• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,28
  • EURO

    35,10% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2312,35% 1,54
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29

Muhammed Yunus'un sosyal sorumluluk ideali, Tokyo Olimpiyatları’yla taçlandı

Nobel Ödüllü, Grameen Bank'ı kurucusu, yoksulluk içinde yaşayan insanlar için mikrokredi ve mikrofinans kavramlarına öncülük eden ekonomist Prof. Dr. Muhammed Yunus, Tokyo Olimpiyatları'nın açılış töreninde ikinci olimpik defne ödülüne layık görüldü.

SPOR 25.07.2021 09:49:00 0
Muhammed Yunus

Bangladeşli Muhammed Yunus, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından spor yoluyla eğitim, kültür, kalkınma ve barışta önemli başarılar elde eden insanları onurlandırmak için verilen olimpik defne ödülünün ikinci sahibi oldu.

Bangladeş'in Liman kenti Chittagong'da 1940 yılında doğan Muhammed Yunus, Dakka Üniversitesi'nde, ardından Fulbright bursuyla Vanderbilt Üniversitesi'nde ekonomi okudu. 1969 yılında ekonomi alanında doktorasını alan Yunus, 1972'de Bangladeş'e dönene kadar ders verdiği Orta Tennessee Eyalet Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürdü.

Fikirleri ve çalışmaları nedeniyle çok sayıda uluslararası ödülün sahibi ve Birleşmiş Milletler Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olan Muhammed Yunus, 2006 yılında, yoksulluk içinde yaşayan insanlar için mikrokredi ve mikrofinans kavramlarına öncülük eden Grameen Bank'ı kurduğu için Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

Sosyal girişimci ve sivil toplum lideri de olan Yunus, girişimcilik ve sporla ilgili programlar aracılığıyla insanları yoksulluktan kurtarma konusunda uzun zamandır projeler yürütüyor. Yunus'un spor dünyasına en büyük katkılarından biri, dünya çapında acil sosyal sorunları çözmek için sporu kullanmaya odaklanan Yunus Sports Hub (YSH) iş ağını kurmak oldu.

YSH başkanı olarak çeşitli projelerde Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile işbirliği yapan Muhammed Yunus, Paris şehrinin 2024 Yaz Olimpiyatları'ndan uzun süreli ekonomik faydalar elde etmesini sağlamaya yönelik stratejiler üzerine Paris 2024 organizasyon komitesiyle birlikte çalışıyor.

Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne spora ve sporcuya destek programlarıyla katkıda bulunulabileceği vizyonuna sahip Yunus'un, bilgi birikimini sporcular ve Olimpiyat topluluğu ile paylaştığı ve spor sonrası kariyer gelişimlerinde oyuncuların sosyal sorumluluk sahibi girişimciler olmalarına yardımcı olduğu biliniyor.

"Muhammed Yunus, hepimiz için büyük bir ilham kaynağı"

IOC Başkanı Thomas Bach, Tokyo Olimpiyatları'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Muhammed Yunus'un, bilgi birikimini sporcular ve olimpiyat camiası ile cömertçe paylaştığını söyledi.

Bach, "Muhammed Yunus, hepimiz için büyük bir ilham kaynağıdır. Sporcuların spor sonrası kariyer gelişimlerinde sosyal sorumluluk sahibi girişimciler olmalarına yardımcı oluyor ve sporun Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne nasıl katkıda bulunabileceği konusundaki vizyonumuzu paylaşıyor. Olimpiyat topluluğu için yaptığı her şey için çok müteşekkiriz." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Muhammed Yunus ise video konferans yöntemiyle katıldığı açılış töreninde, Olimpiyat Oyunları ve sporun dünyadaki en birleştirici güce sahip olduğunu belirterek, Olimpiyat Oyunları'nın, çeşitlilik içindeki birliği kutlayarak tüm dünyayı barışçıl bir rekabet içinde birleştirdiğini aktardı.

Yunus, "Olimpiyat Ateşkesi, adil rekabet, barış, insanlık ve uzlaşmaya dayalı daha iyi bir dünya inşa etme vizyonunu ileriye taşıyor. Bu gücü, dünyayı en etkili şekilde değiştirmek için kullanabiliriz. Spor, tüm insanlar için doğaldır. Farklılıklardan bağımsız olarak tüm insani güçleri ve duyguları devreye sokar. Bu ona muazzam bir güç verir. Bu gücü sosyal hedeflere ve barışa kanalize etmeye çağırıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Grameen projesi ve mikrofinans uygulamaları

Mikrofinans, küresel pazarı büyütme umuduyla yerel ekonomileri canlandırma aracı olarak gelişmekte olan ülkelerde uygulanan bir modeldir. Mikrofinansın doğuşu 1976 yılında Muhammed Yunus tarafından Bangladeş'te başlamış, yoksul insanlar ve toplumlar üzerinde olumlu etkiler bırakmıştır.

Bangladeş'te Chittagong Üniversitesi'nde ders verirken yoksulluk içindeki halk ile öğrettiği ekonomik teoriler arasında uçurumu fark eden Prof. Dr. Muhammed Yunus, çalışmalarını Grameen projesi, mikrofinans ve mikrokredi uygulamaları üzerine yoğunlaştırdı.

Dünyada banka hesabı olmayan veya bir finans kuruluşuna erişmek için ihtiyaç duydukları teknolojiden yoksun 2 milyar insan bulunuyor ve bunların yüzde 50'den fazlasının banka hesabına sahip olmamalarının birincil nedeninin yeterli paraya sahip olmama olduğu belirtiliyor.

Mikrofinans kurumları aracılığıyla geleneksel banka hizmetlerinden yararlanamayacak olan bireylere düşük gelirli finansal ve finansal olmayan hizmetlere erişim ve gelir getirici faaliyetlerini başlatmak veya geliştirmek için paraya erişimi sağlayan mikrofinans, maddi durumu elverişsiz küçük müşteriler için esnek koşullarda bireysel krediler ve tasarruflar da sağlıyor.

Mikrofinans; sadece küçük krediler sağlamakla kalmaz, aynı zamanda maddi durumu elverişsiz olanlara tasarruf ve sigorta da sunar, bu sayede mikrofinansın birey ve toplum üzerinde olumlu etkileri görülür.

1970'lerde Muhammed Yunus tarafından hayata geçirilen Grameen bankası veya Grameen modeli ile kırsal bölgelerdeki insanlara, sermayeyi üretken işler için kullanabilmeleri ve finansal olarak istikrarlı ve bağımsız olabilmeleri için mikrofinans hizmetleri sunuluyor.

Güney Asya, en fazla borçluya sahip bölge

Son 10 yılda mikrofinans kuruluşları, yüz milyarlarca dolar borç verdi. 2000-2010 döneminde olduğundan daha yavaş bir hızda da olsa dünya çapında borçluların sayısı artmaya devam ediyor.

Mikrofinans kuruluşlarının hizmetlerinden 2018 yılında 139,9 milyon borçlu yararlandı. Bu borçluların yüzde 80'i kadın ve yüzde 65'i kırsal kesimden borçlu olurken, borçlu sayısındaki artışa rağmen oranlar son 10 yılda sabit kalmıştır. 124,1 milyar dolarlık tahmini kredi portföyüyle mikrofinans kuruluşları, 2018'de bir başka büyüme yılı kaydetti.

Güney Asya, küresel mikrofinansa hakim olmaya devam ediyor. En fazla borçluya sahip bölge ve bu sayı diğer bölgelere göre daha hızlı artıyor. Aynı zamanda kredi alanlar açısından Hindistan, Bangladeş ve Vietnam ilk 3 pazara sahip. Buna karşılık Latin Amerika ve Karayipler, 48,3 milyar dolarlık ödenmemiş kredi ile toplam mikrofinans sektörü portföyünün yüzde 44'ünü oluşturuyor.

Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri ile MENA bölgesi ülkeleri daha küçük pazarlar ancak hem müşteri sayısı hem de kredi portföyü açısından büyüyorlar.AA


Hijyen ve Dezenfeksiyonun Öncüsü

Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR