Yargıtay'dan emsal velayet kararı

Yargıtay

Velayet davalarına emsal teşkil edecek karar Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nden çıktı. Yüksek Mahkeme; idrak çağındaki çocuğun beyanının esas alınması gerektiğine hükmetti.

Şiddetli geçimsizlik yaşayan çift, boşanmak için Aile Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, kocanın davasını kabul ederek, tarafların boşanmasına, 8 yaşındaki kız çocuğunun velayetini ise anneye verilmesini hükmetti. Davacı baba, kararı temyiz edince devreye Yargıtay 2. Hukuk Dairesi girdi. Kararda; velâyet ve kişisel ilişki düzenlenmesinde temel ilkenin çocuğun üstün yararı olduğu hatırlatıldı.

Kararda şöyle denildi: "Ortak çocuğun, uzmana babası ile kalmak istediğini beyan ettiği, her iki ebeveynine yönelik olumlu duygularının olduğu, anne ile ilgili anlatımlarının ise sınırlı olup bu yönde ortak çocuğa danışmanlık tedbiri uygulanmasının faydalı olacağı belirtilmiştir. Davalı annenin velâyet talebi olduğu, ancak velâyetten doğan sorumlulukları davacı babanın taşımasını istediği yönünde beyanı olduğundan davalı annenin velâyetten doğan görev ve sorumlulukları alma isteğinin sınırlı düzeyde olduğu ortadadır.

Bu nedenle velâyetin babaya verilmesinin küçüğün menfaatine olacağı belirtilmiş idrak çağındaki çocuğun gerek uzman karşısında gerekse duruşmada alınan beyanında babası ile kalmak istediğini belirttiği anlaşılmıştır. Bu durumda dosyada, idrak çağındaki çocuğun beyanının esas alınmamasını gerektirir somut bir delilin bulunmadığı da gözetilerek idrak çağındaki küçüğün üstün yararın da gözetilerek velâyetinin davalı babaya verilmesine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir."

İHA



AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öğütken’e Gebze’den İade-i Ziyaret

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: "Avrupa’da Aselsan’ımız 400 milyon doların üzerinde Elektronik Harp Projesi Sözleşmesi imzaladı"

Çanakkale’de iki araç çarpıştı: Kaza anı kamerada

Trendyol Süper Lig: Kocaelispor: 0 - Antalyaspor: 0 (Maç devam ediyor)

Kocaelispor ve Antalyaspor başkanlarından dostluk mesajı

Bağlı köpek çocuklara saldırdı: 14 yaşındaki çocuk ağır yaralandı

Sahne minik Arda Güler’lerle doldu: Güler ailesi göz yaşlarını tutamadı

Milletvekili Bünyamin Bozgeyik: "2026 bütçesi, Türkiye Yüzyılı vizyonunun güçlü bir yansıması"

Jandarma, öğrencilere yerli savunma sanayiyi anlattı

İstanbul Cevizlibağ’da trafik yoğunluğu havadan görüntülendi

Futbolcunun aralarında bulunduğu 3 kişiyi silahla yaralayan 2 şüpheli tutuklandı

Gaziantep’te 17 yaşındaki Eyüp Arıcı cinayetinde tutuklu sayısı 7’e yükseldi

Tarım Ağaç Müzesi Kütüphanesi haftanın her günü hizmet verecek

Asansör boşluğunda mahsur kalan kedi için itfaiye seferber oldu

Sadettin Saran’ın uyuşturucu soruşturması kapsamında ifadesi alınacak

Putin: "Batı, bize karşı saygılı olursa askeri operasyonlara gerek kalmaz"

Siirt’te yaban hayvanlarına 750 kilo yem bırakıldı

Antalyasporlulara, Kocaeli tarifesi: "Bizdensin kardeşim"

Merdiven boşluğuna düşen yaşlı adam ağır yaralandı

Karasu’da 37 mahalleye şap kısıtlaması

Uyuşturucu ticaretinden 11 yıl ceza yedi, ayakları olmayan hükümlü tekerlekli sandalyeyle cezaevine götürüldü

Sakarya’da 3 ayrı uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Tayvan’daki sis bombalı saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti

Taşköprü Belediyesi, 2 milyon liralık hibe desteğiyle yaşlılara evde bakım desteği sağlayacak

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu

Şehzadeler’in yeni başkanı Hakan Şimşek oldu

Domuz avı sırasında komşusunu öldüren sanığa 3 yıl 4 hapis cezası

Çatıdan düşen genç hayatını kaybetti

Çorlu’da otomobille motosiklet kafa kafaya çarpıştı: 1 yaralı

Başkan Er: "Malatya eskisinden güzel yaşanabilir ve güçlü bir şehir olacak"

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.