Tarih: 12.06.2018 09:01

Zeytinoğlu, büyüme oranını değerlendirdi

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli Sanayi Odası(KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan 2018 yılının ilk çeyreğine ilişkin yüzde 7.4 büyüme oranının beklentiler doğrultusunda geldiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Geçen yılın aynı döneminin 2 puan üzerinde gerçekleşen ilk çeyrek büyüme rakamı bizleri sevindirdi. 2018 yılına hızlı başladığımız bu büyüme oranıyla OECD ülkeleri arasında birinci sıradayız. Uygulamaya konulan teşvikler üretim, yatırım ve ihracat gibi ekonomik faaliyetlerde geçtiğimiz yıl yakaladığımız ivmelenmenin sürdürülmesine destek oldu” değerlendirmesini yaptı.

YÜZDE 7’LİK ARTIŞ SEVİNDİRDİ

Büyüme oranına her sektörden pozitif katkı geldi. İlk çeyrek büyümesine tarım sektörü yüzde 4.6, sanayi sektörü yüzde 8.8, inşaat sektörü yüzde 6.9 ve hizmetler sektörü yüzde 10 katkı sağladı. Sanayi sektörü büyümesinin ortalama büyümenin üzerinde olmasını ayrıca önemsiyoruz. Büyümenin kalitesi açısından her alandan katkı gelmiş olmasını olumlu değerlendiriyoruz. Gayrisafi sabit sermaye oluşumuna baktığımızda yatırım harcamalarının yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,7 arttığını görüyoruz. Özellikle makine teçhizat yatırımlarındaki yüzde 7’lik artış memnuniyet vericidir.

CARİ AÇIK 57,1 MİLYAR DOLAR

Zeytinoğlu mal ve hizmet ihracatının GSYİH’ya katkısının yetersiz kaldığını belirterek, “Geçen yılın aynı döneminde yüzde 10,1 artan mal ve hizmet ihracatı, bu yıl ithalatın yüksek olmasından dolayı sadece yüzde 0,5 artarak verdiği katkı düşük kaldı. Diğer taraftan hane halkı nihai tüketim harcamaları yüzde 11 arttı. Cari açıkta dış ticaret dengesinden ötürü nisan ayında da artış oldu ve yıllık cari açığımız 57,1 milyar dolara yükseldi. Umarız bahar ve yaz aylarının başlamasıyla, turizm gelirleri daha da artar ve açığı frenleyici bir unsur olarak karşımıza çıkar” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —