Tarih: 20.03.2013 14:17

“Yakınlarınıza organ bağışını vasiyet edin!”

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından dün Gebze Kent Meydanı Kültür Merkezinde düzenlenen “Hayat için Kocaeli el ele” programına Dilovası Kaymakamı Hasan Göç, İl Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri. Dr. Hasan Aydınlık, İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Mürsel Durmaz, Gebze Sağlık Grup Başkanı Dr. Şakir Saldırıcı, bölgemizdeki hastanelerin başhekimleri, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı. 

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda konuşan Organ ve Doku Nakli Marmara Bölge Koordinatörü Dr. Ali Demirer herkesin organ bağışı yapması gerektiğine dikkat çekti. Organları bağışlamaktan da öte herkesin yakınlarına organ bağışı için vasiyette bulunması gerektiğini de söyleyen Demirer, “Asıl algı organ bağışının önemini anlatabilmektir. Sadece yaşamı değil, ölüm ve hastayı da hatırlamamız gerekiyor. Toplumdaki organ bağışı konusundaki önyargıları mutlaka yenmemiz gerekiyor. Organ bağışının caiz olmadığına dair bir çok sebepler duyabilirsiniz ama ayet ve hadisler de bağış konusunda bizi destekliyor” dedi. “Organ Bağışı işten ve gönülden gelen bir insan sevgisidir” diyen Demirer, geçen yıl 1400 kişi üzerinde yapılan ankette sadece 340 kişinin organlarını bağışlamak istediğini söylediğini ifade etti ve bu rakamın Türkiye için çok düşük olduğunu hatırlattı. “Toplum olarak biz ölüye daha fazla değer veriyoruz” diyen Demirer, “Biz ise hastaları ve canlıları yaşatmanın çabası içerisindeyiz. Organ bağışı bekleyen hastaların hangi durumda beklediklerini göz önünde bulundurarak hayatta iken herkesin organ bağışı konusunda yakınlarına vasiyette bulunmalı” diye konuştu. 

 

Kocaeli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Mürsel Durmaz da Türkiye’de 23 bin kayıtlı, 40 bin civarında da kayıtsız organ nakli bekleyen hasta olduğunu ifade etti. Yıl boyunca bu tür programlarla organ bağışının hatırlatılması için çaba göstereceklerini ifade eden Durmaz, tüm Kocaeli halkını organ bağışlamaya davet etti. Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Hasan Aydınlık da, organ bağışı konusunda Türkiye’nin gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğunu söyledi. Organ bağışı ihtiyacı olanların yakınlarını çok iyi dinlemek  ve anlamak gerektiğini söyleyen Aydınlık, “Organ bağışının dini açıdan caiz olduğuna dair diyanet işleri başkanlığı ve dini kanaat önderlerinin resmi açıklamaları vardır. Özellikle kamu hastaneleri olarak bu konuda bize büyük görevler düşüyor” dedi.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz ve Dilovası Kaymakamı Hasan Göç de programda birer konuşma yaparak, organ bağışının önemine dikkat çektiler. Programda ayrıca Bilim Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Ata Bozoklar ve İstanbul Okmeydanı Araştırma Hastanesi doktoru Dr. Aygan Türkmen de organ bağışı ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —