G-GBGQR9HF6V
  • BIST 100

    9977,94%1,13
  • DOLAR

    35,41% 0,16
  • EURO

    36,39% -0,36
  • GRAM ALTIN

    3091,27% -0,06
  • Ç. ALTIN

    4952,22% 0,14

Yazar Eda Mutlu İle Söyleşiler…

Soru 1 : Eda Hanım öncelikle kendinizden biraz bahseder misiniz?

KÜLTÜR - SANAT 9.08.2024 01:25:00 0
Yazar Eda Mutlu İle Söyleşiler…

 

 

Merhaba. 1982 yılında Zonguldak'ta doğdum ve orda büyüdüm. Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü mezunuyum. Şu an kamuda fizyoterapist olarak görev yapmaktayım. 

Lise yıllarında edebiyat öğretmenim bana "Sen yaz ve yazmayı bırakma" diye tembihlemişti. O zamanlar ne demek istediğini pek anlamamıştım. Ne yazmalıydım bilmiyordum. Bildiğim tek yazma yöntemi günlük tutmaktı ve ondan da pek haz etmiyordum. Kendimi sadece Türkçe dersinde gerekli başarıyı göstermiş bir öğrenci olarak görüyordum. Yıllar sonra bir dilekçeyi bile basit ve kısaca yazamadığımı fark ettim. Bir dilekçeye uymayacak şekilde uzun cümleler kuruyor ve işin içine duygu katıyordum. Bir arkadaşımın blog sayfasında yazdığı yazılara yorum yaparken keşfettim içimdeki yazma isteğini ve kelimelerle haşır neşir olmayı sevdiğimi. Özetle, kendimi tanıma sürecim yaşamın her alanında olduğu gibi yazma konusunda da halen devam etmekte. Şimdilik bu kadar.

 

Soru 2 : Peki teşekkür ediyorum, yazmış olduğunuz kitaplarınızın içeriğinden bahsedebilir misiniz?

 

Hâlihazırda tek olan kitabım İncilerim Dökülüyor, şiir ve duygu ağırlıklı kısa yazılardan oluşuyor. Bazen tek bir cümle, bazen paragraf, bazen de dörtlük olarak aktılar içimden. 

İncinin oluşumu beni çok etkilemiştir. Bu süreci insana uyarlayarak kendi içimde bir metafor oluştu. Yaşadığımız her deneyim ve duygunun çok kıymetli olduğunu, içimizdeki güzellikleri, değerleri keşfetmek ve açığa çıkarmak için müthiş bir fırsat olduğunu vurgulamak istedim.

 

Soru 3 : Peki teşekkürler. Kitabınızla ilgili olumlu dönüşler var, Bu başarınızın sırrı nedir, yaşadığınız bu duyguyu tarif eder misiniz?

 

Bu hayatta bana kazandıran en büyük şeyin samimiyet olduğunu düşünüyorum. Sevgimi de öfkemi de samimi yaşarım. Bunun kitaba da yansımış olduğunu düşünüyorum. Ve insan samimiyete kayıtsız kalamaz. Ne yapar eder kalplerde yer edinir. Şayet bu kitap bazı kalplerde tutunacaksa, sırrı da budur. Tanıdığım, tanımadığım herkesle kitabım aracılığıyla duyguların ortak paydasında buluşmanın keyfi ve tadı tarifsiz bir şekilde güzel. Daha ilk günlerden tahmin edemeyeceğim heyecanları yaşattı bana.

 

Soru 4 :  Peki yazma sürecinden biraz bahseder misiniz, yazarken neler hissediyorsunuz, size ilham veren şeyler nelerdir?

 

Duygusal ve hassas bir kişiliğe sahibim. Daha doğrusu bunu biraz geç fark ettim. Önceleri baş edemediğim duyguları maskeliyor ve baskılıyormuşum. Yaş aldıkça, duygularımla yakınlaşmaya ve onları tanımaya, anlamaya çalışmaya başladım. Bunun çok güzel bir yol gösterici ve kendinle yakınlaşma yolunda çok önemli bir adım olduğunu öğrendim. Yazmak ise bu konuda benim için çok iyi bir araç ve dost oldu. Bazen bazı duygular çok yoğun ve ağırdır. Bununla nasıl başa çıkacağınızı bilemezsiniz. Herkesin bu durumlarda tercih ettiği kendine has yöntemleri vardır. Benim için ise yazmak bu kapının anahtarı oldu. Kısacası ilham kaynağım herkeste var olan bu duygular. Bazı şeyleri kendinizin yaşaması bile gerekmiyor, siz sadece kalem oluyorsunuz. Siz hazırsanız o duygu kaleminizden kağıda dökülüyor.

 

Soru 5 : Anlıyorum. Peki aileniz ve yakın çevrenizden aldığınız dönüşleri paylaşmak ister misiniz?

 

İşin en keyifli kısımlarından biri de bu. Ailenizle ve dostlarınızla bu heyecanı paylaşabilmek. Ben bu konuda oldukça şanslıyım. 

Daha kitap çıkarma fikri kafamda yokken, bu konuda benden önce bana inanan insanlar var hayatımda. "Yazdıklarını bir kitapta topla", " Bence sen daha çok nesir yazmalısın", "Şiirlerde kafiye uydurmaya zorlamayın kendinizi, düz bazılarınız yazılarınız bile şiirsel, rahat olun" gibi düşünce ve yorumların hepsi benim için çok kıymetli oldu ve bunları hiç unutmam. Kitap çıkmadan önce de, kitap çıktıktan sonra da, çok güzel bir destek gördüm. Bu konuda bana cömert davranan uzak-yakın herkese, dostlarıma ve aileme çok teşekkür ediyorum. İyi ki hayatımdasınız, şükürler olsun.

 

Soru 6 : Anlıyorum, peki yeni bir kitap projeniz var mı?

 

Öncelikle "İncilerim Dökülüyor" un keyfini doya doya çıkarmak, bu sürecin tadına son damlasına kadar varmak istiyorum. Böyle keyifçi bir tarafım da vardır. Sonrası için ömrümüz yeterse yol kendini çizecektir. Ve ben de o yolda seve seve yürürüm.

 

Soru 7 : Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Son olarak sizi okuyan, takip eden okurlarımıza söylemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Umarım kalplerine küçük de olsa dokunabilmişimdir. Duygular hepimizin duyguları. Bu konuda insanın birbirinden farkı yok. Benim naçizane tavsiyem bu duygulardan kaçmak, korkmak ve bastırmak yerine, onları anlamaya çalışmak ve bize söylemek istediklerine kulak vermek olacaktır. Ve hiçbir şeye tek yönlü bakmamalıyız. Her değerli ve güzel şey, içinde bedelini de acısını da barındırıyor. Zor zamanlarımıza da bu gözle bakarsak, sonunda mutlaka kıymetli birşeyler verecektir bize. Bu bakış açısının desteğinden faydalanmak gerek diye düşünüyorum. Ve bütün bunları öncelikle kendime söylüyorum. Sancısız inci olmaz.


Gaziantep ambarı

Gazze'de ateşkes yürürlüğe giriyor

TRT World Citizen Ödülleri sahiplerini buldu

Merkez Bankası faiz kararını perşembe günü açıklayacak

Hafta sonu hava nasıl olacak?

Karnesini getirene Kartepe Teleferiği yüzde 50 indirimli

Güneş Paneli Montaj Aparatlarıyla Enerji Verimliliğinizi Artırın

Körfezray projesi için güzergah düzenlemesine gidildi

Kocaeli’nde duraklar ışıl ışıl

Kılavuz Gençlik Merkezleri gözde mekan oldu

Kenevirden kâğıt üretimi ilgi çekiyor

Büyükşehir’den “Hasar Tespit Eğitimi”

Büyükşehir Zabıtası, 5 bin 500 denetim yaptı

Avşa Adası: Marmara Denizi’nin İncisinde Ekonomik ve Konforlu Konaklama İmkanları 2025

Büyükşehir’den ‘mama alım ihalesi’ hakkında açıklama

Güzide 7/24 Kreşinde Karne Heyecanı

Başkan Büyükgöz karne törenine katıldı

Büyükşehir otoparklarına 3 milyona yakın araç giriş-çıkış yaptı

Milli birlik ve beraberlik duygusunu pekiştiren gezi

Call Reklam ve Call Ajans, Uğur İlgar’ın Vizyonuyla Sektörü Yeniden Şekillendiriyor

Darıca Belediyesi araç parkurunu güçlendiriyor

Dilovası'nda Karne Heyecanı

Büyükakın’dan yarıyıl mesajı

Türk Vatandaşlık Maaşı Nedir?

Kaz Bayramı için hazırlıklar başladı

SEKA Kâğıt Müzesi yine tam not aldı

Okur Tur 40. Yılını Gururla Kutluyor!

İzmit Körfezi 7/24 gözetim altında

Büyükşehir otoparklarına 3 milyon araç giriş-çıkış yaptı

Çocuklar, Kocaelispor’a doping oluyor

Yükleniyor

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İsrail'den bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracak bir suikast daha!

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'u vurdu

Müslüman Doğu'nun İlk Demokratik Cumhuriyeti

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Gazze'de ateşkes yürürlüğe giriyor

TRT World Citizen Ödülleri sahiplerini buldu

Merkez Bankası faiz kararını perşembe günü açıklayacak

Hafta sonu hava nasıl olacak?

Aile yılı destekleriyle ilgili merak edilen 10 soru 10 cevap

Çocuk yardımından kimler faydalanabilecek?

Yarıyıl tatilinde hava nasıl olacak?

Suriye'den Türkiye'ye ilk resmi ziyaret yarın

Duruşma 18 Şubat’a ertelendi

Küresel ısınma artıyor: Ölçülen en sıcak yıl 2024 oldu

Bugün AK Parti'ye kimler katılacak? Gözlerin çevrildiği isimler yavaş yavaş renk vermeye başladı

Fatih Erbakan'dan partiyi sarsan istifaya ilişkin ilk sözler

Kocaeli'de Murat Kurum'un konuşması protestolarla kesildi!

"Şeriat istiyoruz" paylaşımı yapan YRP ilçe başkanı görevden alındı

Zafer Partisi Milletvekili Adayı Eren Gök basından sorumlu danışman oldu. Eren Gök kimdir?

YRP Kocaeli İl Başkanı belli oldu

Kocaeli'de CHP'nin toplantısında tansiyon yükseldi! Milletvekilinin kuzeni, "Seni vururum" diyerek başkan yardımcısının üzerine koştu

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi

Yeniden Refah Partisi Kocaeli, temayülle il başkanını değiştirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Türk Vatandaşlık Maaşı Nedir?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Discovery ve Defender Modelleri için Güvenilir Çözümler

Mercedes Hafif Ticari Araçlarda Güvenilir Hizmet

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Ofis Bölme Sistemleri: Modern Çalışma Alanları İçin Fonksiyonel ve Estetik Çözümler

Çocuklar, Kocaelispor’a doping oluyor

İzmit’in kadın basketbolcuları rotayı Nesibe Aydın maçına çevirdi

Kocaelispor’dan MHK’ye destek

Kocaelispor’un yeni transferi Samet Yalçın ilk idmanına çıktı

Kocaelispor’da Samet Yalçın imzayı attı

Kocaelispor’un yeni transferi Samet Yalçın ilk idmanına çıktı

Kocaelispor, Samet Yalçın transferini bitiriyor

Kocaelispor genç stoperi Haşim Arda’yı Belediye Derincespor’a kiralık verdi

Kocaelispor’un golcüsü okullarda yıldız gibi karşılandı

Darıcalı sporculardan büyük başarı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 19 16 0 3 30 51
2.Fenerbahçe 19 14 2 3 31 45
3.Samsunspor 19 11 4 4 14 37
4.Göztepe 19 10 5 4 15 34
5.Eyüpspor 19 9 4 6 13 33
6.Beşiktaş 19 8 4 7 8 31
7.İstanbul Başakşehir 19 8 6 5 6 29
8.Gazişehir Gaziantep 19 7 7 5 -1 26
9.Rizespor 19 7 9 3 -10 24
10.Trabzonspor 18 5 6 7 6 22
11.Alanyaspor 19 5 7 7 -5 22
12.Kasımpaşa 19 4 5 10 -6 22
13.Konyaspor 19 5 8 6 -7 21
14.Antalyaspor 19 6 10 3 -17 21
15.Sivasspor 18 5 8 5 -7 20
16.Bodrum FK 19 4 11 4 -11 16
17.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
18.Hatayspor 19 1 11 7 -15 10
19.Adana Demirspor 19 2 15 2 -27 5

YAZARLAR