Yunan’ın Pontus Hayali

Yunan’ın Pontus Hayali

Yunan medyasının resmi olmayan sonuçlara rağmen Ekrem İmamoğlu için "İstanbul bir Rum-Pontus'un eline geçti" şeklindeki sevinç manşetleri, Yunanistan'ın...

Yunan medyasının resmi olmayan sonuçlara rağmen Ekrem İmamoğlu için "İstanbul bir Rum-Pontus'un eline geçti" şeklindeki sevinç manşetleri, Yunanistan'ın Doğu Karadeniz Bölgesi üzerinde uzun yıllardır hayalini kurduğu Pontus idealini yeniden gündeme taşıdı.

Türk diplomasisinin yıllarca zeytin dalı uzatmasına, geçmiş dönem Başbakanlarından Bülent Ecevit'in barış dolu şiirlerine, Yunanlı halk sanatçısı Stelyo Kuyumcis'in "halkların kardeşliği" türkülerine, 17 Ağustos 1999 depremi sonrası yaşanan dayanışma görüntülerine rağmen son yıllarda gizli saklı sürdürülen çalışmalar, Yunanistan'ın Pontus idealinden vazgeçmediğini gösterdi. "Küçük Asya" diye adlandırdığı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 700 yıl önce sadece 76 yıl sahil kesimde hüküm süren Pontus devletini yeniden canlandırmak isteyen Yunanistan'ın dünya genelinde kurduğu Pontus derneklerinin sayısı 179'a ulaştı. Değişik adlar altında kurulan "Pontus'u kurtarma dernek ve vakıflarının" amaçları arasında "sözde Pontus soykırımını dünyaya anlatmak, Türk devletini yıpratmak, muhtelif eyaletlere bölerek otonom bölgeler oluşturmak" hedefleri yer alıyor.

Dünyada 179 adet Pontus derneği var

İHA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Yunanistan'ın gizli servis ve diğer güvenlik seksiyonlarınca dünyanın belli başlı ülkelerinde kurdurduğu Pontus derneklerinin sayısı her geçen gün artıyor. Yunanistan'da toplam 102 dernek ve vakıf bulunuyor. Almanya'da 31, ABD'de 27, Kanada'da 11, Avustralya'da 3, Gürcistan'da 2, İsviçre, İsveç ve Yeni Zelanda'da 1'er dernek ve vakıf bulunuyor.

Yunanistan, 23 Şubat 1994 tarihinde parlamento kararıyla her yıl 14 Eylül tarihinde "Küçük Asya Soykırım Günü" olarak anma törenleri düzenliyor. Yunanistan, ayrıca geçmiş yıllarda Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren yasa dışı terör örgütleri PKK, DHKP-C ve TİKKO'ya da maddi-manevi destek sağlarken, onlar adına afişler bastırarak Atina sokaklarına asmıştı.

Tapu oyununa dikkat

İstihbarat birimlerinin tespitlerine göre Yunanistan, bu çalışmaların yanı sıra ilginç bir çalışma daha yürütüyor. 1921-1922 yılları arasında Karadeniz Bölgesi'nden mübadele kapsamında göç eden 1 milyon 200 bin kadar Rum'un yanlarında götürdüğü arazi ve gayrimenkullerin tapularını toplamaya çalışan Yunanistan'ın uluslararası hukuk çevrelerinde bu konuyu sürekli gündeme getirerek, Karadeniz Bölgesi'nden toprak isteme çabalarına gireceği belirtiliyor. Son yıllarda Karadeniz Bölgesi'ne turist olarak gelen Yunanistan vatandaşlarının çokluğuna dikkat çekilirken, "bazı turistlerin" bölgede köylere kadar inerek Rum şivesiyle Türkçe konuşan kişileri tespit etmeye çalıştığı kaydediliyor.

ABD'nin Pontus merakı

Her yılın 15 Ağustos tarihinde Yunanistan'dan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden gelen kafileler, aynı gün aynı saatte gemi, uçak ve otobüslerle gelerek Trabzon'daki Sümela Manastırı'nı ziyaret ediyor. Rumların iddialarına göre 15 Ağustos tarihi Sümela Yortusu'na tesadüf ediyor. 25 Eylül 1997 tarihinde Fener Patrikhanesi, "Vahiy ve Çevre" adıyla Karadeniz'e bir gezi organize etmişti. Deniz yolu ile yapılan gezide konukları taşıyan gemi, İzmir'i işgal ederek yakan Yunan generali Elefteros Venizelos'un ismini taşıyordu. Yine 33 Yunan papaz, 13-26 Ekim 2000 tarihlerinde Sinop-Rize arasında bir gezi düzenlemiş, bölgedeki her ilde eski kilise ve manastırlar ziyaret edilmişti.

Bunların yanı sıra ABD'nin de bölge ile ilgilenmesi gözlerden kaçmadı. 2000 yılı Ekim ayında Ankara'da görevli ABD'li iki diplomat bölgede araştırmalarda bulunmuş, özellikle bölgede yaşayan Rum asıllıların sayısını, Hristiyan mezarlığı bulunup bulunmadığını, Hristiyanlardan kalma tarihi eserlerin korunup korunmadığını, geçmişte Hristiyan iken Müslüman olan ailelerin olup olmadığını araştırdıkları belirlenmişti.

Atina sokaklarında Pontus anıtları

Yunanistan'da birçok şehrin sokaklarında Pontus anıtları bulunuyor. PontusWorld.com sitesinde yayınlanan fotoğraflara göre Yunanistan'ın birçok şehrinde yükselen anıtlar, Karadeniz kimliğini oluşturan kemençe, yöre kıyafeti, horonun Pontus Rumlarına ait olduğunu vurgulayan objelerden oluşuyor. Yunanistan'daki anıtların yanı sıra ABD'nin Pensilvanya, Kanada'nın Toronto ve Almanya'nın Stutgart kentlerinde inşa edilen Pontus anıtları da dikkat çekiyor.

'Küçük Asya Felaketi" olarak değerlendirdiği bu olayı her fırsatta politikasına uygun olarak geliştiren Yunanistan'da yeni filmler de vizyona giriyor. Özellikle 1922 yılında gerçekleşen mübadelenin getirdiği sosyal olumsuzlukları "trajedi" olarak yorumlayan Yunanistan'da buna yönelik filmler hazırlanıyor.

Öte yandan Yunanistan'ın 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazandığı, ünlü şarkıcı Helena Paparizou'nun seslendirdiği "My Number One" şarkısında özellikle kemençe ve horon figürlerinin kullanılması da oldukça dikkat çekmişti.

Türkiye'de ise mübadele sonucu Yunanistan'dan gelen yüz bini aşkın Türk ile Rus işgalinde Trabzon ve Rize'den göç ederken yollarda hayatını kaybeden on binlerce Türk'ün dramını içeren bir anıt ve film bulunmazken, bu konuda hiç çalışma yapılmaması dikkat çekiyor.

300 bin Türk'ün 200 bini yolda öldü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu'nun Türkoloji araştırmaları kapsamında 2007 yılında yayınladığı "Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Türk Yurdu Haline Gelmesi Hakkında Bir Değerlendirme" konulu makalede, yüzyılın başında Osmanlı devletinin gerilemesiyle Rum azınlığın Karadeniz Bölgesi'nde devlet kurma hayalinin bir sonucu olarak tarihe Pontus isyanı adıyla geçen ayaklanmanın ortaya çıktığı, bunun neticesinde mübadelenin gerçekleştirildiği belirtiliyor. 19. yüzyılın başlarından itibaren Rum Ortodoks kilisesi ve üst düzey Rum tebaanın gayretleriyle Anadolu'daki Ortodoks Hristiyanların Yunan toplumunun bir parçası olduklarına inandırıldığı, bunun sonucunda Karadeniz Bölgesi'nde gelişen Yunanlılık şuurunun Megali İdea'cı fikirlerin yayılmasına zemin hazırladığı belirtilen makalede, gelişen Pontusçuluk fikrinin Samsun merkez olacak şekilde bölgede bir Rum devleti kurma hedefine yöneldiği ifade ediliyor. Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, makalesinde şu ifadelere yer veriyor:

"20. yüzyılın başlarında İngiltere başta olmak üzere yabancı devletlerin de açık desteğiyle patlak veren Pontus isyanı, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Türk varlığını tehdit eder bir mahiyet kazanmıştır. 1916-1918 Rus işgali döneminde Trabzon vilayetinden işgale uğramamış diğer bölgelere göç eden 340 bin civarındaki Türk'ün 200 bininden fazlasının da muhaceret esnasında hayatını kaybetmesi önemli bir nüfus kaybına yol açmıştır. Bu boşluğun Karadeniz'in kuzeyinden getirtilen Rumlarla doldurulması çabası, Pontus isyanının nüfus alt yapısını hazırlamaya yöneliktir. Daha Balkan Savaşları sırasında Müslüman köylere saldırılması ile alevlenmeye başlayan bu ayrılıkçı çalışmalar, I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele döneminde de devam etmiş, Paris Konferansı'nda açıkça dile getirilen Karadeniz Bölgesi'nde Pontus devleti kurma hayalinin bir sonucu olarak tarihe Pontus isyanı adıyla geçen ayaklanma ortaya çıkmıştır. Ankara Hükümeti, düzenli orduları kurduktan sonra merkez ordusunu bölgeye sevk ederek 6 Şubat 1923'te bu isyanı sona erdirmiştir. Ankara Hükümeti Pontus isyanını bastırırken, Yunanistan konuyu uluslararası kamuoyunun gündemine taşımaya çalışmıştır. Ancak Lozan Barış Konferansı'nın 1 Aralık 1922 tarihli oturumunda nüfus mübadelesi gündeme getirilmiş, 30 Ocak 1923 tarihinde imzalanan sözleşme ile İstanbul ve Batı Trakya hariç Türkiye'deki Rumlarla Yunanistan'daki Türkler zorunlu göçe tabi tutulmuşlardır. Böylece Karadeniz Bölgesi'ndeki Rum varlığı son bulmuş ve yörenin bugünkü etnik yapısı ortaya çıkmıştır."

Yunan’ın Pontus Hayali

Yunan’ın Pontus Hayali

Yunan’ın Pontus Hayali

Yunan’ın Pontus Hayali

Yunan’ın Pontus Hayali

Yunan’ın Pontus Hayali



İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Notere işi düşen herkese zorunlu olacak!

Sivas YHT o saatlerde Kocaeli’den geçecek

2 Haziran’da 7 ilçe ve beldede yerel seçim tekrarlanacak

Kocaeli'de o gün yağmur var

İYİ Parti'nin yeni TBMM Grup Başkanvekilleri belli oldu

Kurban kesim bedeli belirlendi

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapanlara 61 milyon lira ceza

Kara Yollarında Durum

Erdoğan: Türk siyasetinde yumuşama sürecini başlatalım istiyorum

Cezaevlerinde 58 bin 500 tutuklu ve hükümlü üretim yapıyor

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Sakarya maçı için bilet fiyatları indirildi

Galatasaray 6 golle kazandı, Fenerbahçe'nin rekorunu kırdı!

Gölcüklü pehlivanların Fethiye başarısı

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 2 - Denizlispor: 1

Çayırova Belediyesi, yarı final için Gaziantep deplasmanında

Sakarya maçı için karar!

Spor okullarında çocuklara ücretsiz eğitim

Kocaelispor’da Bodrum yolculuk programı belli oldu

Rüya Şükran Güvenç turnuvanın en iyisi seçildi

Amatör ligde tekmeler havada uçtu

Notere işi düşen herkese zorunlu olacak!

Sakarya maçı için bilet fiyatları indirildi

Hıdırellez Bayramı, Kocaeli’de ritüellerle kutlandı

Balkan Dernekleri Yerleşkesi’nde Hıdırellez coşkusu yaşandı

Yanan çöp konteynerine Zabıta müdahale etti

Darıca Tuzla Caddesi’nde üstyapı yenileniyor

Darıca’da e-spor kayıtları başladı

Galatasaray 6 golle kazandı, Fenerbahçe'nin rekorunu kırdı!

GTÜ Öğrencileri, Filistin'e destek için oturma eylemi düzenlediler

Sivas YHT o saatlerde Kocaeli’den geçecek

2 Haziran’da 7 ilçe ve beldede yerel seçim tekrarlanacak

Kocaeli'deki barajlar ne durumda?

Kocaeli'de o gün yağmur var

İYİ Parti'nin yeni TBMM Grup Başkanvekilleri belli oldu

Başiskele’ye yeni gasilhane

Başkan Büyükgöz Huzurevinde Nikah Kıydı

3. Geleneksel Hıdırellez Şenlikleri bu akşam Balkan Dernekleri Yerleşkesi’nde devam edecek

İzmit’te Hıdırellez coşkusu devam ediyor

Kocaeli’de ekmek artık 10 lira!

Kurban kesim bedeli belirlendi

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapanlara 61 milyon lira ceza

5 ilçede planlı elektrik kesintisi olacak

Çocuklar trafik konusunda bilinçleniyor

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Gölcüklü pehlivanların Fethiye başarısı

Yükleniyor