• BIST 100

    14162,38%-0,14
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,17% -0,03
  • GRAM ALTIN

    5948,61% -0,10
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,00

Yargıtaydan emsal 'ad ve soyad' kararı!

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, "Gür" olan soyadını "Cebe" olarak değiştirmek isteyen kişinin açtığı davayı, "soyadını değiştirmek için haklı neden" saymayarak reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.

GÜNDEM 7.05.2018 14:44:00 0
Yargıtaydan emsal

Yargıtay, ad ve soyadı değiştirme davalarıyla ilgili emsal bir karar alarak, soyadı değişikliğinde kişinin tercih ve arzusunun ön planda tutulması gerektiğine hükmetti.

Çorlu'da "Gür" olan soyadını "Cebe" olarak değiştirmek isteyen kişi mahkemeye başvurdu. Çorlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, dava dilekçesinde ileri sürülen sebeplerin soyadının değiştirilmesi için haklı neden sayılamayacağına karar vererek davayı reddetti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Bozma kararında, Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesinde, adın değiştirilmesinin, ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebileceği, değişikliğin nüfus siciline kayıt ve ilan olunacağı, adın değişmekle kişisel durumda değişme olmayacağı, bu değişiklikten zarar görenlerin, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebileceğinin hükme bağlandığı hatırlatıldı.

Hangi hallerin haklı sebep teşkil ettiği konusunun, her davadaki özel koşullara göre mahkemece belirleneceği belirtilen kararda, bu tespit yapılırken objektif koşullardan çok değiştirme isteminde bulunanın mahkemeye sunacağı özel nedenlerin dikkate alınması gerektiği kaydedildi.

Bu özel ve kişiye özgü nedenlerin, istemde bulunanın kişiliği, sosyal statüsü, aile ilişkileri de göz önünde bulundurularak hakim tarafından değerlendirilmesi gerektiği vurgulanan kararda, şu tespitler yer aldı:

"Ad ve soyadı kişiliğin ayrılmaz bir unsurudur. Kişi bununla anılır, tanınır ve tanımlanır. Ad veya soyadı niteliği gereği onu taşıyan kişi tarafından benimsendiğinde anlam taşır. Adını benimsemeyen kişiliği ile özdeşleşmeyen kimsenin, adını değiştirmek istemesi en doğal hakkıdır. Böyle bir durumda, ad değiştirme istemlerini içeren davalarda davacının tercih ve arzusunun ön planda tutulması ve öncelikle dikkate alınması gerekir.

Türk Medeni Kanunu'nun öngördüğü 'haklı sebep' bu kapsam içinde değerlendirildiğinde, hakimin bu konudaki takdiri ileri sürülen sebebin ve yeni alınmak istenen ad veya soyadının toplum değerlerine ve kanunun buyurucu hükümlerine ters düşmeyen, özellikle başkalarına veya çevreye zarar vermeyen, incitmeyen nitelikte bulunduğunun tespiti gerekir.

Yargıtay uygulamalarında, kişinin toplum içerisinde bilinip tanındığı soyadı ile anılmayı ve onu kayden de taşımayı istemesinin haklı sebep olacağı kabul edilmiştir. Bu ilkeler doğrultusunda, davacının dilekçesinde dayandığı sebepler ile tarafların göstereceği deliller toplanıp, tanıklar dinlendikten sonra davacının isteminin haklı sebebe dayanıp dayanmadığının denetime elverişli biçimde dosyaya yansıtılmasıyla oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi yerine, uygun bulunmayan gerekçeyle davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir."

Alev topuna dönen otomobilden geriye demir yığını kaldı

Aydın’da 3 ayda 289 düzensiz göçmen kurtarıldı

Kahta’da ilk kez PNL ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

Sultangazi’de çöp bırakma yasağı genişliyor

U14 Bilecik Gençler Ligi’nde heyecan devam ediyor

Salihli’de Tutum, Yatırım Ve Türk Malları Haftası kutlandı

’Toprağın Altından Sofranın Üstüne: Küllüoba’da Ekmeğin Arkeolojisi’ başlıklı seminer düzenlendi

Bodrum trafiğini rahatlatacak projeler hayata geçiyor

Nilüfer’de Alzheimer hastalığı detaylı ele alındı

Mardin’de "Geçmişten Geleceğe Denetimli Serbestlik" paneli

Küçük başkanın vaadi gerçek oldu

Hz. Mevlana’nın Vuslat Yıl Dönümünde BEUN’da Maneviyat dolu bir gece

Mersin Ekonomi Zirvesi: 2026, sabır ve yapısal dönüşüm yılı olacak

Bilecik’te 45 yıldır halk oyunu öğretiyor

Büyükşehir’den Aydın genelinde eş zamanlı yol hamlesi

Canik’te pazarlarda denetim: Tartıdan tezgaha tam kontrol

Milli Eğitim Bakanı Tekin: "Arnavutköy’de 2 yıl içerisinde 21 okul tamamlanmış olacak"

Altıntaş’ta "Yetim Kardeş" projesi tanıtıldı

Trendyol Süper Lig’de 17. hafta maçlarını yönetecek hakemler açıklandı

DİSİDER Başkanı Akbaş’tan 2026 yılı asgari ücret değerlendirmesi

İstanbul’da sahte para operasyonu

Çameli Belediyesi öğrencilere deneme sınavı desteği verdi

Van’da emniyet bünyesine alınan yeni araçlar törenle teslim edildi

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev değişimi

Dijital bağımlılık ve akran zorbalığına karşı kitaplı mücadele

Batman’da trafo yangını

Tıbbi Biyokimya Uzmanı Uzm. Dr. Orhan’dan ailelere uyarı

Çevre yolunda önlem alındı, yayalar üst geçide yönlendiriliyor

Samsun semalarında dikkat çeken manzara

Şanlıurfa’da üç boyutlu resim sergisi

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.