Tarih: 11.02.2012 09:46

Yazıcı, tarih kokan konağı inceledi!

Facebook Twitter Linked-in

Kentimizin en önemli kültür miraslarından olan Sırrı Paşa Konağı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore ediliyor. Konaktaki restore çalışmalarını inceleyen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, tarih kokan konağa özellikle yabancıların hayran kalacağını ve bu tarih koridorunun geleceğe miras bırakılacağını belirtti.

 

 

YAZICI İŞLEMELERİ BEĞENDİ

 

 

Büyükşehir Belediyesi, 19. yüzyılın ikinci yarısında İzmit Mutasarrıfı (valisi) Sırrı Paşa’nın yaşadığı Sırrı Paşa Konağı’nı restore ediyor. Devam eden restore çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı tarihi konaktaki kalem işlerine ve süslemelerine hayran kaldı. Genel Sekreter Yazıcı’ya, Fen İşleri Daire Başkanı Tahir Akman ve Fen İşleri teknik ekibi de eşlik etti. 19. yüzyıla ait konakta tamamen yok olan ve hasar gören özel süslemeler uzman eller tarafından yeniden gün ışığına çıkarılıyor.

 

 

 

ÇALIŞMALARDA SONA DOĞRU

 

 

Süleyman Paşa Hamamı’nda eden restore çalışmalarında son durumu görmek için bölgede incelemelerde bulunan Büyükşehir Genel Sekreteri Yazıcı, Kocaeli’nin tarihsel değerlerine işlev katacak, yeniden sosyal yaşama ve vatandaşların hizmetine açılacak olan en önemli restore çalışmalarından projelerinden biri olan Süleyman Paşa hamamı ve Sırrı Paşa Konağı’nda sona doğru gelindiğini belirtti.

 

 

 

ANALİZ VE YÖNTEMLER IŞIĞINDA

 

 

Öte yandan Sırrı Paşa Konağı’nda yapılan çalışmalar titizlikle devam ediyor. İşleme çalışmaları birçok analiz ve yöntem uygulanarak hayata geçiriliyor. Görsel tekniklerle belgelenen kalem işlerine ilk olarak desen tatbiki yapılıyor. Bu işlemde motifler eskiz kâğıtlarına simetrik kısımlar da dâhil edilerek geçiriliyor. Ardından ise temizleme işlemlerine geçiliyor. Temizleme işlemlerinde kimyasal ve mekanik-raspalama yöntemleri uygulanıyor. Bu yöntemler ile üzerine yapılan boya ve badanayla tahrip olan işlemeleri dahi aslına uygun olarak korunabiliyor. 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —