Ahmet DEMİRKAYA


Elektronik sigara


İki gündür sosyal medya üzerinden ve mail adresime e-sigarayla ilgili mesajlar geliyor. Önceki gün ulusal gazetelerimizden birinde konuyla ilgili bir haber çıkmış, o haber metnini de gönderip konu hakkında bilgilendiriyorlar, benden de bilgi istiyorlar. Elektronik sigara yeni bir konu ve çok malumatın olmadığı da bir konu. Piyasaya çıkış tarihini hatırlamıyorum ama son zamanlarda yaygınlaştığına dair haberler var o gazetede. İşin gerçeği bendeniz de görüyordum içenleri ama etrafta da sigaradan daha tehlikeli olduğu söylentileri dolaşıyordu. Ben de üzerinde çok durmadım, sigaradan daha zararlıymış diyordum herkese. Üstelik bir kimyacı olarak hiç içeriğini araştırmadan.
Haber metninde sağlık bakanlığıyla yapılan röportaja da yer verilmiş, sigara gibi bunun da zararlı olduğu ve sigara yasağının olduğu yerlerde içilmesi gibi e-sigaranın da yasak olduğu yazılıydı. Ülke gündeminden bundan daha mühim meseleler varken niçin bunun gündeme getirildiği de ayrı bir merak konusu. Tamam sigaraya karşı etkili bir mücadele veriliyor. Toplumun bütün kesimlerinden de destek geliyor ve sigara içilmesi yasak olan yerlere özen gösteriliyor. Ancak ne var ki şu sigaradan daha tehlikeli veya sigara kadar tehlikeli savına çok da katılmıyorum. Belki sigara gibi kötü bir alışkanlık, elektronik olması gençler arasında daha cazip gelip sigaradan daha fazla kullanım oluşturabilir ama daha tehlikeli demek doğru değil. Şeker yasak, tuz yasak, e sigara zaten yasak. Önlene biliniyor mu, hayır. Hadi sigarayı da anladık şeker ve tuz da yasak ama insanlar bir şekilde kullanıyor. Yoksa tatlının-yemeğin tadı tuzu olmuyor.
Gelelim e-sigaranın tehlikeli oluşuna. Bu sakın teşvik olarak anlaşılmasın. Her şeyin fazlası zarar prensibiyle hareketle en azından kullananlar üzerinde böyle bir baskı oluşturulmasın diye açıklıyoruz. E-sigara da içilen madde likit diye adlandırdıkları sıvı bir kimyasal. Zaten kimyasalın duyunca herkes a boo kimyasal varmış zararlı diyor. Ya Allah aşkına yediğimiz içtiğimiz ürünlere bir bakın hangisi kimyasal değil? Sigaradaki en tehlikeli ve öldürücü olan nikotindir. Saf nikotini elle temas halinde bile öldürücü olabiliyor. Hani otun içinde yanım dumanı solunduğu için kimse görmüyor zararlarını da içiyor da içiyor. En azından e-sigaranın içine kendiniz belirleye biliyorsunuz koyacağınız miktarı. Vav nikotini övüp bir de teşvik ediyor demeyin zaten patlıcanda da bir miktar var nikotin. Veya diğer kimyasalların hepsi yiyecek ve içeceklerin içinde belli oranlarda vardır. Hadi bunları da geçtik, kullandığımız ilaçların hemen hemen hepsi sentetik kimyasallar içerir, ne yapalım kimyasal var diye kullanmayacak mıyız? Kaldı ki e-sigara içeriğinde  VG-PG denilen bitkisel yağ (kliserin) sinai yağ(kliserin) var, içerisine aroma ve istenilen miktarlarda nikotin var. E-sigaranın ilk çıkış sebebi de sigarayı bırakmaya teşvik amaçlıydı. Fakat bizde yasaklar hep tutkuya  dönüşür adeta, yasakladıkça kullananların oranı artmakta. Bizim görüşümüz yasal düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi ve kontrollü bir şekilde bazı serbestlikler verilmeli. En azından bu ürünlerin kaçak yollarla yurda girişi önlenmiş olur, kimlerin ne oranda tükettiğinin verileri elde edilir. Devlette vergisini alır, piyasası oluşturularak fahiş fiyatla vatandaşların kandırılması da önlenmiş olur. Biz bilgilerimizi paylaşalım da artık devlet büyüklerimiz kendileri bilir. Ama bu yöntemle bunların önüne geçmek o kara kolay olmayacak.
Haydi kalın sağlıcakla, selam ve dua ile...

Kocaeli’nde kesinleşmiş hapis cezaları bulunan 3 hükümlü yakalandı

Kocaeli’nde 400 bin TL’lik kablo çalan şüpheli yakalandı

Kimsenin burnunun kanamadığı TEM’deki kazada 8 araç birbirine girdi

Dilencinin üzerinden 20 bin TL çıktı, zabıta bile şaştı kaldı

Kocaeli’de 11 milyon TL’lik sahte madeni yağ operasyonu

Tırın altında kalarak hayatını kaybeden genç motosikletçi son yolculuğuna uğurlandı

Korkunç kazada hayatlarının şokunu yaşadılar

Kırşehir’de kadın cinayetinden aranan şahıs Kocaeli’de yakalandı

Seyir halindeki otomobilde yangın... Alevleri fark edip son anda indiler

Kocaeli’de feci kaza: Tır, motosiklet sürücüsünü ezdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR