• BIST 100

    10972,6%0,15
  • DOLAR

    40,75% 0,17
  • EURO

    47,59% 0,41
  • GRAM ALTIN

    4424,80% -0,43
  • Ç. ALTIN

    7097,74% 0,00

Tuvalet eğitiminde mucize yöntem: 3T

Ünlü Uzman Psikolog ve Çocuk Gelişimi Uzmanı Hatice Kübra Tongar özellikle annelerin çocuklarıyla ilgili en sık yaşadığı sorunlardan biri olan tuvalet eğitimiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

YAŞAM 7.02.2025 16:09:00 0
Tuvalet eğitiminde mucize yöntem: 3T

Tongar konuyla ilgili şöyle konuştu;

 

Halıların defalarca silindiği, silinmekle kalmayıp yıkamalara gönderildiği nevresimlerin, yorganların yatakların her gün tekrar tekrar yıkandığı, annelerin ne zaman bitecek dediği bir dönem olan tuvalet eğitiminden bahsedeceğiz, tuvalet eğitiminde her annenin bilmesi gereken 3 t'yi anlatıyorum.

 

TUTMA

 

Tuvalet eğitiminde her hanenin bilmesi gereken şey ‘tutma’dır. Tutma ne demek? Çocuklar 1.5 yaşında 3.5 yaşına kadar süren bir süreçte kas kabiliyetleri rüzgar kaslar dediğimiz tuvaleti geldiğinde tuttuğu bir yetişkin gibi tutabildiği o rüzgar kas kabiliyetini kazanmaya başlıyorlar. Bakın tek bir yaş söylemiyorum farkında mısınız 1.5 ila 3.5 yaş arası diyorum bu ne demek? Her çocukta farklı hızda seyredebiliyor. Bunu bilmek gerçekten çok önemli.

 

Neden biliyor musunuz? Pek çok anne çocuğunun erken tuvalete alışmasını zekâya bağlayabiliyor? Diyor ki mesela benim çocuğum o kadar zeki ki 1 yaşına geldiğinde hemen bezden çıktı ya da benim çocuğum o kadar akıllı ki hemen 2 günde meseleyi halletti. Hayır, bunu zekâyla kabiliyetle bilgisi yok. Tamamen Kas gelişimine bağlı bir süreç her insanda farklı seyredebilen ve kas gelişiminin eninde sonunda her insanda oturduğu bir süreçten bahsediyoruz. Buranın da altını çizmek istiyorum çünkü bazen biz anneler şu konuda da endişeli yaşamaya başlıyoruz hemen. Çocuk hiç yapamayacak mı acaba ya bu süreci iş bitiremeyecek mi? Bir başladık bak bayağı bir zaman da geçti yine ara ara altına kaçırmalar devam ediyor. Bu çocuk acaba hiç tuvaletini öğrenemeyecek mi? Şimdi bu sorunun cevabına bakmak için şöyle bir etrafımıza bakalım hiç altı bezli kalmış bezden çıkamamış bir yetişkin gördünüz mü? Göremediniz değil mi? Demek ki eninde solda herkes bir şekilde tuvaleti tutmayı ve tuvalete geldiğinde gidip tuvalete yapmayı öğreniyor. Bu çok böyle kendimizi gereceğimiz kasacağımız bir süreç değil fakat çocuğun kas gelişimine izin vermemiz ve takip etmemiz gereken bir süreç. Çocuğunuz rüzgar kasları tutma eğilimini artık yapabiliyor mu? Bunu nereden anlarım bunun işaretleri var mı? Evet var. Birincisi küçük çocuğunuzu düşünün tuvalet eğitiminden önceki dönemi çocuk genelde altı bezliyken tuvaletini yaptığını nereden anlarsınız çocuk mesela oyununu oynuyor diyelim o sırada çişi geldi ve çişini yapacak. O çocuğun hâlinden pek anlamazsınız. 

Çocuk yapar ve geçer yani öyle çok bir işareti yoktur dıştan baktığınızda; fakat çocuklar artık kas kontrolünü yapabilmeye başladığı andan itibaren koltukların arkasına saklanmaya başlar ya da mesela oyun oynuyor ya da yürüyor bir şey yapıyor. Böyle bir durur. Yani artık o farkındalık gelişmeye başlar, tuvalete dair, siz de bunu dıştan baktığınızda gözlemlersiniz. Bu birinci işaretimiz ikinci işaretimiz ve önemli bir işaret. Bu da çocuğun sabah kuru kalkmasıdır gece boyu çocuk bezliydi uyuyor. Sabah bezini bir açıyorsunuz kuru. Hiç tuvaleti gelmemiş olabilir mi gece? Hayır daha çok küçük bir mesaneden bahsediyoruz çünkü illaki tuvaleti geldi çocuğumuzun ama ne oldu artık kas gelişimi başladığı için oturtma sürecine girme işaretlerine, emarelerini vermeye başladı işte çocuğumuzun hazır olduğu süre bu zaman burada ilk biz de adımlarımızı atmaya başlayacağız. Birincisi bu tutma sürecini takip edeceğiz. 

 

TAHARET

 

Tuvalet eğitimi sürecinin ikinci önemli t'si taharet. Biz zannediyoruz ki çocuk kişi geldi. Çişini tuttu tamam tutmayı başardı sonra da gitti tuvalete yaptı. Tamam tuvalet eğitimi süreci bitti. Çocuk kazandı bu beceriyi hayır bu kadar elbette ki değil çünkü çocuk tuvalette tuvaletini yaptıktan sonra kendi taharetini yapmayı da öğrenmesi lazım. Küçük bir çocuktan bahsediyorsak bu o kadar kolay gelişmeyecek. İlk başta bizim desteğimiz bizim yardımımız bizim yönlendirmelerimiz ve takibimiz gerekecek. Sonraki süreçlerde çocuklar artık 3.5- 4 yaşına geldiğinde kendi taharetini çok daha iyi yapabilir bir hâle gelecek ama bu yaşa gelmiş olmasına rağmen tahareti böyle dört dörtlük bir yetişkin gibi yapabilecek mi yapamayabilir. Hâlâ iç çamaşırında kirlenmeler lekelenmeler görülebilir sorun değil. Biz desteğe ihtiyacı olduğu sürece çocuğumuza elbette ki destek olacağız fakat artık çocuğumuzun 6-7 yaşlarına geldiği süreçlerde isteyeceğiz ki kendi taharetini kendi yapabilir, tamamen tertemiz işini halledebilir hale gelsin. Bu gerçekten çok önemli. Çünkü bazen çocuklarda şunu görebiliyoruz, okulda özellikle öğretmenler bahsedebiliyor. Yatılı okullarda kalan çocuklarda ya da bazen anne babalar çocuklarda böyle şeyler görebiliyor. 11-13-14 yaşına gelmiş bir çocuk hâlâ iç çamaşırında taharet eksikliğinden kaynaklanan kirler lekeler oluşabiliyor. Bazen yetişkinlerde bile bu olabiliyor. 

 

Demek ki taharet başlığı tuvalet eğitiminin önemli ikinci t'si biz tuvalet eğitiminin bir bütünü gibi göreceğiz. Bu süreçte muhakkak ki çocuğumuz gerçekten iyi bir tahareti öğrenene kadar ona destek olmaya devam edeceğiz. 

 

TEMİZLİK

 

Tuvalet eğitiminin üçüncü t'si geliyor: temizlik. Evet az önce taharet dedik zaten o temizlik değil miydi bu neyin temizliği? Bu neyin temizliği biliyor musunuz? Çevrenin temizliği. Yani bir çocuk tuvalete girdiğinde tuvaleti kullandığında sonra taharetini yaptığında önce neyi temizleyecek, ellerini temizleyecek, bedenini temizleyecek, ellerini güzelce yıkadı mı tuvaletten çıkmadan önce bu temizlik kısmını öğrendim ama bir temizlik daha var. Kullandığı tuvaletin temizliği burayı da öğrettik mi çocuğumuza sahiden yani tuvaleti kullandıktan sonra nasıl tuvaleti temizleyeceğini de tuvalet eğitiminin bir parçası olarak düşündük. Bu bugüne kadar oysa o kadar önemli bir parça ki... İnanın artık bazen tuvalet eğitimini anlatırken kendimi böyle bir buçuk 2 yaşındaki çocukların annesine anlatıyor gibi düşünmüyorum. Bazen yetişkinlere de anlatıyor gibi düşünüyorum. 

 

Neden biliyor musunuz? Umumi tuvaletleri kullanıyor musunuz? Hiç o tuvaletlerin manzarasını görüyor musunuz? Nasıl bırakıldığını görüyor musunuz? 

 

Şimdi böyle tuvalet kullanan yetişkinlere biz tuvalet eğitimi almış bu diyebilir miyiz? Bence biz koca koca yetişkinleriz ama bazen kullandığımız umumi tuvaleti, bu temizlik anlamında nasıl bırakmamız gerektiğini bizler bile başaramayabiliyoruz. Demek ki bu toplumsal bir mesele, sadece bizim evimizdeki tuvaletin nasıl kullanıldığı, bizim evimizdeki eşyaların nasıl kullanıldığını meselesi değil çocuğumuza bize tuvalet eğitimini anlatırken temizlik kısmını da önemseyeceğiz ki tuvalet eğitimi okul öncesi dönemde bitsin yoksa görünen o ki yaşlar 30 oluyor 40 oluyor 50 oluyor ama tuvalet eğitimi kazanılamamış oluyor. 

 

3 T'den bahsettik. Ne dedik? Tutma, Taharet ve Temizlik...  Tüm bu süreçler birkaç yıl içinde hallolacak.  Giderek çocuğumuzun hazır olduğunu da gözlemlediysek zaten problem çıkmayacak muhtemelen ama siz değerli anneler kıymetli babalar sizler de bu sürece hazır olun olur mu? 

 

Çocuğunuz bu süreçte altına kaçıracak zaman zaman unutacak zaman zaman taharetini yapamayacak zaman zaman elini yıkamayı unutacak zaman zaman temizlikte eksiklikleri olacak. Çünkü bir insan herhangi bir işi öğrenirken önce o işin acemisi olarak başlıyor sürece. Acemi olacak, eksikleri olacak hataları olacak, sizi belki biraz zorlayan süreçler olacak ama sonra işi öğrenerek süreçten çıkacak bu sürece böyle bakalım ve hazır olalım.

Hatice Kübra Tongar kitapları için tıklayın

GÖLCÜK BELEDEDİYESİ BALIKESİR HALKINA DESTEĞE KOŞTU

TERÖRSÜZ TÜRKİYE İÇİN BULUŞTULAR

Genel Sekreter Baraçlı’dan yatırım turu

Kocaeli Büyükşehir, Balıkesir’e ekipleri hızır gibi gönderdi

Büyükşehir, Kemalpaşa Caddesi’ni yeniledi

Dilovası’nda Çocuk Şenliği Coşkuyla Geçti

Turizme katkı, park sorununa çözüm

Saygınlar Kulübü’nde keyif dolu etkinlik

Serap Bayram’ın baba acısı

Çocuklar geleneksel kültürle tanıştı

El Antiseptiği İle Güvenli Hijyen

Hayır Etkinliklerinde Lokma Dağıtımının İncelikleri

Avşa Adası Pansiyon Konseptleri ve 2025 Fiyat Rehberi

Kandıra’da 5 plaj dışında denize girmek yasak

Karadeniz rüzgarı Milli İrade Meydanı’nda esti

Moda dünyasına katılmak için son tarih 25 Ağustos

Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Ali Arslan son yolculuğuna uğurlandı

4 yaşındaki oğlunu boğarak öldürdü, cesediyle 8 saat aynı evde kaldı

Darıca’da 4 kişinin saldırısına uğrayan genç bıçaklandı

Gelecek Partisi’nden Yeni Bir Hamle: "Yüreğimiz Çayırova"

Kuraklık yetmedi, şimdi de çöplerle boğuşuyor

İSU’DAN YAHYAKAPTAN’DA ALTYAPI HAMLESİ

İmam Zeynel Abidin Cemevi’nde sona gelindi

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

Eskişehir'de atık suyu araziye boşaltan ESKİ'ye 668 bin lira ceza

KOTO’dan, Konsolosluklara Co-Matching daveti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Yükleniyor

Erbakan Spor Kulübü’nden Afganistan Türkmen Köyü’ne Su Kuyusu!

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

Eskişehir'de atık suyu araziye boşaltan ESKİ'ye 668 bin lira ceza

UKOME’de yeni servis ücret tarifesi onaylandı

Bedelli Askerlik Seti Seçiminde Püf Noktalar

Selami Şahin hastaneye kaldırıldı

LGS yerleştirme sonuçları açıklandı!

MEB'in serbest kıyafet uygulamasını sona erdirme kararı memnuniyetle karşılandı

Yüksek Askeri Şura yarın toplanacak

Yeşil Vatan’a Komek Sepeti’nden destek; Her sipariş bir fidan oluyor

Emek Partisi'nden direnişteki OMSA Metal işçilerine ziyaret: "Verdiğiniz mücadelenin yanında olacağız"

Gelecek Partisi’nden Yeni Bir Hamle: "Yüreğimiz Çayırova"

Erden Köybaşı: “Sahte Belgelerle Kamuya Girenler Hesap Vermelidir”

ZİNNUR BEY KENDİNE GEL! %2000 ARTIŞ OLMAZ OLAMAZ.

Melih Kutun: “Hayra motor, şerre fren olmaya devam edeceğiz!”

EĞLENCENİN ZAMANI MI?

EMEP: Soframızdaki ekmeği gün gün azaltan bu düzeni değiştirelim

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na Son 5 Dönemde 50 Binden Fazla Başvuru Yapıldı: İhlal Başlıklarında İlk Sıralarda Cezaevleri, Adil Yargı ve Sağlık Başlıkları Öne Çıktı

Seyit Aslan, Kandıra Cezaevinde tutulan Figen Yüksekdağ’ı ziyaret etti:

TBMM GENEL KURULU

TEOMAN MUTLU: “TERÖRSÜZ BİR TÜRKİYE HERKESİN ORTAK HEDEFİ OLMALI”

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Guti’den Gebze’ye İlk Mesaj: “Artık Bir Aileyiz”

Kocaelispor, Trabzonspor hazırlıklarını sürdürüyor

Şampiyon sporcular başarılarını Başkan Bıyık ile paylaştı

Kocaelispor kadrosu iddialı

REKOR KATILIMLI SOKAK BASKETBOLU TURNUVASI SONA ERDİ

İzmit Körfezi’nde nefesler tutuldu: 343 kişi aynı anda 2 bin 600 metre kulaç attı

KAĞITSPORLU MİNİKLERDEN GURUR VEREN BAŞARI

Körfezin iki yakasını kulaçlar birleştirecek

Kapalı Spor Salonu ve Sporcu Fabrikası’nda hazırlıklar tam gaz

Kocaelispor- Casablanca maçının yeri ve tarihi belli oldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.