Tarih: 19.02.2013 09:04

Yüksek maaş için kriterler değişti!

Facebook Twitter Linked-in

İş dünyası artık maaş öderken sadece deneyime önem vermiyor. Eskiden olduğu gibi 5,8 ve 15 yıllık ölçülerde artan maaş dönemi kapandı. Akşam'dan Türkan Yılmazer'in haberine göre küreselleşme başta olmak üzere çalışan sayısındaki artış, üretim süreçlerinin kısalması ve makineleşme gibi etkenler bilgi teknolojileri, pazarlama ve finans uzmanlığı alanlarını eskisinden çok daha fazla değerli kılıyor.

 

ŞİRKETLER

günümüzde hangi işe, neden, ne kadar ücret ödeyeceklerini belirleyebilmek için iş değerlemesi gibi yöntemleri kullanmaya başladılar. Türkiye'de üst ve orta düzey yönetici seçme ve yerleştirme konusunda uzman insan kaynakları ve danışmanlık şirketlerinden Data Expert'in Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunkaya, firmalara daha çok vizyon ve para kazandıran mesleklere sahip olanların ücretlerinin katlanarak arttığına dikkat çekti. Altunkaya, şöyle konuştu:İlk bakışta tecrübenin işe alımda daha çok tercih edildiği ve ücretinin de yüksek olduğu düşünülse de bu her işkolu için geçerli değildir. Örneğin bilgi teknolojileri gibi alanlardaki tecrübe çok uzun yıllardan sonra (bilginin eskiyeceği düşüncesiyle) dezavantaja dönüşebilir. Ücret durağanlaşır. Satış pazarlama dinamikliği açısından genç yaşlar tercih edilen yaşlardır. Finans ve idari pozisyonlarda ücretler artar.'

 

120 bin kişiye bilişimde fırsat

ALTUNKAYA, bilişim sektöründe 120 bin; perakendede 50 bin; enerji ve inşatta üretim, mühendis, AR-GE, otoyol, alt yapı uzmanı 80 bin ise sağlıkta 20 bin, finansta da 15 bin nitelikli eleman açığı olduğunu söyledi. Yeni mezunların önlerinin açık olduğu alanlar ise sağlık, sosyal medya ve e-ticaret.

 

ZİRVE İÇİN 15 YIL BEKLİYOR

HASAN Altunkaya: Yeni mezun muhasebe, idari işler v.s gibi pozisyonlarda işe başlangıç ücreti yıllık 21 bin ila 24 bin lira civarındayken, ilk 5 yılda azami 2 katına çıkar. 15 yılın sonunda ulaşabileceği azami rakam 160 bin ila 180 bindir. Oysa aynı konumdaki iş geliştirme, finans veya satış pazarlama gibi pozisyonlarda işe başlama ücreti 30 bin lirayken 5 yılda 90 bin liraya ulaşabilir. 15 yıl sonunda ise finans sektörü 300 bin, satış ve pazarlama 350 bin ve üzerindeki rakamları almaya başlar.'

300 bin kişi aranıyor.

 

TÜRKİYE'DE finanstan enerjiye, inşattan bilişime birçok sektör 2013'te istihdam etmek 300 bin civarında nitelikli eleman arıyor. Altunkaya, küçük KOBİ ya da aile şirketlerinin satın alma ve şirket evlilikleri sonucunda büyümesi ve uluslararası şirketlere dönüşmesiyle kariyer dünyasında önemli bir istihdam sürecinin yaşanacağına dikkat çekti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —