Tarih: 02.05.2017 09:36

Yeni siyaset belgesi

Facebook Twitter Linked-in

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, hareketin yeni vizyonunu ve siyaset belgesini açıkladı. Katar’ın başkenti Doha’da basın toplantısı düzenleyen Meşal, siyaset belgesinin 2 yıl süren bir çalışma sonucu hazırlandığını söyledi. Belgenin Hamas’ın tüm liderlerinin ortak görüşünü yansıttığını ifade eden Meşal, bu belgenin Hamas’ın başvuru kitabı olacağına dikkati çekti. Belgenin 42 maddeden oluştuğunu aktaran Meşal, metnin Hamas’ın yeniliklere açık olduğunun kanıtı olduğunu aktardı.

Meşal’in açıkladığı belgede özetle şu başlıklar yer aldı.

İHVAN’DAN BAĞIMSIZIZ

*Hamas fikri açıdan İhvan ekolünün bir parçasıdır ancak biz bağımsız bir Filistin örgütüyüz. (Bu tanım, açık bir şekilde hareketin İhvan’ın bir kanadı olduğunu belirttiği önceki sözleşmesiyle farklılık arz ediyor.)

*Hamas, 4 Haziran 1967 sınırları içinde başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını- mültecilerin ve sığınmacıların çıkarıldıkları evlerine dönmeleriyle birlikte- ortak ulusal uzlaşı formülü olarak görmektedir. Bu durum kesinlikle siyonist oluşumun tanınması ve Filistin haklarından ödün verilmesi anlamına gelmemektedir. (Belgede yer alan maddeyle 1967 sınırları içinde bir Filistin devletinin kurulmasını ilk defa kabul edildi.)

*Başta Balfour deklerasyonu olmak üzere Filistin’in bölünmesi ve İsrail’in kurulması yönündeki kararların geçersizdir.

KUDÜS’TEN TAVİZ YOK

Kudüs Filistin’in başkentidir. Arap, İslam ve insanlık tarihinde dini, tarihi ve medeniyet açısından önemli bir yere sahiptir. Kudüs’ten ve herhangi bir parçasından feragat edilemez.

İşgalin (İsrail) Kudüs’ü Yahudileştirme ve Yahudi yerleşim birimleri faaliyetleri, gerçeklerin üzerini örtme ve Kudüs’ün tarihi dokusunu bozması yok hükmündedir.

Mübarek Mescidi Aksa halkımızın ve ümmetimizin hakkıdır. İşgalin bu hususta hiçbir hakkı yoktur.

*Tüm Filistinli mültecilerin ve sığınmacıların çıkarıldıkları topraklarına dönme hakkı doğal bir haktır.

*Hamas, çatışmanın dinleri sebebiyle Yahudilerle değil, siyonist projeyle olduğunu vurgular ve Hamas Yahudi oldukları için onlarla bir çatışma yürütmemektedir. Saldırgan işgalci siyonistlerle mücadele etmektedir. Hal böyleyken işgalin liderleri çatışmada Yahudilerin ve Yahudiliğin söylemlerini kullanmaktadır.

DİYALOG VE ÇOĞULCULUK

*Filistin topraklarında başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasının alternatifi yoktur.

*Hamas Filistin saflarının birleştirilmesi, çoğulculuk, demokratik tercih ve diyalog temelinde ilişkilerin yürütülmesi istemektedir

*Filistin Kurtuluş Örgütü tüm kesimlerin katılımını sağlayacak demokratik temeller üzerine inşa edilmeli.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —