Ahmet DEMİRKAYA

Tarih: 23.03.2016 11:17

Medya’da algı yönetimi!

Facebook Twitter Linked-in

Pazartesi akşamı İHH Gebze temsilciliğinin davetlisi olarak her ay düzenledikleri seminere katıldım. Mustafa paşa caminin karşısında kendi binalarındaki seminer salonunda gerçekleştirdikleri seminere konuşmacı olarak İHH genel merkezi prodüksiyon birimi koordinatörü Ekrem Es katıldı. Genç ve dinamik bir arkadaş olan Ekrem ES iletişim mezunu olduğu için IHH bünyesinde belgesel haber tarzında kamera çekimleri yaptıklarından bir çok ülke gezmiş, Mavi Marmara gemisinde de bulunmuş bir kardeşimiz. Görsel iletişim konusunda oldukça tecrübeli bir isim. Hollywood filmleriyle başlayıp medya destekli algı yönetimiyle ilgili oldukça doyurucu bilgiler paylaştı salondaki mütevazi dinleyicileriyle. Film ve dizilerin toplumumuz üzerindeki etkilerini zaman zaman bende okuyucularla paylaştığım için Ekrem beyin verdiği bilgiler de benim ilgimi çekti, ben de sizlerle paylaşayım istedim.

1960’larda ABD de çekilen bir film, sanırım o dönemlerde sinema yaygın olmadığından eyaletlerde dolaştırılarak bir çok kesime izlettirilip film hakkında yorumları almışlar. Bu filmi bir de kırsal kesimde daha çok çiftçilerin bulunduğu bir bölgedeki köylülere izlettirilmiş. Filmden sonra aldıkları yorumlar çok ilginç. Bütün köylü filmdeki beyaz ‘tavuğu’ çok beğendiklerini söylemiş. Yapımcılar şaşkın. Zira filmde hiç tavukla ilgili bir çekim yapmamışlardı, tavukla ilgili hiçbir bölüm yoktu filmde. Oturup bu sefer filmi baştan sona kendileri izlediklerinde senaryo gereği bir sahne çekilirken oradan geçen ve çok kısa bir kayda giren bir tavuk fark ederler. Bu olay onlar içinde bir milat olur adeta. Çünkü herkes kendi alanındakileri, kendi düşüncelerine uygun şeyleri görüyor ya da görmek istiyor. Bundan sonraki çalışmalar herkesin kendi beyaz tavuğunu keşfedip herkese kendi tavuklarıyla yaklaşmak. 
Günümüzde medya da kullanılarak özellikle sermaye ne yapmak istiyor, hangi ülkeyi kuşatmak istiyor, hangi ürünü satmak istiyorsa, artık kime ne yapmak istiyorsa o ülkenin ve kişilerin beyaz tavuklarını bulup o beyaz tavuk üzerinde algı oluşturarak kolayca gerçekleştiriyor. Ülkemizde de maalesef bu algı operasyonlarıyla hem ülkeye hem de insanımıza çok şeyler kaybettirdiler. Ekrem bey bunları anlatırken benim de yıllarca önce bir makalede okuduğum acı pasajlar zihnimde canlandı. Afrikalı yaşlı bir çiftçi algı operasyonlarının farkında olmadan yaşadıklarını şöyle ifade ediyordu, batılı misyonerler buraya geldiklerinde onların ellerinde İncilleri bizim de elimizde topraklarımız vardı. Şimdi bizim elimizde İnciller var onların ellerinde toprakları var. Bu ifadeler algı yönetiminin ne kadar etkili bir faktör olduğunu yeterince anlatıyor sanırım.
Haydi kalın sağlıcakla, selam ve dua ile…. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —