• BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,52% 0,02
  • EURO

    34,83% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2429,57% 0,01
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00

KSO Toplantısına Bakan Varank katıldı ! Sanayide antikor testleri başlıyor

Kocaeli Sanayi Odası haziran ayı Meclis toplantısı online olarak, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi.Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katıldı.

EKONOMİ 17.06.2020 16:14:00 0
KSO Toplantısına Bakan Varank katıldı ! Sanayide antikor testleri başlıyor

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Bakana yönelik konuşmasında, sözlerine Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli verilerini paylaşarak başladı. Zeytinoğlu, Kocaeli’nin ekonomik faaliyetleri, sektörlerin katma değerleri, dış ticaretteki payı ve vergi gelirleri hakkında bilgiler aktardı.  

Zeytinoğlu sözlerine KSO’nun Covid-19 sürecinde gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgilendirmeleriyle devam etti. 
Bu kapsamda, Covid-19 tarama testi konusunda pilot il seçildiklerini ve Covid-19 Tanı Merkezi kurularak, firmaların çalışanlarına yönelik PCR testi yapıldığı bilgisini aktardı. Ayrıca Sağlık İl Müdürlüğü işbirliği ile KSO olarak Covid-19 kapsamında firmalara yönelik online bilgilendirme seminerleri düzenlediklerini söyledi.
Bu süreçte, salgının ekonomik etkilerini en aza indirmek için, firmalardan gelen sorunları ivedilikle TOBB vasıtasıyla ilgili kurumlara ilettiklerini söyleyen Zeytinoğlu, firmalardan yönlendirilen sorunlar ve talepleri aktardı.

T.C.SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MUSTAFA VARANK

Kocaeli Sanayi Odası  Haziran Ayı Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Mustafa Varank, "Sağlık Bakanlığımızla birlikte Kocaeli ve Ankara'da sanayiye hizmet vermek üzere test laboratuvarları kurduk. Düzenli PCR testleri yaptık. Şimdi de sanayide antikor testlerine başlıyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Sağlık Bakanlığımızla birlikte Kocaeli ve Ankara'da sanayiye hizmet vermek üzere test laboratuvarları kurduk. Düzenli PCR testleri yaptık. Şimdi de sanayide antikor testlerine başlıyoruz. 13 ilimizde (İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya, Tekirdağ, Adana, Sakarya, Gaziantep, Manisa, Eskişehir, Bursa ve Kayseri'de) antikor testleri yapılacak" dedi.

Bakan Varank, sanayi odalarıyla, teknoparklarla, STK'larla, yani tüm paydaşlarla yakın istişare içinde öngörülebilirliği artıracak ve işleri kolaylaştıracak her adımı hayata geçirmeye azami özen gösterdiklerini vurgulayarak, "Dünya son 3 ayda oldukça zorlu bir sınavdan geçiyor. Benzerini daha önce yaşamadığımız bir salgınla, aslında görünmeyen bir düşmanla mücadele ediyoruz. Pandemi insan sağlığına olan etkilerinin yanında, küresel ekonomiyi de derinden sarstı. Öyle bir dönemden geçiyoruz ki artık ülkeler arasındaki gelişmişlik farkları pek bir anlam ifade etmiyor. İşte böylesine çetin bir ortamda Türkiye, uyguladığı politikalarla pek çok ülkeden olumlu yönde ayrıştı. Sağlıktan sanayiye, eğitimden ulaştırmaya, yani kamu yönetiminin her alanında Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dinamik bir yönetişim anlayışını takip ettik. Olağanüstü dönemlerin olağanüstü politikalar gerektirdiğini gayet iyi biliyoruz. İstihdamda, sosyal korumada ve finansa erişimde tarihi adımlar attık. Kısa çalışma, nakdi ücret ve işsizlik ödeneği destekleriyle 5 buçuk milyonun üzerinde vatandaşımıza 14 milyar liralık nakit kaynak aktardık. Sosyal destek programlarımızla 6 milyondan fazla haneye dokunduk. Bu dönemde vatandaşlarımıza verdiğimiz sadece nakdi destekler 20 milyar lirayı geçti. Kamu bankalarımız, reel sektörün finansman sıkıntılarını çözmek için devreye girdi. Güçlü yurt içi sanayimiz sayesinde ihtiyaç duyulan her ürünü kolayca üretebildik. Bununla birlikte sağlık endüstrisinde yenilikçi ürünler geliştirerek küresel rekabette biz de varız dedik. Rekor sürede ürettiğimiz yerli yoğun bakım solunum cihazıyla, muadillerinden üstün bir ürünü piyasaya çıkardık. Tanı kitleri, aşı ve ilaç projelerimizle takip eden değil, takip edilen bir ülke haline geldik. Bu alanlarda, hem geleneksel hem de çığır açıcı yenilikçi yöntemleri odağımıza aldık. Devam eden bu projeler taşıdığı bilimsel değer kadar, insanlığa da çare olabilecek özellikleriyle kritik öneme sahip. İşte krizin ilk günlerinden itibaren takip ettiğimiz bu bütüncül yaklaşım sayesinde ülkece başarılı bir sınav verdik. İnşallah bundan sonraki dönemde de performansımızı katlayarak devam ettireceğiz.

Bu ayın ilk iki haftasında sanayideki elektrik tüketimi, Nisan ve Mayıs'ı şimdiden geride bıraktı. Haziran'ın ilk yarısında OSB'lerdeki elektrik tüketimi Mayıs'a göre yüzde 31 arttı. Otomotiv, tekstil ve mobilya gibi öncü sektörler tekrar diriliyor Ekonomiye olan güven artıyor. Bakınız bu senenin ilk 5 ayında sanayi siciline 5 bin 547 işletme kaydoldu. Yani bu yılın ilk beş ayında 5 bin 547 işletme reel sektöre yeni oyuncu olarak girdi, ekonomiye yeni bir soluk getirdi. Sadece organize sanayi bölgelerimizde [ilk 5 ayda] 520 yeni fabrika üretime geçti. Yatırım talebi de pandemi koşullarına rağmen geçen seneye göre daha güçlü şekilde seyrediyor. Ocak-Mayıs döneminde 67 milyar liralık yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bu yatırımlar hayata geçtiğinde 110 bin vatandaşımıza yeni iş imkanları doğacak. Temel gayemiz, bu gidişatı sürekli bir yapıya oturtabilmek. Salgının dünyadaki seyrine bağlı olmakla birlikte; Ülkemizdeki ekonomik canlanmanın daha da hızlanmasını ve yılın son iki çeyreğinde güçlü büyüme oranlarına ulaşmayı bekliyoruz.”

Türkiye'de sanayinin kalbinin Kocaeli'de attığını kaydeden Varank, "14 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge, 4 Teknopark ve Bilişim Vadisi'nden aldığınız güçle ülke kalkınmasında kritik bir rol oynuyorsunuz. Ülkemizin en büyük sanayi işletmelerine ev sahipliği yapıyor, istihdam ve ihracatta göğsümüzü kabartıyorsunuz. Kocaeli'nin gelişmesi demek, Türkiye'nin gelişmesi ve büyümesi demek.
Biz Bakanlık olarak şehrimizin potansiyelini ileriye taşıyacak her türlü projeye destek vermeye devam edeceğiz. Yıl başından bu yana Kocaeli'de 3 buçuk milyar liralık sabit yatırıma teşvik belgesi verdik. Bu yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 3 bin 500 vatandaşımıza yeni iş kapıları açılacak. Geçen cuma İMES OSB'den bir heyeti Bakanlığımızda ağırladık. İMES OSB'de Kalkınma Ajansımız desteğiyle Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezini kuracağız. 16 milyon liralık bu projenin 10 milyon lirası ajansımız tarafından finanse edilecek.İnşallah Ağustos ayında da projenin temelini atmak üzere Kocaeli'ne gelmeyi planlıyorum. Bu merkezin hayata geçmesiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu vasıflı işgücünü yetiştirmek üzere yılda 2 bin kişiye eğitim verilecek, firmaların yenilikçi ürün geliştirme kapasitesi artırılacak,yalın üretim ve verimlilik konularında firmalara danışmanlık desteği verilecek" şeklinde konuştu.

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU 

Bakan  Varank’ın konuşması sonrası söz alan Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kısa ekonomik değerlendirmelerde bulundu; Mayıs ayında;
İhracat  9,9 milyar dolar (- yüzde 40,8) .Covid-19’un etkisine rağmen, aylık bazda nisan ayına göre bir toparlanma var + yüzde 10,84).

Bunun yanı sıra; Mayıs’ta işgünü sayısı da geçen yıldan azdı.
(1 Mayıs, 19 Mayıs, Ramazan Bayramını, sokağa çıkma yasakları ve hafta sonu tatilleri)

En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülkeden, Almanya, Irak, İngiltere ve Fransa’ya ihracatımız gerilerken, ABD’ye ufak da olsa artış oldu: 

Almanya  919 milyon dolar (- yüzde 41,7)
-ABD   882 milyon dolar (+ yüzde 1,4)
-Irak   603 milyon dolar (- yüzde 32,6)
-İngiltere   558 milyon dolar (- yüzde 37,1)
-Fransa   416 milyon dolar (- yüzde 45,2)

Önümüzdeki aylarda ise Avrupa’daki iyileşmeye paralel, toparlanma hızımız artacaktır.

Ayrıca; 1 Temmuz’dan itibaren Almanya, AB Dönem Başkanlığını yürütecek. 

Burada bizim için önemli fırsatlar olabilir.

İthalat  13,4 milyar dolar (- yüzde  27,6)

Dış ticaret açığı  3,5 milyar dolar (+ yüzde 104,1)

Ama nisana göre bir gerileme var. (Nisan  4,6 milyar dolar / cari açık açısından önemli)

Biliyorsunuz; yurtdışından ithal edilen 800'den fazla ürüne, eylül sonuna kadar yüzde 30'a varan oranlarda ilave gümrük vergisi getirildi.

1 Ekim’den itibaren ise 10 puana kadar daha ilave gümrük vergisi alınacak. (yüzde 30+10) 
İthalat için getirilen ek vergilerin; ülke üretimine, ihracatına ve istihdamına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
Bu oranları belirlerken, ithalata dayalı ihracatçılarımızı sıkıntıya sokmamamız gerekiyor. 
GB çerçevesinde, AB’den gelen ürünlere zaten ilave vergi koymamız mümkün değil.

Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre Mayıs ayında;

*İhracat  1 milyar 466 milyon dolar (- yüzde  44,3)
*İthalat  2 milyar 476 milyon dolar (- yüzde 26,5)
İlimizde de Türkiye geneli ile benzer, nisan ayına göre bir toparlanma var. (aylık değişim  + yüzde 30,8)
Bu toparlanmada; otomotiv sektörünün üretime başlaması etkili oldu.

Nisan ayında Yıllık Cari Açık  - 3,3 milyar dolar (daraldı)
Aylık açık  - 5,1 milyar dolar
Hizmetler dengesinde, uzun yıllardan beri ilk defa açık verdik. 
Haziran’dan itibaren sektörün tekrar cari dengeye geleceğini bekliyoruz.

Reel efektif döviz kuru (mayıs)  68,60’a geriledi.
REK’te gerileme devam ediyor. 
Endeksin 100 olması durumunda dolar mayıs ayında  4,9570 TL
Mayıs dolar  6,9275 TL idi.
Dolar bugün  6,84 TL

Enflasyon verilerine baktığımızda, mayıs ayında;

TÜFE  yüzde 11,39   (aylık  + yüzde 1,36)

ÜFE  yüzde5,53   (aylık → + yüzde 1,54)

Bizleri ÜFE’deki gelişmeler daha fazla ilgilendiriyor.

Enerji maliyetleri ÜFE’yi doğrudan etkiliyor. 

Mayıs ayında ÜFE’de enerji kaleminde yüzde 11,92’lik azalış olduğunu görüyoruz. 

2020’de BOTAŞ, doğalgaz alımlarında yeni fiyat dönemine geçiyor.

Petrol fiyatlarındaki değişimin yansımasının daha geç olduğunu biliyoruz.

2021 yılı enerji maliyetleri açısından, enflasyona etkisini daha net görebileceğimiz, kritik bir yıl olabilir diye düşünüyoruz.

İlimiz sanayinin kapasiteleri; Haziran’da da toparlanmaya devam etti  yüzde 61,2

1-15 Haziran tarihlerinde; duruşa geçen firmalarımızın oranı  yüzde 7’ye geriledi. 
(1-15 Nisan  yüzde 24  / 1-15 Mayıs  yüzde 9 idi.)
Haziranın tamamında duruşta olacaklarını bildirenler ise  yüzde 4

Yıllık Sanayi Üretimi (nisan)  - yüzde 31,4 daraldı.

Aylık  - yüzde 30,4

Bu daralma göreceğimiz en kötü seviye diye tahmin ediyoruz. 

Kapasite kullanım oranı ve ihracatta aylık bazdaki yükselişler, önümüzdeki aylarda sanayide iyileşmeye işaret ediyor. 

Salgında ikinci dalga olmaması durumunda, 3-4 ay sonra üretimde eski potansiyelin yakalanabileceğini düşünüyoruz. 

Ancak sosyal mesafe ve maske kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor. Zira vaka sayılarında artış var.

İşsizlik oranı (mart)  yüzde 13,2

(Bir önceki yılın aynı ayına göre 0,9 puan / Bir önceki aya göre 0,4 puan geriledi.)

Geçen yılın aynı ayına göre;

*işgücünde  2 milyon 235 bin kişi azaldı. (bir önceki ayın iki katı)
*Sosyal yardımlar ve Covid nedeniyle iş gücünde bir azalma oldu.
*dolayısıyla işsizlik oranımız  yüzde 13,2’ye gerilemiş oldu.
Bununla birlikte, salgının etkisi ile istihdam da önemli ölçüde geriledi. 
*istihdam kaybımız  1 milyon 662 bin kişi oldu.

Sadece sanayi sektöründe istihdam artışı oldu. 

*Sanayi sektörü  27 bin kişi arttı.
*Hizmet sektörü  903 bin kişi azaldı.
*Tarım sektörü  538 bin kişi azaldı.
*İnşaat sektörü  248 bin kişi azaldı.

Bu sene turizmin geçen yılın yüzde 30’u kadar olabileceğini tahmin ediyoruz.

2020 Yılı I. Çeyrek büyüme oranımız   + yüzde 4,5
Beklentilerimizin bir miktar altında oldu.    
Salgının etkisinin, az da olsa büyüme oranlarına yansıdığını görüyoruz.
Tabi asıl etkiyi ikinci çeyrek büyümesinde göreceğiz.
Büyümeye, inşaat sektörü dışında diğer sektörlerden pozitif katkı geldi. 
*tarım  + yüzde 3,0
*sanayi  + yüzde 6,2
*hizmetler  + yüzde 3,4 
*inşaat  - yüzde1,5 
Ülkemiz ilk çeyrek büyümede; AB, G-20 ve OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor; 

İkinci çeyrekte aynı performansı gösteremeyeceğiz.

Bizim tahminimiz;

-İkinci çeyrek  yüzde 10 üzerinde daralma olabilir.
-Üçüncü çeyrek  Biraz daha toparlanma olacaktır. 
-Dördüncü çeyrek  Toparlanma ile birlikte yüzde 2-3 civarı büyüme görebiliriz.

Bütçe (mayıs)  (-) 17,3 milyar TL açık verdi.
Bütçe gelirleri  yüzde 4,8 azalışla 68,1 milyar TL, 
Bütçe giderleri  yüzde 2,2 artışla 85,4 milyar TL olarak gerçekleşti.

Vergi gelirleri yüzde 7,6 azaldı:
-Dahilde alınan KDV  - yüzde 42,8 / hane halkı harcamalarını gerilediğini,
-İthalde alınan KDV  - yüzde 30,9  / ithalatın azaldığını görüyoruz.


Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Başkan Ömeroğlu, Koltuğu Minik Öğrenciye Devretti

Güven Çilingir Evi: İstanbul'un Farklı Semtlerinde Hızlı ve Güvenilir Çözümler

Epin Digital: Pubg Mobile UC ve Valorant VP Satın Alma Rehberi

Çengelköy’de Kapıda Kalma Problemlerine Son

Ankara’da Vajinismus Tedavisi Hizmetinden Faydalanabilirsiniz

BURSA NAKLİYAT HİZMETLERİ – 0551 635 62 53

Sokak Kültürünün İncisi Hype Merch Güvenilir mi?

Karavan Ev İle Yaşam Alanınızı Her Yere Taşıyın

TCG Fırtına Hücumbotu Ziyarete Açık Olacak

GTÜ Rektörü Makamını Çocuklara Devretti

Başkan Bıyık koltuğunu çocuklara bıraktı

Hürriyet’ten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a hayırlı olsun ziyareti

23 Nisan coşkusu Ormanya’da başladı

İzmit Belediyesinin, sürdürülebilirlik çalışmaları Avrupa’da ses getirmeye devam ediyor

Çiftçi, koltuğunu minik başkana devretti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaeli’de hafif ticari araç motosiklete arkadan çarptı: 1 yaralı

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

İzmit Belediyesinin 23 Nisan etkinlikleri doğa yürüyüşü ile başladı

Motosikletli gencin hayatını kaybettiği kaza anı kamerada

Başkan Hürriyet: “SARBAŞ’ı halka hizmet eden bir şirkete dönüştürdük”

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR