Üzeyir usta sarkaçlı saatlere 51 yıldır ayar veriyor

Üzeyir usta sarkaçlı saatlere 51 yıldır ayar veriyor

Konya'nın Sarayönü ilçesinde zemberekle çalışan mekanik sarkaçlı saatleri 51 yıldır tamir eden 69 yaşındaki Üzeyir Kulcabay, mesleğini ilk günkü aşkla sürdürüyor.

Konya’nın Sarayönü ilçesinde saat tamirciliği yapan 69 yaşındaki Üzeyir Kulcabay, zemberekle çalışan sarkaçlı saatlere 51 yıldır ayar veriyor.

Elektronik parçalardan oluşan ve pillerle çalışan modern saatlerden farklı mutlak uyum içinde çalışan son derece hassas mekanik parçaların birleştirildiği sarkaçlı saatler, modern saatler karşısında popülerliğini yitirmiş olsa da halen tutkunları tarafından dekoratif olarak kullanılmaya devam ediyor.

İlçede tek kalan Üzeyir ustanın mütevazi atölyesine tamir için gelen sarkaçlı saatlerden çıkan sesler, ziyaretçilerini adeta geçmiş zamana yolculuğa çıkarıyor.

Kulcabay, , çocukluğundan beri icra ettiği mesleğini ilk günkü aşka sürdürdüğünü belirterek, unutulmaya yüz tutan saat tamirciliğine devam ediyor.

51 yıldır bu işi yaptığını anlatan Kulcabay, 1967'de "Ali Efe" isimli ustasından mesleği öğrendiğini, 1969'da da kendi atölyesini açtığını söyledi.

"Amelenin yevmiyesini alamıyorum"

Eskiden bu mesleğin bir cazibesinin olduğunu ancak saat tamirciliğinin artık ev geçindirmeye yetmediğine değinen Kulcabay, "Saatçilikten üç çocuğumu üniversitede okuttum. Evimi yaptırdım. Dükkan aldım. Hiç unutmuyorum evimi yaptırdığım zamanlar iki ustanın, üç amelenin kazandığını, öğleye kadar kazanır, sonra onların başına giderdim. O kadar iyiydi işlerimiz. Şimdi bir ustanın yevmiyesini geçtim, amelenin yevmiyesini alamıyorum." diye konuştu.

Üzeyir usta, mesleğini öğretebileceği bir gönüllü bulamadığından dert yanarak, yurt dışından ithal edilen dijital saatlerin de mekanik saatlerin, sarkaçlı saatlerin yerini alamayacağını anlattı.

Zemberekle çalışan saatlerin artık üretilmediğini vurgulayan Kulcabay, şöyle devam etti:

"Bu saatler git gide kayboluyor. Tamamen ortadan kalktıktan sonra nereden bulacağız, nasıl olacak bilmiyorum. Bu saatler, kimisinin babasından, kimisinin akrabasından kalma saatler. Merakı olanlar buluyor. Mesela, gidiyor akrabasından istiyor, getirip burada yaptırıp evinde kullanıyor. Bu saatlerin 70-80 yıllık olanı da var. Yani antikaya doğru gidiyor. Bunlara talep son zamanlarda çok arttı. Çok soran var. 'Ne yapacaksınız?' diye soruyorum. Kimisi eski ve antika olduğu için 'Çalışmasa da evimde dursun.' diyor."

"Çarkları benzinle yıkayıp geri takıyorum"

Sarkaçlı saatlerin sağlamlığına karşın artık yedek parça bulunmadığına değinen Kulcabay, "Bu saatler kolay kolay arıza yapmıyor. Senede veya 3-5 senede bir bakımı yapılması lazım. Yoksa pek arıza vermezler. Mekanizmayı söküyorum. Benzine atıyorum. Parçaları, çarkları benzinle yıkayıp geri takıyorum. Komple dağıtmak yok. Parçaları kolay kolay kırılmaz. Kırılırsa eski parçalardan uyduruyoruz. Hurdaya ayırdıklarım var. Parça ihtiyacı olduğunda hurdalardan temin ediyoruz. Parça lazım olduğunda ancak bu şekilde bulabiliyoruz." diye konuştu.

Meslek hayatında prensiplerinden ödün vermeden çalıştığını anlatan Kulcabay, bu zamana kadar işini "en iyi şekilde" yapmaya çalıştığını sözlerine ekledi. 

AA



Minik öğrenciler 112’yi yerinde öğrendi

İzmir’de konut satışları yüzde 0,5 azaldı

Yılbaşı öncesi İstanbul Caddesi’nde restoran ve kafelere "fahiş fiyat" denetimi

Bilecik’te emniyet ve jandarmanın araç filosu güçlendi: 67 araç hizmette alındı

Tayland-Kamboçya çatışmasında can kaybı 45’e yükseldi

Melikgazi Belediyesi kışa hazır

Bakırköy’de akıl almaz 40 bin dolarlık saat hırsızlığı kamerada

Kırşehir’de soğuk hava tarihi çarşıları sessizliğe bürüdü

Halk eğitim merkezleri istihdama katkı sağlıyor

Genç kadın toplantı için beklediği dayısının silahından çıkan kurşunlarla hayatını kaybetmiş

Büyükşehir ekiplerinden Didim’de kapsamlı çevre temizliği

Arıcak’ta ‘Çocukluk Arkadaşım Olur musun’ projesi

Güllü’nün mezarı gül bahçesine döndü

Bergama’da uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı

Başkan Erdem: "Can güvenliği hepimizin önceliği"

Gaziosmanpaşa’daki Yeni Mahalle Evleri Konutları sahiplerine teslim edildi

Jandarmadan öğrencilere siber güvenlik eğitimi

Tomarza’da İlçe Afet Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

Bayburt’ta aile hekimlerinden ücret kesintilerine ve iş yüküne tepki

Vezirköprü’de mevsimin ilk kar yağışı

Yunus Emre Anadolu Lisesi Pansiyonu’nda ’İbrahim Eroğlu Erdem-Değer-Eylem Salonu’ açıldı

Sivas’ta göçük altında can veren şantiye müdürü, Bafra’da defnedildi

Niğde’de narkotik operasyonu: 7 şüpheli tutuklandı

Alanyaspor, Trabzonspor maçı hazırlıklarını tamamladı

Merkez Kariyer Uzmanları ve Denetim Elemanları Platformu vaatlerin yerine getirilmesini istiyor

Çatak’ta dağ keçileri görüntülendi

Burdur’da haksız fiyat artışına 3 milyon 222 bin lira ceza

Bakan Ersoy: "Dil bir milletin sadece iletişim aracı değil hafızası, vicdanı ve yüreğidir"

Elazığ’da metruk binada yangın

Başkan Kurnaz: "İlkadım’ı ortak akılla yönetiyoruz"

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.