• BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Küresel piyasalar ABD'nin istihdam verilerine odaklandı

Küresel piyasalar ABD'nin istihdam verilerine odaklandı

EKONOMİ 29.05.2021 11:23:00 0
Küresel piyasalar ABD

Küresel piyasalarda, kısmen azalan enflasyon endişeleriyle dünya genelinde pay piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, gelecek hafta ABD'de tarım dışı istihdam ve dünya genelinde Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek.

Analistler, küresel enflasyon endişelerinin kısmen hafiflemesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası ekonomilerdeki toparlanmaya ilişkin iyimserliğin devam etmesi ve emtia fiyatlarının görece sakin seyretmesiyle küresel pay piyasalarının alıcılı pozisyon aldığını bildirdi.

Gelecek hafta ABD'de açıklanacak istihdam raporundaki verilerin yatırımcıların odağına yerleştiğini aktaran analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed), hala Kovid-19 salgını öncesi seviyelere çıkmayı başaramayan iş gücü piyasası istatistiklerinin oldukça yakından takip ettiğini ifade etti.

Bu hafta ABD ve Almanya'da açıklanan Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerinin yatırımcıların gündeminde bulunduğunu aktaran analistler, 89,5 ile 7 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeye gerileyen dolar endeksinin de varlık fiyatlamalarında etkili olduğunu dile getirdi.

ABD yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,4 büyürken, Alman ekonomisi ise 1. çeyrekte yüzde 1,8 daraldı.

Öte yandan, haftanın ilk çeyreğinde 7 Mayıs'tan bu yana en düşük seviye olan yüzde 1,55'e gerileyen ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri, sonrasında kayıplarının bir kısmını kapatsa da haftayı 3 baz puan azalışla yüzde 1,58'den tamamladı.

Küresel bazda enflasyon endişelerinin ortaya çıkmasında önemli rol oynayan emtia fiyatları ise iki haftalık düşüş eğiliminin ardından bu hafta kayıplarını kısmen telafi etti. Bakırın libresi haftayı yüzde 2,5 değer kazancıyla 4,63 dolardan tamamladı.

Artan risk algısıyla yükseliş eğilimini üst üste 4. haftaya taşıyan altının ons fiyatı da haftalık bazda yüzde 1,1 primle 1.903,85 dolara çıkarken, hafta içinde 8 Ocak'tan bu yana en yüksek seviye olan 1.912,76 dolar seviyesi görüldü. Bununla birlikte analistler, yılın kalan döneminde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımlarını yeniden gözden geçirmesi ve azaltması halinde yükselmesi beklenen tahvil faizlerinin, altının ons fiyatındaki yükseliş eğilimini törpüleyebileceğini aktardı.

Bu hafta kripto para piyasalarında nispeten sakin bir seyir gözlemlendi. Bitcoin hafta içinde 43.493 dolara kadar yükselse de bu seviyelerde tutunamayarak kazançlarının bir kısmını geri verdi ve 35 bin dolar seviyelerinde dengelendi.

Brent petrolün varil fiyatı ekonomilerdeki toparlanmaya ilişkin iyimserlikle yükseliş eğiliminde hareket ederek haftayı yüzde 3,9 artışla 69,3 dolardan tamamladı. Analistler, öte yandan, İran'a yönelik ambargoların kaldırılabileceğine ilişkin haber akışı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) gelecek hafta gerçekleştireceği toplantının petrol fiyatları üzerinde etkili olmasının beklendiğini dile getirdi.

New York borsası kısmen azalan enflasyon endişesiyle alıcılı seyretti

Bu hafta ABD gündeminin odağında enflasyon bulunmaya devam ederken, gelecek hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin ve Fed'in "Bej kitap" raporunun Fed'in yol haritasına ilişkin ipuçları verebileceği belirtiliyor.

Analistler, enflasyonun geçici olmasının beklendiğine ilişkin açıklamalara karşın iş gücü piyasasındaki hareketliliğin Fed'i erken adım atmaya zorlayabileceği endişesinin fiyatlamalarda etkili olabileceğini aktardı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bu hafta Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada, enflasyondaki artışın geçici olacağını ancak bu yılın sonuna kadar sürebileceğini bildirdi. Faiz oranlarının olağanüstü seviyede düşük olduğuna işaret eden Yellen, toparlanmadan sonra bile çoğu ekonomistin bunun devam edeceğine inandığını ifade etti.

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2022 mali yılına yönelik 6 trilyon dolarlık ilk kapsamlı bütçe teklifinde altyapı, sağlık ve eğitim gibi harcamalara yönelik finansmanın artırılması planlanıyor. Beyaz Saray, 1 Ekim'de başlayacak 2022 mali yılına yönelik hükümet harcamalarını içeren ilk kapsamlı bütçe teklifini ABD Kongresi'ne sundu.

Analistler, hafta içinde konuya yönelik haber akışının da New York borsasındaki yükselişte etkili olduğunu vurguladı.

ABD'de bu hafta açıklanan verilere göre, dayanıklı mal siparişleri nisanda aylık yüzde 1,3 azalarak beklentilerin altında kaldı.

Çekirdek kişisel tüketim harcamaları yüzde 0,7 ile öngörülerin üzerinde artarken analistler, söz konusu verinin enflasyon endişelerini beslediğini belirtti.

ABD'de kişisel gelirler yüzde 13,1 azalsa da tahminlerden iyi gerçekleşirken, kişisel harcamalar yüzde 0,5 artışla beklentilere paralel seyretti.

Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni ise mayısta 82,9'la tahminlere paralel gerçekleşirken, ankete katılanların 1 yıl sonraki enflasyon beklentisi yüzde 4,6'da sabit kaldı.

Söz konusu gelişmelerle alıcılı bir seyir izleyen New York borsasında, haftalık bazda Nasdaq endeksi yüzde 2,06, S&P 500 endeksi yüzde 1,16 ve Dow Jones endeksi de yüzde 0,94 değer kazandı.

31 Mayıs ile başlayan haftanın veri takviminde, salı imalat sanayi PMI ve inşaat harcamaları, çarşamba Bej kitap raporu, perşembe ADP istihdam raporu ve hizmet sektörü PMI ve cuma tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı ile birlikte Fed Başkanı Jerome Powell'ın iklim değişikliği ile ilgili bir panelde yapacağı konuşma takip edilecek. Pazartesi ABD'de pay piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak.

Avrupa'da endeksler rekor kırdı

Avrupa'da devam eden aşılamayla birlikte ekonomilerdeki toparlanmanın hızlanacağı ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nı (PEPP) 10 Temmuz'daki toplantıda azaltmayabileceğine ilişkin tahminler, Avrupa borsalarında alış ağırlıklı bir seyir izlenmesinde önemli rol oynadı.

Bazı, ECB yetkilileri hafta içinde yaptıkları konuşmalarda enflasyonda hedefledikleri seviyelere ulaşmaları halinde varlık alım programında bir kesintiye gitmenin mantıklı olabileceğini ancak halen bu seviyelerin uzağında olduklarını dile getirdi.

Öte yandan, hafta içinde gerçekleştirilen Avrupa Birliği Liderler Zirvesi sonrası Rusya ile ilgili gerilimin artabileceği endişeleri Avrupa borsalarında yukarı yönlü hareketi törpüleyen etken oldu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirvede Rusya'nın siyasetine karşı birlikte ve koordineli reaksiyon gösterilmesi konusunda hemfikir kalındığını söyledi. İtalya Başbakanı Mario Draghi de zirve sonrası yaptığı açıklamada Rusya ile ilgili olarak "Son zamanlarda hem internet üstünden hem de casuslar üzerinden yürütülen müdahale düzeyi endişe verici hale geldi" ifadesini kullandı.

Hafta içinde Almanya'da açıklanan verilere göre Ifo beklentiler endeksi 102,9, cari durum endeksi,95,7 ve iş dünyası endeksi 99,2 ile beklentileri aştı.

Avro/dolar paritesi bu gelişmelerle 4 Ocak haftasından bu yana en yükse seviye olan 1,2268'e çıksa da kazançlarını kısmen geri verdi ve haftayı yüzde 0,1 artışla 1,2195'ten tamamladı.

Almanya ve Fransa borsalarında tarihi zirvelerin görüldüğü haftada, İtalya'da Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviye görüldü.

Haftalık bazda Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,53 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,53 artışla haftalık kapanış rekoru kırarken, İtalya'da MIB 30 endeksi 0,22 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,06 yükseldi.

Gelecek hafta; pazartesi Avro Bölgesi'nde OECD Ekonomik Görünüm Raporu ve ALmanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), salı bölge genelinde imalat sanayi PMI, çarşamba Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), perşembe bölge genelinde hizmet sektörü PMI ve cuma Avro Bölgesi'nde perakende satışlar takip edilecek. Pazartesi İngiltere'de tatil nedeniyle pay piyasaları kapalı olacak.

Asya piyasaları alıcılı seyretti

Asya borsalarında da küresel pay piyasalarına paralel bu hafta alıcılı bir seyir izlenirken, dolar/yuan paritesi 6,3631 ile 14 Mayıs 2018 haftasından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Analistler, kısmen azalan enflasyon endişelerinin pay piyasalarını desteklemesine karşın yuandaki değer kazancının küresel enflasyon endişelerini destekleyebileceği uyarısında bulundu.

Değerli yuanın Çin mallarında fiyat artışlarına sebep olabileceğine dikkati çeken analistler, bu durumun da dünya genelinde fiyat artışlarına yol açabileceğini aktardı.

Bu hafta Japonya'da açıklanan Tokyo TÜFE yüzde 0,4 azalsa da beklentilerin üzerinde kalırken, işsizlik yüzde 2,8 ile tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

Bu gelişmelerle, bu hafta Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,94, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 3,28 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 değer kazandı.

31 Mayıs ile başlayan haftanın veri takviminde, pazartesi günü Japonya'da sanayi üretimi ve perakende satışlar, salı Çin'de Caixin imalat sanayi PMI, perşembe Çin'de Caixin hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek.

Yurt içi piyasalar negatif ayrıştı

Bu hafta BIST 100 endeksi, analistlerin önemli direnç olduğunu belirttiği 1.460 seviyesinin yukarı yönlü kırılamamasıyla birlikte artan satış baskısıyla düşüşe geçerken, gelecek hafta gözler büyüme ve enflasyon verisinde olacak.

Yurt içi piyasalarda bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yayınladığı (TCMB) Finansal İstikrar Raporu ve politika yapıcıların açıklamaları yatırımcıların odağında yer aldı.

TCMB raporunda, "Yılın geri kalanında sıkı parasal duruşun etkilerinin belirginleşmesiyle cari dengede ve enflasyon görünümünde beklenen iyileşme makrofinansal istikrarı destekleyecektir." ifadelerine yer verilirken, gelecek dönemde ekonomik büyümede ülkeler arasındaki farklılaşma ve gelişmiş ülke para politikalarına dair belirsizliklerin gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında oynaklığa neden olabileceği aktarıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da, salgın nedeniyle gerekli olabilecek her türlü harcamayı yapmakta kararlı olduklarını belirterek, “Odaklı, seçici ve geçici nitelikteki desteklerle vatandaşımızın yanında olacağız, kimsenin bundan en ufak bir şüphesi olmasın. Elbette bunu yaparken de orta vadeli bütçe hedeflerimizden sapmayacağız.” dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's ise takviminde yer almasına karşın Türkiye'nin kredi notu ve görünümüne ilişkin bir güncelleme paylaşmadı.

Hafta içinde açıklanan veriler göre, Türkiye'nin dış ticaret açığı nisanda 3 milyar 58 milyon dolar olurken, kapasite kullanım oranı yüzde 75,3'e geriledi.

Bu gelişmelerle BIST 100 endeksi satıcılı bir seyir izleyerek haftayı yüzde 2,05 azalışla 1.422,06 puandan tamamladı. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.470 puanın önemli direnç, 1.390 ve 1.360 seviyelerinin destek konumunda olduğunu söyledi.

Türki lirası ise ABD'nin 10 yıllık faizindeki artışın neden olduğu gelişmekte olan ülke para birimlerindeki satış baskısından en olumsuz etkilenen para birimi oldu. Dolar/TL 8,6165 ile zirvesini görmesinin ardından bir önceki hafta kapanışına göre yüzde 1,66 değer kazanarak 8,5579 seviyesinden kapanış yaptı.

Gelecek hafta yurt içinde pazartesi GSYH, salı imalat sanayi PMI, perşembe TÜFE ve yurt içi ÜFE ve cuma günü TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru ile kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesi takip edilecek.

AA Finans Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, GSYH'nin 1. çeyrekte yüzde 6,4 büyümesini, mayıs ayında TÜFE'nin ise yüzde 1,39 artmasını bekliyor.AA


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR