• BIST 100

    9580,72%-1,09
  • DOLAR

    39,31% 0,37
  • EURO

    45,57% 1,19
  • GRAM ALTIN

    4242,38% 0,45
  • Ç. ALTIN

    6759,51% 0,00

Yön arayışının sürdüğü küresel piyasalarda bu hafta gözler ECB kararlarında

Yön arayışının sürdüğü küresel piyasalarda bu hafta gözler ECB kararlarında

EKONOMİ 6.09.2021 08:52:00 0
Yön arayışının sürdüğü küresel piyasalarda bu hafta gözler ECB kararlarında

Küresel piyasalarda geçen hafta para politikalarına ilişkin belirsizliklerin sürmesi ile karışık bir seyir izlenmesinin ardından, yeni haftada ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Bej Kitap Raporu ile Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı yakından takip edilecek.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin gelişmeler gündemin odağındaki yerini korurken, dünya çapında açıklanan makroekonomik veriler, normalleşme sürecinde merkez bankaları cephesinde atılacak adımlara yönelik sinyal almayı zorlaştırıyor.

Enflasyonist baskıların sürdüğü ABD'de, geçen hafta iş gücü piyasası tarafında da tarım dışı istihdam 235 binle son 7 ayın en düşük artışını kaydetti. Bu durum her ne kadar piyasada ağırlıklı olarak fiyatlanan ve Fed yetkililerinin söylemlerinin de desteklediği varlık alımlarının azaltılmasına bu yıl içinde başlanacağı beklentilerini değiştirmese de faiz artırım sürecinde aceleci davranılmayacağı görüşünü destekledi.

Avrupa tarafında da Avro Bölgesi'nde enflasyonun son 10 yılın en yüksek seviyesine yükselmesi ve ECB üyelerinin açıklamalarının salgın döneminde devreye alınan varlık alım programının tartışmaya açılabileceğine işaret etmesi, geçen haftanın öne çıkan gelişmeleri oldu.

Tüm bunlar pay piyasalarında yön arayışının sürmesini beraberinde getirirken, yeni haftada salı Avro Bölgesi'nde büyüme, çarşamba Fed'in Bej Kitap raporu, perşembe ECB'nin faiz kararı ve cuma Almanya'da enflasyon ile ABD'de Üretici Fiyat Endeksi verileri fiyatlamalar açısından kritik olacak. Yurt içinde ise bütçe dengesi ile işsizlik oranı verileri takip edilecek.

Bu gelişmelerle geçen hafta New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,58 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,55 yükselerek haftalık kapanış rekoru kırarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,24 değer kaybetti. Geçen hafta 91,9 ile yaklaşık 1 ayın en düşük seviyesini gören dolar endeksi haftayı yüzde 0,7 değer kaybıyla tamamlamasının ardından bugün yüzde 0,1'lik artışla 92,2'den işlem görüyor. Geçen hafta yüzde 1,26-1,34 bandında hareket eden ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri ise yeni haftaya yüzde 1,33 seviyelerinde yatay başladı. ABD piyasalarında bugün tatil dolayısıyla işlem yapılmayacak.

Avrupa tarafında da enflasyonist endişeler ve ECB yetkililerinin sözle yönlendirmeleri, pay piyasalarında geçen hafta karışık bir seyir izlenmesine neden oldu. Haftalık bazda Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,45, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,14 gerilerken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,12 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,22 değer kazandı. Avro/dolar paritesi, 1,19'un üzerini test ettiği geçen haftayı yüzde 0,7 değer kazanımıyla tamamlarken, bugün önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,1 altında 1,1870 seviyelerinde bulunuyor.

Analistler, ECB'nin bu hafta faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmesinin beklenmediğini belirterek, karar sonrası ECB Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı yönlendirmelerin önemli olacağını, artan enflasyonist baskılar karşısında tahvil alımları konusunda izlenecek yola dair ipuçlarının aranacağını söyledi.

Kovid-19'un delta varyantının etkilerinin yoğun hissedildiği ve kısmi kapatmaların uygulandığı Asya tarafında, bu hafta Japonya'da çarşamba açıklanacak büyüme verileri ile Çin'de perşembe takip edilecek enflasyonun, piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor. Bu gelişmeler öncesi Asya borsalarında yeni haftanın alış ağırlıklı bir seyirle başladığı görülürken, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,7 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,9 yükseldi.

Emtia tarafında cuma günü ABD'nin tarım dışı istihdam verisinin ardından altının ons fiyatı 1.834 dolarla 16 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini görürken, üst üste 4'üncü haftasını da kazanımla tamamlamış oldu. Brent petrolün varil fiyatı ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun günlük petrol üretim kesintilerinin kademeli hafifletilmesine devam etme kararı alması ile yükselişine devam ederek 73, dolara kadar çıkarken, bugün yüzde 1,2'lik düşüşle 71,5 dolardan alıcı buluyor.

Yurt içinde, geçen hafta açıklanan ikinci çeyrek büyüme ve ağustos ayı enflasyon verileri yakından takip edilirken, artan küresel risk iştahının yanı sıra görece ucuz kalan fiyatlamalar nedeniyle TL varlıklarda pozitif ayrışmanın devam ettiği görüldü. BIST 100 endeksi 1.484,95 puanla son beş ayın en yüksek seviyesini test ettiği haftayı yüzde 0,72 artışla 1.468,67 puandan tamamladı. Dolar/TL ise düşüş eğilimini üst üste dördüncü haftaya taşıyarak haftayı yüzde 0,38 değer kaybıyla 8,3229'dan tamamladı. Bugün bankalararası piyasanın açılışında dolar/TL önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,1 üzerinde 8,3290'dan işlem görüyor.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ve 2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP), Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Temel ekonomik büyüklükler ve hedeflerin belirlendiği programda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 9, 2022'de yüzde 5, 2023 ve 2024 yıllarında ise yüzde 5,5 büyüyeceği öngörüldü. Programda enflasyonun bu yıl yüzde 16,2 düzeyinde gerçekleşeceği, gelecek yıl yüzde 9,8'e ve 2023'te yüzde 8'e gerileyeceği öngörüldü.

Analistler, küresel çapta artan enflasyonist baskılar ve ekonomik toparlamanın yavaşladığına işaret eden verilerin, beklentilerin şekillenmesi açısından zorluklar yarattığını belirterek, bu durumun piyasalarda oynaklığın sürmesine neden olduğunu söyledi.

ABD piyasalarının kapalı olduğu haftanın ilk işlem gününde yurt içinde reel efektif döviz kuru ve Almanya'da fabrika siparişlerinin izleneceğini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.490 puanın direnç, 1.455 seviyesinin destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

09.00 Almanya, temmuz ayı fabrika siparişleri

14.30 Türkiye, ağustos ayı Reel Efektif Döviz KuruAA

Kan verene eşofman ve tişört hediye

950 bin TL’lik vurgun yapan sahte polis yakalandı

Gebzespor, teknik direktör Cihan Erdil ile anlaştı

İlmek ilmek tarih: 182 yıllık miras sarayları renklendiriyor

Kocaeli’de hedef, yüzde 100 ileri biyolojik arıtma

Körfezli ragbiciler milli takım kampında

Öğrencilerden sanat dolu gece

Gönüllü kahramanlara moral ziyareti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Kartepe’de Genç Yetenekler Sanatla Buluştu

İSU, ÇAYIROVA’DA HUMMALI ALTYAPI ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİYOR

Gebze Off-Road Festivali Başlıyor!

SEDAŞ, Kocaeli’de Kesintisiz Enerji İçin Ağaç Budama Çalışmalarını Sürdürüyor

Antalya EMDR Terapisi ile Travmalarınızla Vedalaşın: Klinik Psikolog Desteği Konyaaltı’nda Yanınızda

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

7/24 hizmete gençlerden tam not

GTÜ’den Gençlere Yeni Ufuklar: Bilim İletişimi Ofisi Tanıtıldı

Erkan Vural’dan “Özgür Gazze” Mitingine Davet

Gebze KAI Derneği'nden GTO Başkanı Aslantaş'a Ziyaret

Antalya Ford Servisi – Aracınız İçin Uzmanlık ve Güvenin Buluşma Noktası

Ataşehir Oto Elektrik Hizmetleriyle Aracınızın Elektroniği Emin Ellerde

Akdeniz sularında yeni dönem başladı, Petrol Ofisi Grubu ilk ULSFO üretimini gerçekleştirdi

Başiskele Yaz Akademisi Kayıtları Başladı

Kocaeli’nin yeşil cennetleri bayramda doğa tutkunlarını buluşturdu; Turizm destinasyonları 150 bin kişiyi ağırladı

Leyla Atakan Koşusu’nu Prenses Sylvester kazandı

Almanya’daki ANGACOM 2025’te Canovate Group teknoloji gücünü sergiledi

Klima almadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Yükleniyor

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

LGS VE YKS ÖNCESİ SINAV KAYGISINA DİKKAT!

Alo Evlat Sağlık Kulübü’nden Bayramda Anlamlı Ziyaretler

Konya Ovası çöküyor: Binlerce obruk geri döndürülemez durumda

Kurtuluş Yalçın: “Bu bayram gönül köprülerini yeniden inşa edelim”

KidZania İstanbul’da Kurban Bayramı coşkusu başlıyor

Lütfi Parıltı: “Kurban Bayramı, insanlık değerlerinin yeniden filizlendiği kutlu bir zaman dilimidir”

KAMUOYUNA DUYURU

Kadir Çetin’den Bayram Mesajı ve Davet: “Bayramın Birleştirici Ruhunu Hep Birlikte Yaşayalım”

Başkan Çiftçi’den Kurban Bayramı mesajı

Başkan Büyükgöz, Belediye Personeliyle Bayramlaştı

Tüpraş meclis gündeminde

Gelecek Partisi’nden Yozgat’a Anlamlı Ziyaretler

Ercan’dan bayram mesajı

CHP İl Kadın Kolları Başkanından Gebze KAI Derneği'ne Ziyaret

CHP BAŞAKŞEHİR İLÇE BAŞKANI BEYZADE KAYABAŞI: “EKREM BAŞKAN’A ÖZGÜRLÜK, SANDIĞI ÖNÜMÜZE İSTİYORUZ!”

Turan: “Dilovası’ndan Yükselen Direniş, Tüm Türkiye’nin Vicdanıdır”

Başkan Dokuzlar’dan Yangın Mağduru Aileye Ziyaret: “Yaraları Birlikte Saracağız”

Ercan Diyanet’i göre davet etti

Ercan’dan Büyükakın’a yanıt

Genel Başkan Bedri Yalçın: “Yeniden Anadolu Diyeceğiz, Hep Birlikte Başaracağız!”

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

KSO Başkanı Zeytinoğlu mayıs ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

Gebze’de Dilencinin Üzerinden 20 Bin TL'den Fazla Para Çıktı

Karbon elyafta stratejik hamle: Aksa Akrilik, DowAksa’nın tamamını satın alıyor

Bayram öncesi et fiyatlarına zam geldi

Yarının kentleri bugünden kodlanıyor: Innosa'dan sürdürülebilirlik çağrısı

Akkim Yapı Kimyasalları, Sektörün Lideri Olmaya Devam Ediyor

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Gebzespor, teknik direktör Cihan Erdil ile anlaştı

Körfezli ragbiciler milli takım kampında

Leyla Atakan Koşusu’nu Prenses Sylvester kazandı

Körfezli Poyraz, Balkan ikincisi oldu

Selçuk İnan, Kocaelispor’a imzayı attı

Darıcalı sporcuların büyük başarısı

Sezonu 10 kupa ve 160 madalyayla tamamladılar

Çiftçi, “Sporcularımızın başarısı, Çayırova'mızın ortak gururudur”

İzmit Belediyesporlu genç cimnastikçiler Türkiye ikincisi oldu

Minik karateci Balkanlar’dan altın madalya ile döndü

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR