da bu yıl tamamlayacağız. Martta Kandıra Devlet Hastanemizi de hizmete açacağız. Biz bütün bu çalışmaları yaparken devletin borcu artmıyor.” ifadesini kullandı. 

 

“Yeni barajlar da yapacağız”

 

Bakan Işık, Kandıra Namazgah Barajı’nın bölge halkına ve Kocaeli’ne hayırlı olması temennisinde bulunarak “Artık kuyulardan su çekme, tankerle su taşıma dönemi bitti. Bugün itibariyle baraj fiilen hizmete girmiş bulunuyor. Çok büyük emek harcandığını biliyorum. Akmeşe, İhsaniye ve Avcıdere gibi yeni barajları da yatırım planına aldık. Onları da en kısa zamanda tamamlayacağız” dedi.

 

Vali “Öz kaynaklarla yapıldı” 

 

“Devlet ve yerel yönetimler olarak yapmamız gereken ön önemli şeylerden biri su” diyen Vali Topaca ise birçok hizmetin de suya bağlı olduğunu belirtti. Vali Topaca şunları kaydetti: Su yoksa temizlik, sağlık ve rahatlık da olmaz. Devletimiz de belediyelerimiz de bu konuda hiçbir kısıtlama yapmıyor. Namazgah Barajı onur verici bir çalışma. Belediyelerimiz artık bundan daha büyük yatırımları öz kaynaklarıyla yapıyor. 

 

Başkan “Kandıra’ya önemli hizmetler”

 

Başkan Karaosmanoğlu da bu eserlerin halkın eseri olduğunu kaydetti. Başkan “Biz emanetçiyiz. Kandıra’mıza çok önemli hizmetler sağladık. Göreve geldiğimizde Kandıra, kenarda köşede kalmış bir Anadolu kasabasıydı. 2004 yılında Kandıra’yı planladık. Önce altyapıyı bitirdik. Doğalgazı getirdik. Kandıra Namazgah Deremizi ıslah ettik. Arıtma tesisleri yaptık. Şimdi de hayat kaynağı olan suyu, baraj  ile Kandıra halkına sunuyoruz” dedi. 

 

“Medeniet yürüyüşümüz devam edecek”

 

Kandıra sahil kesiminin özellikle yaz ayında susuz kaldığını belirten Başkan Karaosmanoğlu “Büyükşehir olarak İSU olarak öz kaynaklarımızla bu eseri yaptık. Medeniyet yürüyüşümüzü Allah’tan başka kimse durduramaz. İstikrarlı yürüyüşümüzle köylerimiz Avrupa’nın köylerinden güzel olacak” dedi. Başkan son olarak suda hijyene çok dikkat ettiklerini belirterek “Gönül rahatlığıyla musluktan su için” diye konuştu.

 

225 milyon liralık yatırım!

 

İSU Genel Müdürü Bayram, Kandıra Namazgah Barajı ile ilgili bilgiler verdi. Barajın 25 milyon metreküp kapasitesi bulunduğu söyleyen Bayram “Yıllık buradan kente 50 milyon metreküpe kadar su verebileceğiz. Barajın bize şu anki maliyeti 35 milyon lira. Kandıra’da bu yılın sonuna kadar yapacağımız yatırımların tutarı ise 225 milyon lirayı bulacak” dedi.

 

25 Milyon metreküp kapasiteli 

 

Kandıra Namazgah Barajı 25 milyon metreküp kapasiteli. Buradan alınan su, 12 kilometre uzunluğundaki 600 milimetre çelik boru ile Antaplı - Dudutepe İçme Suyu Arıtma Tesisine terfi edilecek. Burada dünya standartlarında arıtıldıktan sonra ana isale hatları vasıtası ile vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak. 

 

Köy ekonomisine büyük katkı 

 

Namazgah Barajı, bölgenin içmesuyu ihtiyacını karşılamasının yanı sıra tarımsal amaçlı olarak da köylere su temini sağlayacak. Kentin en çok köy yerleşimi bulunan ve geçim kaynağı tarım olan Kandıra’da yapılacak baraj ile yetersiz su kaynağından kaynaklanan sorunlar ortadan kaldırılacak. Bölge ekonomisinin mevsimsel etkilerden, kuraklık, susuzluk gibi olumsuz faktörlerden etkilenmesinin önüne de geçecek olan Namazgah Barajı, bölgedeki tarımsal kalkınmaya da büyük katkı sağlayacak. 

 

Dere taşkınları tarih olacak 

 

Barajın bölgeye sağlayacağı bir diğer fayda ise üzerine inşa edileceği Namazgah Deresi’nin aşırı yağışlarda meydana getirdiği sel ve taşkınların önlenmesi olacak. Daha önce aşırı yağışlar sonucu bir çok kez taşarak bölge halkının can ve mal güvenliğini tehdit eden Namazgah Deresi, artık aşırı yağışlarda taşkın yapmayacak. Yağmur suları baraj gölünü dolduracak ve aşırı yağışlar artık felaket sebebi değil, fayda sağlayıcı bir bereket kaynağı olacak.

 

HES’ler üretilecek 

 

Namazgah Barajı’nın bulunduğu bölgenin yanı sıra daha geniş bir alanda il sınırlarını da aşan faydası da bulunuyor. Namazgah Barajından elde edilecek olan elektrik enerjisi ile bölgede elektrikle çalışan içme suyu, kanalizasyon ve yağmursuyu tesislerinin bir kısım elektrik ihtiyacı karşılanacak. Ülke ekonomisine de katkı sunulmuş olacak.

 


Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

"Hayatın İçindeyim" zirveye çıkardı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Derince yaza hazırlanıyor

Gündem olan görüntülerin sahibinden açıklama

Takla atan otomobilden burunları bile kanamadan çıktılar

Kar maskesi takıp 19 yaşındaki genci öldüren 2 şahıs tutuklandı

Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi

Estetiği ve Dayanıklılığı Buluşturan Göbekli Melamin

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Göcek Yat Kiralama Hizmetinde Lider Adres

Bizigo ile Seyahat ve Masraf Yönetimi Artık Çok Kolay

AlsakSatsak.com: İkinci El İlanlarla Sektörde Lider

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR