Tarih: 04.01.2012 11:18

Ulaşımda mutlu son!

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yıl ile uygulamaya geçirdiği ulaşım kararları ile 40 yıllık bir rüya gerçekleşmiş oldu. Uzun uğraşlar sonunda İzmit ve Derince ilçelerindeki toplu taşıma hizmeti sağlayan kooperatifler aynı çatı altında birleştirildi. Böylece şehir ulaşımında yaşanan trafik sıkışıklığı, bekleme sürelerinin uzunluğu, yolcu kapma telaşı gibi yıllardır çözülemeyen sorunlar ortadan kaldırılmış oldu.

 

 

ULAŞIMDA MUTLU SON

 

 

Büyükşehir Belediyesi Kocaeli’deki ulaşım sorunlarının kalıcı çözümü konusunda yaklaşık 3 yıldır yasal çerçevede sürdürdüğü çözüm arayışlarında mutlu sona erdi. Bu kapsamda toplu taşıma hizmetinin geniş bir yelpazede sunulması sırasında farklı kooperatiflerin olmasından kaynaklı trafik, vatandaş ve hak sahibi esnaf açısından bazı sorunlar çözüme kavuşmuş oldu.

 

 

SEFER VE YOLCU BEKLEME SÜRELERİ AZALDI

 

 

Yeni yılın ilk gününden itibaren hayata geçirilen devrim niteliğindeki uygulamalarla vatandaş ile sürücü personel arasında olan ücret alış-verişi sadece elektronik ücret toplama sistemi olan Kent Kart ile sağlanmaya başlandı. Para alışverişinin ortadan kaldırılması ile ortalama sefer süresi 55 dakikadan 42 dakikaya indi. Sefer sürelerinin yeniden belirlenmesi sayesinde vatandaşların araçta geçirdikleri sürenin yaklaşık yüzde 15 azalması sağlandı.

 

 

ORTAK HAVUZ KAVGALARI ÖNLEDİ

 

Yeni sistemin hizmete girmesi ile ortak çalışma düzeni ve gelir havuz sistemine geçilmesiyle yolcu kapma sorunu da ortadan kalkmış oldu. Gün içerisinde toplanan gelirler her kooperatif üyesine eşit olarak dağıtılarak s rekabetin önüne geçilmiş oldu.

 

 

GEREKSİZ VE ÇAKIŞAN HATLARA SON

 

 

Fazla araçtan ve birbiri ile çakışan hatlardan kaynaklı özellikle durak bölgelerinde ve şehir içerisinde yaşanılan araç trafiğini daha aza indirmek amacıyla 486 olan sayısı 405’e düşürüldü. Gereksiz ve fazla araç kullanılmasının önüne geçilmesi ile farklı noktalardan vatandaşlara daha fazla alternatif ulaşım imkânı sağlandı. Böylece durakta bekleme süreleri azaldı, toplum taşıma araçları duraklara daha rahat girmeye başladı. Ayrıca yolcu toplama için çalınan kornalardan yaşanan gürültü kirliliği önlendi ve tatsız kavgalar en aza indirilmiş oldu.

 

 

TABELALAR YÖN VERİYOR

 

 

Bir başka yeni uygulama ise çeşitli renk ve karışık bir şekilde olan numaralı tabelalar yerine Kocaeli genelinde yeni Hat Tabela Sistemine geçilmesi oldu. Hat kodlarını son rakamları ile vatandaşlara otobüsün güzergâhları hakkında bilgi sağlayan yeni sistem ile vatandaşlara büyük kolaylık sağlandı. Örneğin 13, 23, 33, 43 numaralı hatlar Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü ve Kocaeli Tıp Fakültesi Hastanesine giderken, 44, 54, 94 numaralı hatlar ise Sanayi Bölgesi’ne gidecek. Böylece tabela kirliliği de önlenmiş oldu.

 

 

AKILLI BİLETLER

 

 

Paralı binişlerin kaldırılmasındaki geçişte karşılaşılabilecek soruna çözüm amacıyla ise kısa bir süre devam edecek araç içerisinde sürücü personeller aracılığıyla 4,50 TL karşılığında 7/24 Akıllı Kâğıt Biletler satılmaya başlandı. Kısa süreli olacak bu uygulama vatandaşların paralı binişlerin kaldırılması sırasında sorun yaşamamasını sağlayacak. Ayrıca herhangi bir Kentkart Dolum ve Satış Bayisinden 2,50 TL karşılığında şehir içerisindeki araçlara tek seferlik biniş kartı alınabilecek. Ayrıca Cumhuriyet Parkı İzmit Lisesi önündeki yolcu durağında Kentkart’a 24 saat dolum yapabilecek Kentkart Dolum Cihazı “YÜKLEMATİK” montajı yapılacaktır. Bu dolum cihazlarının sayısı ileri ki günlerde artırılacak.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —