Tarih: 19.08.2014 15:09

Yeşil Altın söylemi gerçek

Facebook Twitter Linked-in

Stokçular ‘yeşil altın’ olarak anılan Antep fıstığına el attı. Karaborsada değerinin üzerinde fiyatla satanlar arasında doktor da var kuyumcu da.Kilosu 80 liraya fırlayan Antep fıstığını üreticiden toplayan stokçular, baklavacı, çikolatacı ve sanayicileri zor durumda bıraktı. Fıstığı stoklayanlar arasında doktor, avukat ve kuyumcular bile var. Faruk Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, Gaziantep’te düzenlenen “Fıstık Hasadı” etkinliğinde sorularımızı yanıtladı.

 

Dünya devleri bile vazgeçti

 

Fıstık fiyatına karşı dünya devi markalarının dahi siparişten vazgeçtiğini söyleyen Faruk Güllü, “2013 yılında çikolatacılar Ar-Ge çalışmalarında da Antep fıstığını portföylerinden çıkardılar” dedi. Gaziantep’in ünlü baklava üreticisi İmam Çağdaş’ın sahibi Burhan Çağdaş da fıstık fiyatlarındaki artışla doktor ve avukatların bile fıstık tarlası satın almaya başladığını söyledi. Çağdaş, “Geçen hafta normal mesleği kuyumcu olan birinden fıstık almak zorunda kaldım” dedi.

 

İran-Suriye’den kaçak geliyor

 

Stokçularla mücadele için geçen yıl Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği’ni kurduklarını hatırlatan Faruk Güllü, “Biz stokçuların oluşturduğu karaborsaya karşı ilk adımı attık. Fakat bu mücadeleye devlet desteği de şart. Şu an maalesef kaçak yollardan İran ve Suriye’den fıstık getiriliyor. Devlet fıstıkta kilo başına destek sağlamalı” dedi. Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da köy köy gezip ağaç sayısının tespit edileceğini söyledi. ABD’de olduğu gibi Türkiye’de fıstığın röntgenini çekeceklerini kaydeden Tiryaki, “1 milyon dolar yatırımla uzaydan Antep fıstığı ağaç sayısını tespit edeceğiz” diye konuştu.

 

Lisanslı depoculuk bu sorunu çözebilir Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, verimi artıracak çalışmalar yapmaya hazırlandıklarını söyledi. Başkan Fatma Şahin, “Sanıldığı gibi fıstıkta üretim azalmadı. Son 10 yıldır bölgede üretimi artırmak amacıyla Tarım Bakanlığı'yla ortak çalışmalar yaptık. ‘Fıstık Kalkınma Planı’ oluşturduk. Son 10 yılda fıstık üretim alanları yüzde 30 artırıldı.

 

Ağaç sayısı 2003’te 13 milyon iken 19 milyon ağaca çıktı 2013’te. Damla sulama, toprak analizi, erkek ağaç sayısının artırılması (aşılama) gibi önlemlerle fıstık verimini 2 katına çıkarılması mümkün” dedi.Antep fıstığında en büyük sorunun düşük verim olduğuna dikkat çeken Şahin, “Bunun artırılması için aşılama oranını artırıyoruz. Şuan 100 fıstık ağacından 1 tanesi erkek yani aşılı” diye konuştu.Şahin verimi artırmak için lisanslı depoculuk, sözleşmeli üretim ve sulama teknikleri gibi adımlar atılacağını sözlerine ekledi.

 

Lefkoşa'ya üretim merkezi açıyor

 

Faruk Güllüoğlu markasıyla yurtdışında 3 yurtiçinde 53 mağaza ile faaliyet gösterdiklerini ifade eden Faruk Güllü, Lefkoşa’da üretim merkezi oluşturup 8 mağaza açmayı planladıklarını açıkladı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —