• BIST 100

    14162,38%-0,14
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,17% -0,03
  • GRAM ALTIN

    5948,61% -0,10
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,00

Vize dolandırıcılarına 8 ilde eş zamanlı operasyon

Tatil veya iş amaçlı yurt dışı seyahatler için vize almak isteyenleri dolandıran suç örgütüne yönelik Ankara merkezli 8 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi.

ASAYİŞ 22.05.2019 08:03:00 0
Vize dolandırıcılarına 8 ilde eş zamanlı operasyon

Yurt dışı seyahatler için vize almak isteyenleri dolandıran suç örgütüne yönelik Ankara merkezli 8 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ankara Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yapılan ihbarlar ve çok sayıda şikayet dilekçesi sonrası başlattığı soruşturma kapsamında, tatil veya iş amaçlı yurt dışı seyahatler için vize almak isteyenleri dolandıran büyük çapta bir suç örgütünü ortaya çıkardı.

Soruşturma kapsamında vize işlemlerinde birçok Avrupa ülkesi için resmi aracı kurum olarak hizmet veren bazı firmaların internet siteleri ve iletişim numaralarının taklit edildiğini belirleyen polis, şebekenin kullandığı tüm yöntemler ile internet, telefon ve banka hesaplarındaki trafiği mercek altına aldı.

İnternet arama motorlarında "vize, vize almak istiyorum ve Schengen vizesi" gibi anahtar kelimeler üzerinde arama yapan vatandaşların, ilk sıralarda yer alan ve aracı kurumların resmi internet sitesi görünümündeki sahte sitelere girdikleri ve online başvuru aracılığıyla bir çok kişisel bilgilerini paylaşarak "hizmet ücreti" adı altında ödeme yaptıkları tespit edildi. 

Google'a günlük 20 bin lira ödeme

Şebekenin kurduğu çok sayıda sahte internet sitesinin Google'ın arama motorlarında üst sıralarda yer alması için günlük 20 bin lira ödeme yaptığı, Facebook ve Twitter'a da sponsorlu reklam verdiği belirlendi.

Ayrıca şebeke üyelerinin 29 ayrı paravan şirket kurduğu ve bu şirketler üzerinden "0850"li numaralar kullanarak sahte kurumsal kimlik oluşturduğu ortaya çıkarıldı.

Tespiti yapılan IP adresleri, iş yerleri ve ödemelerin yapıldığı hesap numaralarının izini süren Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, aylarca süren teknik takip sonucu şebeke üyeleri ile aralarında çağrı merkezi çalışanlarının da bulunduğu 110 şüphelinin kimliğini belirledi.

Aylık geliri 1 milyon 200 bin lira

Şebeke üyelerinin deşifre olmamak için dönemsel olarak kurdukları şirketleri birbirlerine devrettikleri belirlenirken, aralarındaki irtibatın hiç kopmadığı ve kullandıkları internet siteleri, telefon numaraları, banka hesapları, e-posta servisleri ve yazışma içeriklerinin birbiriyle aynı olduğu dikkati çekti.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin aylarca süren teknik takibi sonucu bugüne kadar aralarında sanatçı, doktor ve avukatların da bulunduğu binlerce kişiyi dolandıran şebekenin aylık gelirinin yaklaşık 1 milyon 200 bin lira olduğu tespit edildi.

Dolandırdıkları kişiler için "keriz" ifadesini kullandılar

Kullanılan paravan şirketlerin isimleri, internet siteleri ve adlarına kayıtlı VoIP hatlarının (internet üzerinden ses iletimi sağlayan teknoloji) listesini çıkaran polis, teknik takip sırasında şebeke üyelerinin ağına düşürdüğü kişiler için "keriz" ifadesini kullandığını kayıtlara geçti.

Oyuncu Asıltürkmen de şebekenin tuzağına düşmüştü

Savcılık ve polisin yürüttüğü soruşturmada vize dolandırıcılarının tuzağına düşenler arasında oyuncu Akasya Asıltürkmen'in de olduğu ortaya çıktı.

Asıltürkmen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, aracı kurum üzerinden yaptığı vize başvurusunun ardından kendisini telefonla arayan kişinin yönlendirmesi ile 440 lira ödeme yaptığını, dolandırıldığını ise başvuru ofisine gittiğinde öğrendiğini kaydetmişti.

Ofiste kendisi gibi dolandırılan iki kişiyle de karşılaştığını aktaran Asıltürkmen, söz konusu paylaşımında, "Organize İşler'i izlediğim gün resmen hayatımda ilk kez dolandırıldım." ifadesini kullanmıştı.

Şafak vakti özel harekat polisleriyle baskın

Şebekenin tüm bağlantılarının ortaya çıkarıldığı soruşturma sonucu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Örgütlü Suçlar Savcısı İrfan Nuri Akdeniz operasyon için düğmeye bastı.

Savcı Akdeniz'in koordinesinde yürütülen operasyonda Ankara merkezli 8 ilde belirlenen çok sayıda ev ve iş yerine şafak vakti baskın düzenlendi.

Özel harekat polislerinin de katıldığı operasyonda çok sayıda kişi gözaltına alınırken, yapılan aramalarda çok sayıda bilgisayar ve doküman ile dijital materyallere el konuldu.(AA)

Büyükçekmece Belediyesi, TÜYAP Kitap Fuarı’nda edebiyatseverleri yazarlarla bir araya getirdi

BEUN Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bahadır’a ulusal düzeyde önemli görev

Suriye’de halkın yıktığı Hafız Esad’ın dev heykelinden geriye enkazı kaldı

Tokat’ta bıçaklanarak öldürülen gencin davasına devam edildi

Doğanın sert yüzü: Çakal ağzında domuz bacağıyla görüntülendi

Bakan Bolat: "Son 2 buçuk senede Reklam Kurulu, 593 milyon lira idari para cezası uyguladı"

Akdeniz Üniversitesi’nde başarılı akademisyenler ödüllendirildi

Samsun’da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Tarsus’ta Gazze’ye destek amaçlı hayır çarşısı kuruldu

Tekirdağ’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 381 bin 389’a ulaştı

İzinsiz kazı yapan şüpheli jandarma tarafından yakalandı

Tekirdağ’da Kasım ayında 3 bin 637 konut satıldı

Kırklareli’nde gıda işletmelerinin depoları da mercek altında

ORKÖY’den kırsal mahallelere sıfır faizli 36 traktör

Talas’ta bu Pazar yılın son ‘Maharetli Eller’ günü

Bakan Tunç: "Denetimli serbestlik bir cezasızlık alanı değildir"

25 yıldır bulmaca çözmek için gazete alıyor

Eskipazar Devlet Hastanesinin ihalesi 15 Ocak’ta yapılacak

Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 106. yıl dönümü kutlandı

Kadınlar temizlik aşklarını parklara da yansıtıyor

Yenişehir Belediyesi ritim kursuna yoğun ilgi

28’inci Geleneksel Tüketici Ödülleri’nde İHA’ya Tüketici Özel Ödülü

Süleymaniye’de yeni aile Sağlığı Merkezi yükseliyor

Başkan Erdoğan: "TOBB Başkanımızın ziyareti bizlere büyük bir moral ve güç kaynağı oldu"

Başkan Çolakbayrakdar: "Güçlü Türkiye’nin temeli donanımlı gençliktir"

Talas’ta Üç Aylar coşkuyla karşılandı

Talas, savunma sanayisinde geleceği konuşuyor

Başkan Çolakbayrakdar: "Üç Aylar tüm İslam alemine hayırlar getirsin"

Kayserispor - Konyaspor maçını Ömer Tolga Güldibi yönetecek

Düzce Belediyesi’nde görev değişiklikleri

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.