• BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,24
  • EURO

    35,02% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2282,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3847,12% -0,20

Müteahhitler, belediyelere akın etti

1 Ekim’de yürürlüğe girecek yeni imar yönetmeliği inşaatçıları harekete geçirdi.

GÜNDEM 6.07.2017 09:07:00 0
Müteahhitler, belediyelere akın etti

Düzenleme öncesinde, dikey ve 1+0 dairelerin de bulunduğu konut projelerine ruhsat için müteahhitler belediyelere koştu. En fazla yoğunluk Bağdat Caddesi, Avcılar, Beylikdüzü bölgelerinde yaşandı.

Türkiye’de 1 Ekim tarihinden itibaren başlayacak yatay mimari dönemi müteahhitleri harekete geçirdi. Stüdyo dairelerin üretimine son veren, kat yüksekliğini sınırlayan ve emsal harici tüm alanlara yüzde 30 sınır getiren yeni düzenleme öncesinde müteahhitler, ellerinde yüksek katlı ve 1+0 daire planlarının da bulunduğu konut projelerine ruhsat çıkarmak için belediyelere akın etti. Karar'dan Hamide Hangül'ün haberine göre özellikle referandum sonrası raftan indirilen ve kentsel dönüşüm bölgelerinde yapımına start verilen konut projeleri 15 milyar lirayı aşıyor. Bu yıl görücüye çıkacak sadece 10 projede toplam 17 bin 613 konut üretimi için ilk kazmalar yıl içinde vurulacak.

Şayet ruhsatların 1 Ekim’e yetiştirilememesi durumunda bu projelerin planları da değiştirilmek zorunda kalacak. Bunu riske atmak istemeyen müteahhitler de yapı izinlerini üç ay içerisinde yetiştirmek için belediyelerin yolunu tutuyor. Çünkü, daha önce başvurusu yapılmış ancak henüz alınmamış yapı ruhsatları 1 Ekim’e kadar alınırsa, eski yönetmelik hükümleri uygulanacak.  Planların değiştirilmesine gerek kalmayacak. Müteahhitlerin ruhsat almak için uğraştığı milyarlık projelerde daire teslimlerine 2018 yılı sonundan itibaren başlanması hedefleniyor.

İstanbul’un her iki yakasına da dağılan söz konusu binalar, Anadolu Yakası’nda Ümraniye, Ataşehir, Üsküdar, Beylerbeyi, Kartal, Maltepe, Bağdat Caddesi, Kadıköy’de yoğunluk kazanıyor. Avrupa Yakası’nda ise Kağıthane, Beyoğlu, Fatih, Dragos, Esenyurt, Avcılar Ayazağa, Halkalı, Arıcılar, Kayabaşı, Veliefendi, Başakşehir, Gaziosmanpaşa ilçelerinde konumlanmış durumda. Bu projelerin metrekaresine en ucuz Kayabaşı’nda 4 bin 500 lira fiyat biçiliyor. Yine ortalama 1+1 daire fiyatı en düşük 220-250 bin lira arasında. Kentsel dönüşümün simgesi haline gelen Fikirtepe’de metrekare fiyatlarında 7 bin 500-10 bin liralar konuşulurken, Topkapı bölgesinde de fiyatlar 8-9 bin lira arasında değişiyor. Diğer taraftan Resmi Gazete’de geçtiğimiz günlerde yayımlanan ve 1 Ekim’de yürürlüğe girecek “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği” incelendiğinde, birçok değişikliği beraberinde getirdiği görülüyor.

Bunlardan biri emsal harici alana yüzde 30 sınır getirilmesi. Yeni düzenlemeye göre, parsel verilen inşaat hakkının suistimal edilmesini önlemek için emsal harici tüm alanların toplamı, inşaat hakkının yüzde 30’u ile sınırlandırılıyor.

Tüm cepheleri toprak altında gömülü olan otoparklar, emsal dışı bırakılıyor. Mevcut haliyle yapılaşmaya elverişli olmayan parseller belediye veya bakanlık tarafından birleştirilecek. Mal sahipleri 3 ay içerisinde anlaşamazsa birleştirme işlemi söz konusu idare tarafından yapılacak. Yine İstanbul Boğazı gibi eğimli arazilerde yüksek katlı yapılaşma önlenecek. Planları Alanlar İmar Yönetmeliği öncesinde sektörde yaşanan gelişmeleri Karar’a değerlendiren bir gayrimenkul yatırımcısı, “Belediyelerde şu anda yoğunluk var.

Herkes 1 Ekim’den önce mevcut projelerine yapı ruhsatı almak için çalışıyor. Çünkü eski imarda kazanım daha fazla. Projesi olan herkes 1 Ekim’e kadar belediyelerdeki projelerini onaylatmaya uğraşıyor. Bu planlar arasında 1+0 projeler de var” dedi. Yönetmeliğin yürürlüğü girişinde sürenin uzatılmayacağını söyleyen sektör temsilcisi, “Bakanlığın bu yönde kesin talimatı var” ifadelerini kullandı. Belediyelerden ruhsat almak için en fazla yoğunluğun kentsel dönüşüm bölgelerinde olduğuna işaret eden sektör temsilcisi, şunları söyledi:

“Tüm belediyelerde yoğunluk var. Eski yönetmelikten faydalanmak isteyen tüm müteahhitler, belediyelerden bir an önce ruhsat almak için uğraşıyor. Avcılar’da, Beylikdüzü’nde, Anadolu Yakası’ında da Bağdat Caddesi’nde yoğunluk var.”

AVCILAR-BEYLİKDÜZÜ’NDE BAŞVURULAR  YOĞUN

TGM Trend Gayrimenkul Yatırım Genel Müdürü Hakan Erilkun, Planlar Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 1 Ekim’de yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, “Belediyelerdeki ruhsat yoğunluğunun nedeni budur. 22 Mayıs 2014 tarihinden önce yapı ruhsatı almak için işlemlere başlanılmış olan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ve sonra yapılan başvurular Ekim 2017’ye kadar sonuçlandırılmak zorunda” dedi. Ekim 2017’den itibaren artık 1+0 daire yapımı yasaklandığından, ruhsat girişimleri başlatılan tüm projelerin, yasanın uygulama tarihi öncesinde başvurularının yoğunluk kazandığına işaret eden Erilkun, yeni yönetmeliğin getirdiği yenilikleri şöyle anlattı:

“Örneğin, yeni düzenlemeye göre, İfraz (ayırma) suretiyle yola cephesi olmayan parsel oluşturulamaz, cephesi olmayan parsellere yapı ruhsatı düzenlenemez. Kanunun 18 inci maddesinin uygulanamadığı hallerde yola cephesi bulunan parsellerden herhangi biri ile tevhit edilmesi (birleştirilmesi) mecburidir. Fiili teşekkül sebebiyle yola cephesi sağlanamayan parsellere; komşu parsellerden süresiz geçiş hakkı alınmış ve bu konuda tapu kayıtlarına şerh konulmuş olmak kaydıyla yapı ruhsatı düzenlenebilir.”

BAKANLIK RE’SEN YETKİ KULLANMALI

İnder Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 1 Ekim kaosunu engellemek için Bakanlık’ın re’sen yetki kullanması gerektiğini savundu. Durbakayım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, 2013 Haziran yüzde 25 Yönetmeliği’nin, dönüşüm sürecine girmiş olan projelere 1 Ekim 2017 tarihine kadar neticelendirilme şartı getirdi. Ancak dönüşüm sürecine giren, riskli bina tescili yapılarak tahliye tebligatları yapılan, hatta tahliyesi yapılan ve yıkılmış sitelerde müteahhit ve belediye yetkilerini aşan sorunlar, kat maliklerinin korkulu rüyası oldu. Vasi tayini, gaip malik, tebligat yapılamaması gibi art niyetli girişimler nedeniyle ruhsat başvurusu için gerekli şartları tamamlayamayan yükleniciler ve kat malikler, 1 Ekim 2017 tarihinden sonra büyük bir kaos sürecine girmekten ve projelerin ortada kalmasından büyük endişe duyuyor.” İNDER Başkanı Durbakayım, evleri yıkılmış, kiraya çıkmış kişilerde de mağduriyet oluşabileceğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlığımızın, böyle bir kargaşa yaşanmasına müsaade etmeyeceğine ve söz konusu yönetmelikte gerekli tadilatı yapacağına inanıyoruz.”

KAT YÜKSEKLİĞİNE 3,60 METRE SINIRI

Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile 1+0 olarak nitelendirilen stüdyo dairelerin üretimlerine son verilecek. En küçük daire net 28.5 metrekarede 1 oda, 1 salon, mutfak, banyo ve tuvaletten oluşacak.

Yeni yönetmelikle bina istenen renge de boyanamayacak. Belediyeler, çevrenin özelliklerine göre dış cephe boya, kaplama, çatı malzemesinin rengini tayin edebilecek. Bitmiş yapılar için de söz konusu yetki kullanılabilecek.

Konutlarda kat yükseklikleri 3,60 metre, ticari ofislerde 4 metre olacak. Hafriyat için yapı ruhsatı beklenmeyecek.

Yeni yönetmelikle, emsal verilip taban alanı verilmeyen parsellerde taban alanı sınırı yüzde 40’dan yüzde 60’a kadar çıkarılabilecek. Böylelikle kat yoğunluğu azaltılacak.

Yeni yönetmeliğe göre yoldan 5’er metre komşulardan 3’er metre çekilmek sureti ile, 720 metrekarelik bir taban alanı olacak.

Dar alana göre 5 kat yapılabilen arsaya, yeni düzenleme ile 3,3 katlı bina yapılabilecek, böylece yatay mimariye geçiş sağlanacak.

Yönetmelikle, inşaat ruhsatı beklenmeden kazı izin belgesi de verilebilecek.

Planlı alanlar imar yönetmeliği ile yol boyu ticaretin teşekkül ettiği konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verilecek.

Buna göre, bu alanlarda gürültü ve kirlilik oluşturmayan, imalathane niteliğinde olmayan, gayrisıhhi özellik taşımayan, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik dükkân, kuaför, terzi, muayenehane, lokanta, pastane, anaokulu, kreş gibi konut dışı hizmetlerin ticari kullanımlarına izin verilecek.

Bir bölgede imar planıyla getirilmiş farklı hükümler yoksa, arazinin meyli, yolun durumu, mevcut yapıların özellikleri, yöresel ihtiyaçlar göz önünde tutularak, yeni parsellerin asgari ölçüleri belirlenecek.

Yönetmeliğin genel esasları değiştirilmemek kaydıyla, belediyelerin kendi yönetmeliklerini hazırlamalarına ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarına imkân tanınacak.

Öte yandan bütün cepheleri gömülü otoparklar, emsal dışında yapılabilecek.


Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR