• BIST 100

    9142,40%0,69
  • DOLAR

    32,34% 0,08
  • EURO

    34,95% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2324,77% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3946,20% 2,77

Hyundai işçisine ve Kocaeli halkına çağrı

"Sefalet ücretini kabul etmiyoruz" diyerek 3 gün boyunca çeşitli protesto eylemleri gerçekleştirmesi üzerine açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü, hem Hyundai işçilerine hem de Kocaeli halkına çağrı yaptı.

POLİTİKA 28.03.2021 18:04:00 0
Hyundai işçisine ve Kocaeli halkına çağrı

İzmit'te kurulu bulunan, Güney Kore menşeili Hyundai otomotiv fabrikası işçilerinin "Sefalet ücretini kabul etmiyoruz" diyerek 3 gün boyunca çeşitli protesto eylemleri gerçekleştirmesi üzerine açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü, hem Hyundai işçilerine hem de Kocaeli halkına çağrı yaptı. 

EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan imzasıyla yayınlanan açıklamada, sendikasız bir işyerinde üstelik de ekonomik krizin pandemiyle derinleştiği, işsizliğin, geçim sıkıntısının katlanarak arttığı koşullarda Hyundai işçilerinin bütün bu olumsuzluklara karşın ücretini artırabilmek için yan yana gelmesi ve birleşmesinin son derece önemli olduğu vurgulandı. Yaşananların diğer örgütsüz işyerleri açısından da yol gösterici olacağını vurgulayan Erkan, "En yakıcı, en can alıcı talep olan 'Ücretlerin iyileştirilmesi talebi' her türlü ayrımı bir tarafa bırakan işçileri birleştirmiş, işçiler bu haklı talebi elde edebilmek için birlikte mücadele etmiştir. Bugün fabrikasında yaşadığı sorunlar karşısında 'Ne yapacağız, nasıl yapacağız' diye düşünen, bu sorulara yanıt arayan tüm işçiler, cevabı Hyundai işçisinin aldığı bu tutumda bulacaktır" dedi. 

"TEK TEMİNAT BİRLİĞİ KORUMAK"

Hyundai işçisinin birliğini koruması ve geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Erkan, "Yapılan eylemler; işveren temsilcileri ile işçiler arasında yapılan görüşmeler sonucu, işvereninin Eylül ayında yapılacak zammı işçilerin beklentileri doğrultusunda belirleyeceği, yine çalışma koşullarının işçilerin talepleri doğrultusunda iyileştirileceği sözü vermesi üzerine işçilerce bitirilmiştir. Kuşkusuz, işverenin verdiği sözleri yerine getirmesinin tek bir teminatı vardır, o da Hyundai işçisinin birliğini koruması ve geliştirmesidir" ifadelerini kullandı. 
 
"HYUNDAİ İŞÇİSİ İŞTEN ATMAYA KARŞI BİRLİKTE HAREKET ETMELİ"  

"Hyundai işçilerinin ücretlerin artırılması talebiyle yaptıkları eylemler yeni değil" Erkan, "Geçmiş yıllarda da benzer eylemler yapılmış, verdiği sözlerle işçilerin öfkesini bastıran Hyundai patronu eylemde öne çıkan işçilerin bir bölümünü işten atmıştı. Hükümet pandemi döneminde sözümona işten atmaları yasakladı. Bunun doğru olmadığını, işten atma yasağı denilenin tazminatsız işten atmanın önünü açmak olduğunu sadece bu kentteki işçi direnişlerine bakarak bile görebiliriz. Kod 29 ile işçileri işten atmak, ücretsiz izne çıkarmak hak arayan işçileri cezalandırma yönetimine dönüşmüş durumda. Şimdi Hyundai işçilerinin yapması gereken bu tehlikeyi görerek, eylemler nedeniyle tek bir işçinin bile işten atılmaması ya da ücretsiz izne gönderilmemesi için birlikte hareket etmek" diye konuştu. 

"KOMİTELER KURULMALI"

Hyundai işçilerinin olası işten atma ya da ücretsiz izin dayatmasında üretimden gelen gücünü kullanması gerektiğini söyleyen Erkan, "İşçiler birliğini koruyamazsa verilen sözler tutulmayacağı gibi işveren eyleme öncülük ettiğini düşündüğü işçileri işten atmaktan ya da ücretsiz izne çıkarmaktan geri durmayacaktır. Yapılması gereken tüm vardiya ve bölümlerde işçilerin seçtiği temsilcilerden oluşan bir komite kurarak, işverenin olası hamlelerini boşa çıkaracak bir birliktelik sağlamaktır. Her kararı birlikte alan ve birlikte uygulayan işçiler olası bir işten atmada ya da ücretsiz izne çıkarmada üretimden gelen gücünü de kullanmaktan çekinmeyecektir. İşverenin saldırıları ancak böyle bir birlikle püskürtülebilir" dedi. 

"HYUNDAİ İHRACATTA 5. SIRADA, İŞÇİYE SEFALET ÜCRETİ!"

Pandemide 1 yılın geride kaldığını ifade eden Erkan, "Salgın yayılmaya, ülkemizde can almaya devam ederken bu kentin ve bu ülkenin emekçileri sağlık ve yaşam hakları hiçe sayılarak çalıştırıldı ve çalıştırılmaya devam ediyor. İşçi ve emekçilere Kod 29 ile işten atılma, ücretsiz izne çıkarılarak 1420 ile yaşamayı reva gören, yaptığı düzenlemelerle esnek çalışmayı yaygınlaştıran, kısa çalışma ödeneği adı altında işsizlik fonunu patronlara peşkeş çeken iktidar, sermayeye ise teşvik üstüne teşvik verdi. Hyundai’de bu teşviklerden ziyadesiyle faydalanan şirketlerden biri oldu. Salgının başlarında sadece 3 haftalık bir duruş yaşanan Hyundai’de, pandemi süresince işçiler çarklar dönsün denilerek çalıştırıldı, hala da çalıştırılıyor" dedi. Hyundai'de koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren Akay Tüysüz'ü hatırlatan Erkan, "Hatırlanacaktır, 2020 Nisan ayında boyahanede çalışan Akay Tüysüz isimli, 3 çocuk babası bir işçi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Salgına rağmen üretimin tam gaz devam ettiği, üstelik bu süreçte 5 yeni modelin devreye alındığı Hyundai’de işçilere sefalet ücreti reva görülürken, şirket yine ihracatta 5.sırada yerini aldı. Karına kar kattığı yetmedi kısa çalışma ödeneğinden yararlanarak gerçek sahibi işçiler olan işsizlik fonunu yağmalamaktan da geri durmadı. 2020 Ağustos ayında yeni i20 modelinin seri üretime başlaması törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank hükümetin şirkete verdiği desteklerle övündü! Bunca kar edip, üstüne devlet desteği, teşvikler alıp hala işçisine sefalet ücreti dayatan Hyundai, amacı daha fazla kar etmek olan sermayenin aç gözlülüğünün en yalın örneğidir. Neredeyse tüm fabrikalarda benzer süreçler yaşanmış patronlar karını artırırken, ekonomik kriz salgınla derinleşmiş, iğneden ipliğe her şeye zam üstüne zam gelmiş, kurdaki artış nedeniyle Türk Lirası değer kaybetmiş ve emekçilerin alım gücü düşerken, yoksulluk derinleşmiştir. Buna dur demek için de tıpkı Hyundai işçilerinin yaptığı gibi emekçilerin birliğine ve birlikte mücadelesine ihtiyaç vardır" şeklinde konuştu. 
 
"HYUNDAİ İŞÇİLERİ İLE OMUZ OMUZA OLACAĞIZ"  

Partilerinin Hyundai işçileri ile omuz omuza olacağını söyleyen Erkan, Kocaeli halkına da şu sözlerle çağrı yaptı: "Partimiz ekmeğini büyütme, çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirme mücadelesinde Hyundai başta olmak üzere tüm işçi ve emekçilerle yan yana ve omuz omuza olacaktır. Hyundai işvereninin enflasyon sopasını kullanarak düşük zam dayatması yarın metal sözleşmelerinde de işçilerin karşısına çıkacaktır. İnsanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları talebi tüm işçilerin talebidir. O nedenledir ki, tüm Kocaelili işçiler ve Kocaeli halkı haklı mücadelesinde Hyundai işçilerinin yanında olmalı, olası işten atma yada ücretsiz izne çıkarma saldırılarına karşı da işçilerin mücadelesini sahiplenmelidir. Partimiz bu mücadelenin birleştirilmesi için dün olduğu gibi bugün de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir."


İzmir En İyi Reklam Ajansı: Marka Yönetiminde Uzmanlaşmış 5Brand

Glam Fashion'da Yeni Sezonun Heyecanı

Mini Yüz Germe Ameliyatı ile Gençleşin

Kıyı Otomotiv'de Araç Almanın Ayrıcalığı

Tez Yazdır Akademik Danışmanlık: 8 Yıldır Güven ve Kalite

Başkan Adayı Büyükgöz Gebzelilerle Çay Sohbetinde Buluşuyor

Seçim nedeniyle 31 Mart Pazar günü o pazar kurulmayacak

Başkan Kurtuluş’tan ‘BÜYÜK DARICA MİTİNGİ’ne davet!

Türel Belediye çalışanlarına karanfil dağıttı

İzmit Belediyesi Evliya Çelebi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesine kütüphane kazandırdı

Başkan Adayı Büyükgöz’den Hemşeri Derneklerine Ziyaret

Çayırova’da Sıfır Atık Yaşam Sokağı kuruldu

Trenlerde emekliler yüzde 10 indirimli seyahat edecek

YÖK, dünya sıralamalarında ilk 400'de olan üniversitelere doğrudan denklik verecek

3 pusula tek zarfta olacak

Mutfakta çıkan yangın kafeyi kül etti

Kırsal kalkınmaya tavuk desteği

Seymenli çocuklara park müjdesi

Türel Keşaplılardan destek istedi

Bayburtlulardan Bünyamin Çiftçi’ye sevgi seli

KO-MEK otomotiv sektörüne can suyu oluyor

Başkan Büyükakın, Lokomotif Köyde çocuklarla buluştu

GTÜ’de ramazan birlikteliği

Kütüphane Haftası'nda Ödüller Sahiplerini Buldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Trenlerde emekliler yüzde 10 indirimli seyahat edecek

YÖK, dünya sıralamalarında ilk 400'de olan üniversitelere doğrudan denklik verecek

3 pusula tek zarfta olacak

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Kıyı Otomotiv'de Araç Almanın Ayrıcalığı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Çayırova Belediyesi Bornova deplasmanında

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR