Tarih: 17.07.2019 14:39

Uzun tatil ihracata olumsuz yansıdı

Facebook Twitter Linked-in

Temmuz Ayı Meclis Toplantısı’nda değerlendirmelerde bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Haziran ayında İhracat 11,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Uzun bayram tatili ihracata olumsuz yansıdı. Uzun tatiller için gümrük ve limanların çalışma şartlarının değiştirilmesi gerek” dedi

Kocaeli Sanayi Odası(KSO) Temmuz Ayı Meclis Toplantısı bugün KSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının Divan Başkanlığı’nı Hasan Tahsin Tuğrul yaparken konuk olarak eski Büyükelçi ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı(TEPAV) Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran ve TEPAV üyesi Taylan Kurt katılım gösterdi. Toplantı kapsamında TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran dijital çağda korumacılık ve ticaret konusunda yorumlarda bulunarak, Rusya, Çin, ABD ve Türkiye’nin dijital çağda nasıl politikalar uyguladığı hakkında bilgiler verdi. Uluslararası alanda büyük bir değişim yaşandığını belirten eski Büyükelçi Aran, dünya siyasetinde son yaşanan gelişmeler hakkında da konuştu.

DIŞ TİCARETTE AÇIK 3.2 MİLYAR DOLAR

Meclis toplantısında değerlendirmelerde bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Haziran ayında İhracat 11,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Uzun bayram tatili ihracata olumsuz yansıdı. Uzun tatiller için gümrük ve limanların çalışma şartlarının değiştirilmesi gerek. Haziran’da 30 günlük ihracatın 20 güne sığdırılması gerekti. İthalat 14,3 milyar dolar,  Dış ticaret açığı 3,2 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 77,7 bu rakam 2018 yılında yüzde 70,1 idi. Mayıs ayında yıllık cari açık 2,37 milyar dolara geriledi. Bir önceki yıl 57.9 milyar Dolardı” şeklinde konuştu.

Toplantıya çok sayıda oda üyesi katılım gösterdi.

YÜZDE 1,3 GERİLEDİ

Açıklamalarına devam eden Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre; Haziran ayında İhracat 1,9 milyar Dolar,  İthalat ise 2,8 milyar dolar oldu. Enflasyon verilerine baktığımızda Haziran ayında; TÜFE yüzde 15,72, ÜFE ise yüzde 25,04 oldu. Yaz aylarının başlaması ve döviz kurlarındaki artışın geri çekilmesiyle enflasyonda gerileme oldu. Temmuz, Ağustos ve bilhassa Eylül ayında gerilemeler bekliyoruz. Sanayi üretimi Mayıs ayında yıllık yüzde 1,3 geriledi” dedi.

55 KOCAELİ’Lİ FİRMA

“İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yapılan “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” anketinde 2018 yılında 55 firmamız yer aldı” diyerek konuşmasına devam eden Zeytinoğlu, “2017 yılında bu rakam 56 firmaydı. İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı listede Kocaelili firma sayısı 38’dir. Firma merkezleri farklı illerde olduğu için. 55 firmanın 6 tanesi meclis üyemiz, 6 tanesi meslek komitesi üyemizdir. Buradan tüm firmalarımızı kutluyoruz” diye konuştu.

MEVSİMSEL GERİLEME

“İşsizlik oranı Nisan ayında yüzde 13 oldu” diyen Zeytinoğlu, “Bir önceki yıl yüzde 9,6 idi. Mevsimsel gerileme oldu. İstihdamı, ağırlıklı olarak turizmden dolayı hizmetler sektörü sağladı. Sanayi sektörünün toplam istihdamdaki payının artması sevindiricidir. Sezonsal olarak ve ekonomideki toparlanmanın da etkisiyle işsizlik oranındaki gerileme devam edecektir” dedi.

ENFLASYONUN ALTINDA KALIYOR

Konuşmasının devamında Zeytinoğlu, “Genç nüfus yüzde 23,4’tür. 18-24 yaş grubu 8 milyon gencimiz var. Ekonominin ihtiyacı olan alanlarda meslek edindirmek gerekiyor. Bütçe Haziran ayında 12,05 Milyar TL oldu. Bütçe giderleri - yüzde 12.5, bütçe gelirleri ise + yüzde 7.6’dır.  Buna rağmen açık verdik. İthalatın azalmasıyla, ithalattan alınan vergilerdeki gerileme ile gelir artışımız enflasyonun altında kalıyor. Bu nedenle açık veriyoruz” şeklinde konuştu.

GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

“11’inci Kalkınma Planı çerçevesinde bizi asıl ilgilendiren ve mutlu eden gelişme, doğrudan sanayi yatırımlarının ülkemize çekilmesi noktasında görüş oluşmuş olmasıdır” diyen Zeytinoğlu, “Bunun için her zaman dile getirdiğimiz yatırım ikliminin geliştirilmesi gerekiyor. Plan, hukukun üstünlüğü, güçlü demokrasi, sürekli geliştirilen temel hak ve hürriyetler üzerinde oluşmuş. Ve bunlar yabancı sermaye yatırımlarının ülkemize çekilmesi noktasında olmazsa olmazdır” dedi. 

ASYA’YI DA GÖREBİLİRİZ

Son olarak Zeytinoğlu, “Ülkemiz 2004-2005 yıllarında yabancı sermaye yatırımlarını yıllık bazda 28 misli arttırabilme başarısını göstermişti. Benzer adımlara odaklanılarak tekrar yapılabilir. Hatta ABD ile de benzer bir entegrasyonu tamamlayabilmemiz önemli. ABD, pazar büyüklüğü olarak Avrupa Birliği’ne eşit büyüklükte bir pazardır. Bizim ticaretimiz, potansiyel büyüklüğüne göre çok az. Daha fazla pay alabiliriz. Önümüzdeki dönem yine benzer bir pazar olarak Asya’yı da görebiliriz” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —