Tarih: 13.03.2015 17:22

YGS’ye sayılı günler kala altın değerinde öneriler

Facebook Twitter Linked-in

15 Mart’ta gerçekleşecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) sayılı günler kala Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç, öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Adayların sınav gününe kadar günlük tempolarını sürdürerek çalışmaları gerektiğini belirten Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç, “YGS işin sadece birinci yarısı ve ikinci yarının olduğu da unutulmamalı.

 

Maçın ikinci yarısında da çıkıp iyi performans göstermek gerekiyor. Hatta ilk yarıda sonuç kötüyse, ikinci yarıda maçı döndürmek de mümkün. Adaylar, yeni konuları öğrenmektense, eskiden öğrendikleri ve belli bir düzeye kadar performans gösterebildikleri konuları tekrar etsinler ve deneme sınavı çözsünler. Çalışmadıkları konularla ilgili düşünsel saplantılara kapılacakları bir sarmala girmesinler. Çünkü son birkaç gün içinde hiç bilmedikleri konuları sıfırdan öğrenmeleri mümkün olmayacaktır. Kendilerine o konulara YGS’den sonra zaman ayıracakları yönünde telkinde bulunsunlar. Şu ana kadar elde ettikleri bilgi birikiminin üzerindeki tozu alıp onu parlatacakları şekilde son günleri değerlendirsinler” diye konuştu.

 

Tüm testler ortak müfredattan

 

YGS’deki tüm testlerin ortak müfredattan sorular içerdiğini belirten Burak Kılanç, “YGS’deki testlerden herkes eşit miktarda sorumlu. Adayların bazı testlerden kaçınmamaları gerekiyor. Örneğin, Gazetecilik hedefleyen bir adayın, matematik ve fen testinden uzak durması çok da akıllıca değil. Çünkü o sorular zaten lisede gördüğü konulardan gelecek. İnsanın kuvvetli olduğu testten başlaması, moral ve motivasyon açısından yukarıda olmasını sağlar. Adaylar ilk olarak soru kitapçığını hızlı bir şekilde gözden geçirip, sorulara ısındıktan sonra soruları çözebilirler. Ancak bir soruda takıldılarsa bir sonraki soruya geçsinler. Çünkü bu tip sınavlarda sadece akademik bilgi birikimini kağıda yansıtmak yetmiyor. İnsanın kaygısını da yönetebilmesi gerekir. Adaylardan kaygısını ve heyecanını iyi yönetenler başarılı olacak” dedi.

 

“İnternetteki en akıllı puanmatik üniversite tercih merkezi’nde"

 

İnternetteki puan hesaplama motorlarının geçen senenin verilerini baz alarak çalıştığını belirten Kılanç, “Bu puanlar geçen seneki katsayılarla oluşturulan tahmini puanlardır. Bu senenin ortalamaları ve standart sapmaları henüz bilinmediğinden dolayı bu seneyle ilgili sadece tahmin yapılabilir. Adaylar, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tercih platformu olan Üniversite Tercih Merkezi’nden de faydalanabilirler. Şu anda internet dünyasındaki en akıllı puanmatik Üniversite Tercih Merkezi’nde. Program, adayların hangi lise türünden ve alandan mezun olduğuna bakarak puanlarını ve tercih edebileceği bölümleri de gösteriyor. Adaylar, sınav sonrasında netlerini sisteme girerek puanlarını hesaplayabilir ve bu puanlarla geçen sene nereye yerleşebileceklerini rahatlıkla görebilirler” diye konuştu.

 

LYS unutulmamalı

 

YGS’nin ardından, adayların zaman kaybetmeden LYS’ye hazırlanmaları gerektiğini belirten Burak Kılanç, “Geçtiğimiz yıllarda YGS sonuçlarının açıklanması 2-3 haftalık bir süreç alıyordu. Bu sürede YGS’nin kötü geçtiğini düşünen pek çok aday demotive oluyordu ve bu nedenle zaman kaybediyordu. Ancak ÖSYM son yıllarda sonuçları çok hızlı bir şekilde 5-6 günde açıklıyor. Bu senede farklı olmayacaktır. Gereksiz yere ümitsizliğe kapılan adaylar, gerçeği görünceye kadar en fazla 5-6 gün kaybedecekler. Ama YGS nasıl geçerse geçsin, sınavın ertesinde adaylar telaşa kapılmasın. Çünkü Türkiye ortalamaları ve standart sapmalar olmadan sınavın iyi mi yoksa kötü mü geçtiğini kimse bilemez” dedi.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —