Tarih: 06.01.2012 10:16

Ve İlker Başbuğ tutuklandı!

Facebook Twitter Linked-in

İnternet Andıcı davası ile birleştirilen İrtica ile Mücadele Eylem Planı davalarının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Aralık’ta yapılan son duruşmada, sanık ifadelerinde sıkça adı geçen Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında “gereğinin takdir ve ifası” için özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazmıştı. Başsavcılık jet hızıyla 2 Ocak 2012’de soruşturma açılmasına karar verdi. Başbuğ böyle tutuklandıİki günde soruşturma kararı alan savcılık, adliyeye gelmesi için Başbuğ’a tebligat gönderdi.

 

 

BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

 

Tebligatın ulaşmasının ardından emekli Orgeneral Başbuğ, dün adliyeye gelerek ifade verdi. Böylece Cumhuriyet tarihinde ilk kez eski bir Genelkurmay Başkanı sivil bir savcı karşısında “şüpheli” sıfatıyla ifade vermiş oldu. Başbuğ, tebligatta yazılı ifade saati olan 13.30’da Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Üç sivil araçla adliyeye gelen Başbuğ’un aracını, 4 sivil koruma arabanın yanında koşarak korudu. 

 

 

SELAM VERİP İÇERİ GİRDİ

 

 

Araçtan avukatı ile birlikte inen emekli Org. Başbuğ kapıda kendisini bekleyen Merkez Komutanlığı’nda görevli iki askerle tokalaştıktan sonra basın mensuplarına ve kapıda bekleyen polislere başıyla selam vererek içeri girdi. 

 

 

SAVCIYA 7 SAAT İFADE VERDİ

 

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ardından adliyede Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız’a 7 saat ifade verdi. Başbuğ’un 7 saatlik sorguda sadece bir kez 10 dakikalık bir ara verdiği öğrenildi. Sorgunun tamamlanmasının ardından İlker Başbuğ, TCK’nın 314/1. maddesi gereğince “örgüt yöneticiliği” ve 312/1. maddesi gereğince de “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçlarından tutuklanması istemiyle İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. 

 

 

Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ, Nöbetçi İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Vedat Dalda tarafından da sorgulandıktan sonra geceyarısı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Başbuğ’un suçlandığı örgüt yöneticiliğinin cezası 15 yıl hapis, darbeye teşebbüsün cezası ise ağırlaştırılmış müebbet.

 

 

BAŞBUĞ’A YÖNELTİLEN SUÇLARIN CEZASI...

 

 

TCK MADDE 312. - (1) Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.

 

 

TCK MADDE 314. - (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silâhlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —