Tarih: 02.02.2018 14:38

Yıpranmış yazılı eserler için ’kitap doktoru’ dönemi

Facebook Twitter Linked-in

Tokat'ta kültürel varlıkları koruma ve onarma projesi kapsamında gönüllü olarak bir araya gelen eğitimciler, yıpranmış yazılı eserleri onararak tekrar kullanılabilir hale getiriyor.

Tokat Teknopark'ta bulunan Teknoloji Transfer Ofisi koordinesinde hazırlanan ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje kapsamında gönüllü 13 eğitimci, İstanbul'dan gelen restorasyon uzmanından aldıkları eğitimi pratikte de uygulamaya başladı. Projeyi yürüten Öğretim Görevlisi Serpil Seyfi, yapılan çalışmanın bölgeye de katkı sağlamasını hedeflediklerini vurgulayarak, "Biz projemize eylül ayı gibi başladık. Değerlendirildikten sonra bir haftalık bir süreç talep ettik eğitim için. 6 gündür bu eğitimi sürdürüyoruz. Burada önemli olan da teorik bilgiden ziyade uygulama eğitimi" dedi.

Öğretim elemanlarına kurs vermek için İstanbul'dan gelen Uzman Restoratör Ayşegül Işık, ülke genelinde restorasyona ihtiyacı olan çok fazla eser olduğuna dikkat çekerek, "Bizim tamir etmemiz gereken arşivlerde olsun, okullarda olsun çok belge var. Onlar restorasyon yapılmadıkça daha çok eskiyecekler ve yok olacaklar" diye konuştu.

Kursta eğitim gören Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Sevda Emlak, yaptıkları işin bir nevi tedavi olduğunu ifade ederek, "Bu kitaplar bizim hastamızsa, elbette ki biz de onları onaran kişiler olarak kitap doktoru oluyoruz. İlk zamanlar tabii bir kağıt elimize geldiği zaman onu ilk görünümüne getiremeyiz ama onun yaşama süresini daha da uzatabiliriz" şeklinde konuştu.

Eğitimlere Turhal'dan katılan Öğretim Görevlisi Onur Dal ise, tarihi eserleri tekrardan daha sağlıklı ve sunulabilir bir hale getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Kursa gönüllü olarak katılan eğitimcilerin yine gönüllülük esasına dayalı olarak öğrencilerine de bu eğitimleri vermesiyle ülke genelinde tarihi eserlerin restorasyonuna bireysel katkıların arttırılması hedefleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —