• BIST 100

    9777,04%0,57
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

"İstesem orduyla neler yapardım"

7 saat savcıya, 1.5 saat de hakime ifade veren Başbuğ, “. Devletin bana teşekkür etmesi gerekirken suçlanmam tarihin acı bir cilvesidir”

GÜNDEM 7.01.2012 10:06:00 0

Bir iki basın açıklaması ve bir iki internet sitesi haberiyle hükümeti yıkmakla itham ediliyorsam bu çok acı ‘Darbeye teşebbüs’ ve ‘örgüt yöneticiliği’ suçlarından tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, mahkemede kendisini bu sözlerle savundu. 7 saat savcıya, 1.5 saat de hakime ifade veren Başbuğ, “O siteleri ben kapattırdım. Devletin bana teşekkür etmesi gerekirken bu konuyla suçlanmam tarihin acı bir cilvesidir” diye sitem etti 

 

İnternet andıcı belgesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilen eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, mahkemedeki ifadesinde kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti. Hükümet aleyhine ‘kara propaganda’ yaptığı öne sürülen internet sitelerini kendisinin kapattırdığını söyleyen Başbuğ, ‘teşekkür edilmesi gerekirken suçlanmasına’ da sitem etti. İşte Başbuğ’un hakim karşısında verdiği ifadenin tam metni:

 

 

Beni bu iktidar atadı 

 

“Bu siyasi iktidar tarafından 2006 yılında K.K.K olarak atandım. Yine şu an ki hükümetimiz tarafından 2008-2010 yılları arasında Genelkurmay başkanlığı görevine atandım. Sayın Cumhurbaşkanı, sayın Başbakan, Milli güvenlik kurulu üyesi olarak bu hükümetin bakanlarıyla birlikte çalıştık.

 

 

 

Şimdi elbette devletimizin istihbarat olanak ve imkanları var. Bu kadar sene beraber çalışıyoruz. Siyasi otoritenin en büyük makamlarıyla o dönemlerde benim bir silahlı terör örgütü kurma ve yönetmem tespit edilememiştir ki bu üzerinde durulması gereken bir nokta. Tespit edilmiş ve görevde tutulmuşsa bu da ayrı bir nokta. 30 Ağustos 2010 yılında emekli olduktan bir buçuk yıl sonra böyle bir suçlamayla karşı karşıya kaldım. Çok üzücü, anlaşılması zor.”

 

 

Bu iddialar en ağır ceza 

 

 

“Netice olarak böyle bir iddiayı duymak, işitmek, silahlı kuvvetlere, ülkeye, devlete görev vermiş, şerefiyle onuruyla görev vermiş birisi için çok ağır bir iddia, benim için en ağır cezadır. Bundan sonra ne ceza verilirse bu beni daha fazla üzmez. Görevim esnasında böyle bir şey varsa gereken yapılmalıydı. Basın açıklamalarından internet andıcı konusu başlığı altında internet sitelerinde çıkan bir iki haber ile Genelkurmay Başkanı itham edilmektedir. Savcılık sorgumda ciddi bir soru ile muhatap olmadım.”

 

 

Anayasa çizgisinde oldum

 

 

“Bir iki basın açıklaması ve bir iki internet sitesi haberiyle hükümeti yıkmakla itham ediliyorsam bu çok acıdır. Benim böyle kötü bir amacım olsa 700 bin kişilik gücü elinde tutan bir komutan olarak bunu yapmanın başka yolları da olabilirdi. Ben görev hayatım boyunca her zaman kanunların ve anayasanın çizgisinde oldum. Ben 2008 yılı 30 Ağustos tarihinde Genelkurmay başkanlığı görevime başladım. 4 Şubat 2009 tarihinde bu internet siteleriyle ilgili olarak bir haber yayınlandı. Bu haber üzerine konunun derhal incelenmesini istedik ve o haberde sadece site adresleri vardı, herhangi bir içerik yoktu. İlk inceleme sonucunda, şekil ve teknik açıdan bu sitelerin kanuna uygun olmadığı bilgisi bana verildiğinde bu siteleri kapattırdım. Aslında bana teşekkür edilmesi gerekir ki ben bu siteleri kapattıran kişiyim. Ayrıca 30 Ağustos 2008 - Şubat 2009 tarihleri arasında da bu sitelerde hiçbir işlem yoktur. Son güncelleme tarihlerine bakıldığında görev süremden öncesidir. Şubat 2009’dan sonra 4 sitenin kurıulması bu andıcın temel konusudur.”

 

Belge bana arz edilmedi

 

“Bu andıç bana arz edilmedi, arz edilmiş olsa muhakkak üzerinde imzam ya da parafım olurdu. Hazırlık aşamasında olan bu siteler 19 Haziran 2009’da kapatıldı. Bu siteler aktif dahi edilmemiş, bir haber dahi yapılmamıştır. İnternet andıcı ile ilgili bilgim 4 Kasım 2009 tarihinde oldu. Haberin yayınlanmasına müteakip Şubat 2009’da kapattığımız sitelerin içerikleri nedir, burada ne yapılmıştır, konusunun cevabını veya bu konuyla ilgili bilgileri de ancak internet andıçı ile ilgili iddianamenin 2011 yılının Ağustos ayında iddianame çıktığı zaman kısmen öğrendim. Bu durumda devletin aslında bana teşekkür etmesi gerekirken bugün bu konuyla suçlanmam tarihin acı bir cilvesidir. İkinci başkan tarafından sayın komutana arz edilen sunulan belge normal şartlarda bana arz edilmesi gerekir. Ama kesinlikle arz edilmedi. Bu andıç ikinci başkan tarafından 1 Nisan 2009’da paraflanmış. Bana 14 Nisan 2009’da arz edildiği iddia ediliyor ancak bu andıcın 2 Nisan’da karargah içinde işleme girdiğini de görüyoruz.”

 

 

İmzamı, parafımı gören yok

 

 

“İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tutanaklarındaki ‘Komutanın imzasını gördüm’ yönündeki beyanlar sadece değerlendirmedir. Hatta aynı kişilerin daha sonraki beyanlarında bu kez de ‘imzayı görmedim’ şeklinde savcıya beyanları vardır. Yüzbaşı Murat Uslukılıç ve Mehmet Eröz’ün 29 Aralık 2011 tarihli duruşmadaki beyanları komutandan ya da Genelkurmay Başkanı’nından evrakın geldiğinin söylendiği, ancak sözkonusu internet andıcı üzerinde komutanın imzasını gördünüz mü sorusuna ikisinin de verdiği net cevap ‘görmedim’ şeklindedir. Hatta daha sonra yüzbaşı Murat Uslukılıç ifadesine şöyle devam etmiştir: İki evrak geldi birisi Ermenistan’la ilgili bir evrak ve internet andıcı evrakı. Ermenistan evrakında komutanın imzası vardı, diğerinde yoktu. Bu sitelerin aktif hale gelmesi için andıç yeterli olmaz. Uygulama emri yayınlanması gerekir. Ancak bu konuda öyle bir şey de söz konusu olmamıştır. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum serbest bırakılmamı talep ediyorum.”

 

 

Tarihe not düşeceksiniz

 

 

“Bir Genelkurmay Başkanının bir terör örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanması, bu bana verilecek en büyük cezadır. Takdir mahkemenizindir, bizler gelip geçiciyiz. Ancak sizler tarihe not düşeceksiniz.” 

 

 

‘Kağıt parçası’ ve ‘boru’ soruldu 

 

 

İnternet andıcı soruşturması kapsamında tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un 7 saat süren savcılık sorgusu boyunca kendisine sorulan yaklaşık 50 soruyu tek tek açıklamalarını yaparak cevapladığı ve konuların üstünde titizlikle durduğu öğrenildi. 7 saat süren savcılık sorgusunda 25 sayfa ifade veren Başbuğ’a, soruşturma savcısı Cihan Kansız’ın “kağıt parçası” ve “boru” açıklamalarını sorduğu öğrenildi. Savcı Kansız’ın, “Kağıt parçası” ve “boru” içerikli açıklamalarınızdaki amaç nedir?” sorusu üzerine Başbuğ’un “Ben Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkanıydım. Bu açıklamalarım iyi niyetli açıklamalardır. Başka bir niyet yoktur. Komutan olarak TSK moral vermek niyetinde yapılmış açıklamadır” diye yanıt verdiği belirtildi.

 

 


TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: Maskelerle kahveyi taradılar

Yaşam Alanların Vazgeçilmez 3 Ürünü!

Erkekler İçin Trend Olan 2024 Tişört Modelleri

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR