• BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,54% 0,01
  • EURO

    34,81% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2429,62% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61

Milletvekili adayları sosyal medya kullanırken nelere dikkat etmeli?

Sosyal medyada söz sahibi olan ve hemen hemen herkes tarafından bilinen 3-4 büyük platform bulunmaktadır. Bu platformlar her geçen gün yerlerini sağlamlaştırmak için çeşitli güncellemeler yapmaktaktadır.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.09.2018 14:03:00 0
Milletvekili adayları sosyal medya kullanırken nelere dikkat etmeli?

İçinde yaşadığımız yüzyılın iletişim ve teknoloji çağı olarak adlandırılmasındaki kuşkusuz en temel etkenlerin başında internet ve internetin temel altyapısını oluşturduğu iletişim teknolojileri geliyor. İletişim teknolojilerinin her geçen gün değişip ilerlemesi ve hatta her yeni teknolojinin bir öncekinin ya da öncekilerinin devamı niteliğini taşıyarak aynı teknolojik altyapıdan beslenmesi geleneksel iletişim yöntemlerinin eskiyip yerini yeniye bırakmasını sağlıyor. Kısaca geleneksel medya ortamları günümüzde yerini yeni medya ortamlarına bırakarak sosyal medyanın oluşturduğu yeni fırsatlarla kullanıcılara bambaşka bir dünya sunuyor.

Hâl böyle iken sosyal medya kurumlar ve farklı toplumsal yapılar tarafından hedef kitleye ulaşmada sıklıkla kullanılıyor. Özellikle seçim dönemlerinde başta milletvekili adayları olmak üzere tüm siyasilerin, sosyal medyanın bu nimetlerinden yararlanması kaçınılmaz gözüküyor. Peki her geçen gün değişen ve güncellenen bu platformların dünya genelinde her yıl yapılan istatistiklere göre kullanım amaçları ve şekilleri nasıl olmalıdır?

İşte milletvekili adaylarına Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Berrin Kalsın'dan özel birkaç öneri;

Hikâye anlatımı her zaman özeldir

Yapılan araştırmalara göre sosyal medya kullanıcıları daha çok kısa metinler okumaktadır. Aslında bu durum günümüzde tüketimin geldiği boyutun bir yansıması olarak göze çarpmaktadır. Ancak değişmeyen bir kural var ki o da hikâye anlatımının hala geçerliliğini koruduğudur. Bireysellik taşıyan, özellik hissi veren, sizi diğerlerinden ayıran nokta farklı hikâyeleri kullanıcılara sunmaktır. Sizden özel bir talebi olan seçmeninizi ve bu talebi yerine getirmek için yaptıklarınızı paylaşmaktan çekinmeyin. Bu sizi özel kılacaktır. Bunun için Instagram ve Facebook doğru platformdur. Fakat bunu yaparken bilgisayarda yazdığınız 4 cümlelik bir paragrafın mobil üzerinde 8 cümle olarak gözükebileceğini unutmayın. O yüzden paragraflar kısa ve öz tutulmalıdır. Ayrıca ara başlık kullanarak bir metni bölmek iyi bir yöntemdir.

Twitter polemiklerinden uzak durun

Bilindiği üzere siyasetin nabzı Twitter'da atıyor. Her dakika değişen top tweetler ile siyaset bambaşka bir hal alıyor. Her kafasına esenin attığı siyasi içerikli tweetler hiç beklenmedik bir zamanda sizi zor durumda bırakabilir. Bu noktada özellikle polemik oluşturacak konularda tweet atmaktan uzak durun. Ancak gün içerisinde Twitter'da top tweetleri kontrol ederek size uyan ve özellikle partiniz seçmenleri tarafından oluşturulan tweetleri kullanarak tweet atabilirsiniz. Bir de unutmadan: Sosyal medyanın gerçek sahipleri olan genç kitlenin güncel espri diline hâkim olmaya çalışın ve hatta bu dille oluşturulan etiketleri kullanarak onlara ulaşmaya çalışın.

Canlı yayın yapmaktan çekinmeyin, videolara ilgi hala çok büyük

Seçmen ziyaretlerinizde, örneğin semt pazarları veya esnaf gezilerinizde canlı yayın yapmaktan çekinmeyin. Aslına bakarsanız bu sizin takipçilerinize verdiğiniz ‘Biz buradayız, halkın yanındayız ve bunu sizinle paylaşmaktan çekinmiyoruz' mesajıdır. Ki bu da kendinizden emin olduğunuzun bir göstergesidir. Ayrıca yapılan araştırmalar kullanıcıların öncelikle videoları tercih ettiğini göstermektedir. Bulunduğunuz ortamı yansıtması açısından Instagram ve Facebook üzerinden video paylaşabilirsiniz.

Fazla paylaşım zarar

Takipçilerinizin akışlarında sürekli sizinle karşılaşması bir süre sonra onları sıkabilir ve sizi takip etmekten vazgeçebilirler. Bu sebeple gün içerisinde en fazla 4 paylaşım yapmanız önerilir. Özellikle sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde (çok geç olmamak kaydıyla) bu paylaşımları gerçekleştirebilirsiniz. 

Konum bildirme ve etiketleme hala önemli 

Seçmen ziyaretlerinizde bulunduğunuz konumu bildirmeyi unutmayın çünkü takipçilerinize yakın olma ihtimaliniz çok büyüktür. Size ulaşmak isteyebililirler. Ayrıca etiketleme eski ama her zaman işe yarayan bir yöntemdir. Güncel etiketleri veya partinizin sloganlarını her paylaşımda kullanmayı unutmayın.

Neler paylaşmalıyım?


Bu soruya verilecek yanıt oldukça fazla ama özellikle paylaşmayı atlamamanız gereken birkaç unsur var. Bunlardan biri ki en önemlisi; seçmen ziyaretleridir. Onlarla yaptığınız sohbet videolarını, yanyana, elele çekilmiş fotoğrafları vs. paylaşabilirsiniz. Ayrıca çok fazla olmamak kaydıyla partinizin yaptığı icraatlar ve seçim bildirgenizde yer alan vaatleri görseller kullanarak paylaşabilirsiniz. Instagram'ın sunuğu anlık anketlerden faydalanıp kısa bir kamuoyu araştırması bile yapabilirsiniz. Tabi ki bu soru ‘Hangi partiye oy vereceksiniz?' gibi bir soru olmamalıdır. Özellikle sıkıntılı konularda kamuoyunun nabzını bu anketlerle ölçebilirsiniz. Bununla birlikte ülke çapında kutlanan dini ve milli bayramlar, dünya genelinde bilinen özel günler, tanınan ve bilinen kişilerin vefatı veya gündeme oturan konuları takip ederek gün içerisinde gerçekleşen bu olaylara karşı duyarlı olduğunuzu gösteren paylaşımlar yapın. 

Hedef kitle belirleyin ve onlara cevapsız kalmayın

Aday olduğunuz ilin seçmen profili farklılık gösterebilir. Ancak bir aday olarak özellikle hitap etmek istediğiniz bir kesim ve konu olmalıdır. Örneğin; çiftçiler, üniversite öğrencileri, devlet memurları, kadın hakları vs. İlginizi çeken, milletvekili olursam bu konu üzerine eğileceğim dediğiniz veya çalışma alanınınız olan bir konu ve seçmen kitlesi belirleyerek bu doğrultuda paylaşım yapmanız önerilir. Bununla birlikte bu kitleden gelen mesajlara, yorumlara ve e-postalara kayıtsız kalmayın. Hemen olmasa bile bir süre sonra mutlaka geri dönüş yapın.

En önemli paylaşımınız kendi hesaplarınız!

Yapılan araştırmalara göre en çok kulllanılan 3 platform Facebook, Instagram ve Twitter'dır. Bu platformların farklı kullanım amaçları ve kullanıcı profilleri bulunmaktadır. Bu noktada dijital iletişim danışmanları tarafından genel olarak kullanılan ve tek uygulama üzerinden 3 platformda birden eşzamanlı olarak aynı içerikle yapılan paylaşımlar bazen sıkıntı oluşturabilmektedir. Her zaman değil ama bazen platforma özel kullanım gerçekleştirmek gerekebilir. Ayrıca 3 platformda aynı kullanıcı adını kullanmaya özen gösterin. Bu kullanıcı hesaplarını ve e-posta adresinizi haftada en az bir kere kendi hesaplarınızdan paylaşın.


Erkekler İçin Trend Olan 2024 Tişört Modelleri

Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Otobüs şoförünün burnunu kırdılar

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

85 okulda 156 özel eğitim sınıfın tadilatı gerçekleştirilecek

Başkan Söğüt: "Tüm enerjimizi Körfez için harcayacağız”

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

İlkokul öğrencilerine ‘sıfır atık’ etkinliği

SEDAŞlı çocuklar 23 Nisan’ı coşkuyla kutladı

Polisin şefkat eli: İntihar girişiminde bulunan şahsı sarılarak ikna etti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın duyurduğu operasyonun detayları: 52 milyonluk para trafiği

Minik yüzücülerden büyük başarı

Otomobille kafa kafaya çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Başkan Ömeroğlu koltuğu minik öğrenciye devretti

23 Nisa’da Gölcük renkli görüntüler sahne oldu

Bu sefer çocuklar meclis koltuğuna oturdu ve oyladıkları önergeyi oy birliğiyle kabul etti

Derince’de öğrenciler dev Türk bayrağı açtı

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu yaşandı

Körfez’de öğrencilerin gösterileri izleyenleri mest etti

Tramvaya binen miniklere palyaço sürprizi

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TEM Otoyolu’nda araçta hareketsiz yatan şahıs polisi harekete geçirdi

Çocuklar kanser hastası kadına unutamayacakları anlar yaşattı

Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR