• BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

'Kumpas davalarının başlama tarihi 15 Temmuz'un hazırlık hareketidir'

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yürütülen soruşturmada meslekten ihraç edilen "Balyoz planı" davası savcılarından Kaplan'ın, 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararın gerekçesi açıklandı.

GÜNDEM 22.06.2019 11:30:00 0

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yürütülen soruşturma kapsamında meslekten ihraç edilen ve tutuklu yargılandığı davada ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım'' suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırılan ''Balyoz planı'' davası savcılarından Hüseyin Kaplan hakkında yazılan gerekçeli kararda, ''Kumpas davalarının ilk soruşturmaya başlama tarihi, 15 Temmuz darbe girişiminin de hazırlık hareketinin başlangıcıdır.'' denildi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince 9 Nisan'da yapılan karar duruşmasında, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yürütülen soruşturma kapsamında meslekten ihraç edilen ve tutuklu yargılanan "Balyoz planı" davası savcılarından Hüseyin Kaplan'ın, ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım'' suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin hükmün gerekçesi açıklandı.

Gerekçeli kararda, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in devleti ele geçirmeye yönelik konuşmalarına ve örgüt anlatımlarına yer verilerek, FETÖ yapılanmasının, mensuplarına sınav sorularını vererek polislik ve subaylık mesleklerine hazırladığı ve mensuplarına "kod adı" verildiği anımsatıldı.

Sanık Kaplan'ın "30 yıldan uzun süre içinde yer aldığı bir yapının bu amacını bilmediğini'' iddia etmesinin hayatın olağan akışına uygun olmadığı belirtilen gerekçeli kararda, sanığın "yapıyı sadece dini içerikli bildiği, siyasi planlarından ve darbeden haberdar olmadığı" söyleminin mahkemece inandırıcı bulunmadığı kaydedildi.

Hakkında işlem yapılan üst düzey rütbeliler

Gerekçeli kararda şu tespite yer verildi:

''Sanığın eylemlerinin, 'Anayasa'yı ihlal' suçunu oluşturup oluşturmadığı hususunda ön sorun, sanığın duruşma savcılığı yaptığı Balyoz planı davasının 15 Temmuz darbe girişiminin meydana gelmesinde ne ölçüde etkili olduğunun tespitidir. Heyetimiz, kamuoyunda Ergenekon, Balyoz, Casusluk davası gibi adlarla anılan kumpas davalarının farklı farklı ve birbirinden bağımsız davalar olduğu kanaatinde değildir.

Heyetimizin görüşüne göre, değişik zamanlarda açılan bu kumpas davaları aslında tek bir gayeye hizmet etmektedir. Dolayısıyla bu kumpas davalarını 'bir bütün' olarak ele almak ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde meydana getirdiği tahribatı bu çerçevede incelemek daha sağlıklı olacaktır. Bu amaçla kumpas davalarının belli bir aşamaya geldiği 2010 yılı ve sonrasında Yüksek Askeri Şura terfileri özellikle incelenmesi gereken bir husustur. Şura kararları Resmi Gazete'de yayımlandığı için heyetimiz tuğgeneralliğe ve daha üst rütbelere terfi eden kişileri ve bunların kaç tanesinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Anayasa'yı ihlal ve FETÖ üyeliğinden ihraç edildiğini tespit etmiştir.''

Söz konusu tespite tablolar şeklinde yer verilen gerekçeli kararda, 2010- 2015 yılları arasında albay rütbesinden tuğgeneral-tuğamiral rütbesine terfi eden 275 askerden 161'i hakkında, 2010-2015 yılları arasında tuğgeneral-tuğamiral rütbesinden tümgeneral-tümamiral rütbesine terfi eden 121 askerden 44'ü hakkında darbeye teşebbüs veya FETÖ'den işlem yapıldığına dikkati çekildi.

Gerekçeli kararda 2010-2015 yılları arasında tümgeneral-tümamiral rütbesinden korgeneral-koramiral rütbesine terfi eden 53 askerden 12'si hakkında, yine 2010-2015 yılları arasında korgeneral-koramiral rütbesinden orgeneral-oramiral rütbesine terfi eden 20 askerden 1'i hakkında darbeye teşebbüs veya FETÖ'den işlem yapıldığı vurgulandı.

Rakamlar incelendiğinde, 2010-2011 ve 2012 yıllarında general ve amiral kadrolarına sistematik biçimde eleman yerleştirmeye başlandığı, 2013 yılından itibaren bu kadrolaşmanın tavan yaptığı belirtilen gerekçeli kararda, 2013 ve sonrasındaki terfilerde 2013 yılı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı albay rütbesinden tuğamiral rütbesine terfi edenler ile 2014 yılı Hava Kuvvetleri Komutanlığı tuğgeneral rütbesinden tümgeneral rütbesine terfi edenler olduğu üzere yüzde 100'e varan kadroları ele geçirdikleri anlatıldı. Gerekçeli kararda, kadrolaşmanın yüzde 100'e ulaşmadığı zamanlarda bile yüzde 50'nin üzerine çıktıklarının açıkça görüldüğü aktarıldı.

Gerekçeli karardaki tespitlere göre, 2010-2015 yılları arasında üst düzey (albaylıktan orgeneralliğe kadar) terfi alan 469 askerden 218'i hakkında darbeye teşebbüs veya FETÖ'den işlem yapıldı.

Kumpas davaları ile 15 Temmuz bağlantısı

Gerekçeli kararda şu tespitlerde bulunuldu:

''FETÖ yapılanmasının Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde bu şekilde kadrolaşma yapabilmesinin nedeni, hiç şüphesiz kumpas davaları sonucu birçok subayın tasfiye edilmiş olmasıdır.

FETÖ mensubu olan subaylar tasfiye edilen subayların yerlerine gelerek 15 Temmuz darbe girişiminin yolunu açmışlardır. Diğer yandan kumpas davalarını takiben FETÖ mensubu gençlerin askeri okullara ve teğmen rütbesiyle TSK'ya sızması da önemli ölçüde artmıştır.

Sanığın Balyoz planı davalarında duruşma savcısı olarak sadece hukuku uyguladıkları iddiası da gerçeklerden uzak olup inandırıcı bulunmamıştır. Nitekim sanığın savunmasında bu davalarda hukuksuzluk yapıldığına dair 'örtülü ikrarlar' bulunmaktadır. Balyoz planı davasında gerek soruşturma ve gerekse de kovuşturma aşamasında 'hata' olarak vasıflandırılması mümkün olmayan çok fazla sayıda yanlış yapılmıştır."

Balyoz planı davasındaki yanlışlıklardan birkaç tanesine örnek verilen gerekçeli kararda, "Kumpas davalarının yabancı istihbarat servisleriyle emniyet içindeki FETÖ mensubu polisler tarafından birlikte hazırlandığı ve sanığın da esasen bu durumu bildiği ancak TSK'nın tasfiyesine yol açacağını ve FETÖ mensubu subaylar tarafından bu boşluğun doldurulacağını bildiği için söz konusu hukuksuzluğa kayıtsız kaldığı gibi duruşma savcılığı yaparak aktif olarak kumpasın içinde yer aldığı değerlendirilmiştir." denildi.

"Kurulduğu günden itibaren devleti ele geçirmek saikiyle hareket etti"

Kararda, FETÖ yapılanmasının kurulduğu günden itibaren devleti ele geçirmek saikiyle hareket ettiği, örgütün yurt dışındaki bazı odakların desteğini aldıktan sonra bu amaca ulaşmak için TSK'da tasfiye yapmaya başladığı ve bunun için kumpas davalarını hazırladığı vurgulanarak, ''Bir başka ifadeyle kumpas davalarının ilk soruşturmaya başlama tarihi, 15 Temmuz darbe girişiminin de hazırlık hareketinin başlangıcıdır. Dolayısıyla sanığın eylemi suçun hazırlık hareketinden sonrasında ve fakat darbenin icra hareketinden önceye denk düşmekte olup suça yardım zamansal koşulu gerçekleşmiştir.'' ifadesi kullanıldı.

Gerekçeli kararda, heyetin bu nedenlerle sanık Hüseyin Kaplan'ı, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırdığı hatırlatıldı.(AA)


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR