YKS'nin ikinci oturumu AYT başladı

YKS

YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nin dün gerçekleştirilmesinin ardından 10.15'te başlayan ikinci oturum AYT, 180 dakika sürecek.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca 81 ilde ve Lefkoşa'da düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) başladı.

YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nin (TYT) dün gerçekleştirilmesinin ardından üniversite adayları bugün de Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) heyecanını yaşıyor.

İkinci oturum AYT saat 10.15'te başladı ve 180 dakika sürecek. Adaylar, sınavın sabah oturumlarında 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmadı.

AYT'de "Türk dili ve edebiyatı- sosyal bilimler-1" testi 40 sorudan oluşacak. Bu testte adaylar, Türk dili ve edebiyatından 24, tarih-1'den 10, coğrafya-1'den 6 soru yanıtlanacak.

AYT'nin "sosyal bilimler-2" testi 40, matematik testi 40, fen bilimleri testi de 40 sorudan oluşacak. Sosyal bilimler testinde tarih-2'den 11, coğrafya-2'den 11, felsefe grubundan 12, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe sorularından 6 soru yer alacak. Fen bilimleri testindeki dağılım ise fizik 14, kimya 13 ve biyoloji 13 soru şeklinde olacak.

Merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla 170'e çekildi.

2020-YKS'de adaylar yüz yüze eğitim gördükleri konulardan sorumlu olacaklar, 12. sınıfın ikinci dönem konularından soru sorulmayacak.

T.C. kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında vatandaşlık numarası, fotoğraf bulunmayan adaylar için il/ilçe nüfus müdürlükleri bugün de açık bulunduruldu.

Sınavda koronavirüs önlemleri
Bina ve okulların, sınavdan önceden detaylı temizliği yapıldı ve dezenfekte edildi.

YKS'nin her oturumunda, koronavirüs önlemleri kapsamında adaylara sınav binası girişlerinde görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtıldı. İsteyen adaylar, dezenfektanlarını yanlarında getirdi. Sınav görevlilerine de maske ve dezenfektanla birlikte lateks eldiven de dağıtıldı.

İsteyen adaylar ve görevliler, maske ve siperlikleriyle sınava geldi. Bilim Kurulu'nun önerisi doğrultusunda sınav salonuna geçip sırasına oturduktan sonra adaylardan talep edenlere sınav süresince maskelerini çıkarma imkanı tanındı.

Okul bahçelerindeki yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için adaylar ve sınav görevlileri dışında hiç kimse okul bahçelerine alınmadı. Adaylar sınav binalarına girişte ve sınav bitiminde binadan çıkışta, sosyal mesafenin korunması için görevliler tarafından yönlendirildi.

Kovid-19 durumu olan adaylar ayrı binalarda sınava alındı
Kovid-19 durumu olan adaylar tüm sınav merkezlerinde hazırlanan yedek binalarda ayrı salonlarda sınava alınıyor.

YKS, YDT ile sona erecek
Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise bugün saat 15.45'te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak sınavda toplam 80 soru yer alacak.

Adaylar, öğleden sonra oturumlarında saat 15.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacak.

YKS dolayısıyla bugün saat 18.30'a kadar 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Başkentte adaylara ücretsiz toplu taşıma hizmeti
Bu arada Ankara Büyükşehir Belediyesince adaylara ücretsiz toplu taşıma hizmeti verildi.

Ayrıca belediyeler, sınav merkezleri çevresinde bekleyen velilere maske ve su dağıtımı yapıldı. Polis ekipleri, sınav merkezlerinin çevresinde sosyal mesafe kuralına uymaları konsunda velilere ikazda bulundu.

Sınav merkezlerinin çevresinde bekleyen bazı veliler ise getirdikleri kamp sandalyelerinde ya da gölgelik alanlarda oturarak, çocuklarını bekledi.


 AA



Karayolunda durumlarından şüphelenilen şahıslarda kaçak parfüm ele geçirildi

Pınarbaşı’da CHP meclis üyesi adayına yönelik saldırının sanıkları hakim karşısında

Hafif ticari araç sürüye daldı, 10’dan fazla koyun telef oldu

OKA’dan Samsun’da kalkınma odaklı toplantı: 2026 destek programları görüşüldü

Uygulama noktasında uyuşturucu darbesi: 30 milyon TL’lik uyuşturucuyla yakalandı

Kayseri’de kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan 2 şahıs yakalandı

Palmiye Sitesi davasında karar: 10 sanığa hapis, 4 sanığa beraat

Uyuşturucu davasında ceza yağdı

Bursa’daki aynı evde baba-kızın ölümündeki sır perdesi aralandı

Çocukların maçında kadın hakeme saldıran antrenör tutuklandı

AB’deki Doğu Kanadı ülkeleri ilk kez zirve düzenledi

İki ayrı uyuşturucu davasında 3 sanığa hapis cezası

Alacak verecek meselesinde ağabeyini vuran sanık yeniden hakim karşısında

Sındırgı’da "Yerli Malı Haftası" tarhana ve keşkekle şenlendi

Bursa’da vinçten düşen iş makinesi paniğe neden oldu

Bursa’da 2 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

Gaziantep’te tepki çeken görüntü: Çocuk işçiye inşaat alanında darp

Yeşilay Genel Başkanı Dinç: "Bağımlılıkla mücadelede en önemli tedavi yöntemi zorunlu tedavidir"

Edirne’de motosiklet sürücüsünün hayatını kaybettiği feci kaza kamerada

Kastamonu’da hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesine yeni başhekim

Enes Çelik’ten Somaspor galibiyeti sonrası sert çıkış

Körfez Ticaret Odası’nda "3. Sektör ve Öğrenci Kariyer Buluşması"

Malatya’da ‘akran zorbalığı’ haberlerine velilerden tepki

Dükkan sahibini bıçaklayan kiracı ve arkadaşı adliyeye sevk edildi

Konya’da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Muş’ta 1 milyon 820 bin TL’lik sahte ürün ele geçirildi

Iğdır’da 26 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Liverpool şampiyonluk kutlamalarına dalan sürücüye 21 yıl 6 ay hapis

Öğrencilerden öğretmene şiddete sendikalardan tepki

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.