Tarih: 23.09.2015 22:06

Türkiye'de yeni iş kurmak isteyenlerin oranında büyük düşüş yaşandı

Facebook Twitter Linked-in

 işsizliğin en büyük çaresi olarak görülen girişimcilik, son dönemde yaşanan sorunların da etkisiyle gözden düşmüş görünüyor.

Entrepreneurs Organization (EO) tarafından hazırlanan "Küresel Girişimcilik Göstergesi"yle ilgili yeni araştırma da, bu konuda önemli ipuçları veriyor. Araştırma sonuçları 48 ülkede 11 bin üyesi olan örgütün anket ve değerlendirmelerine dayanıyor.

Ekonomi korkutuyor

Buna göre Türkiye’de önümüzdeki 6 ay içerisinde yeni bir iş kurma fikrine sıcak bakanların oranı son araştırmada yüzde 22’de kaldı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 56 seviyesindeydi. Bunun  önemli bir nedeni ekonomiyle ilgili endişeler.

Araştırmaya katılanların yüzde 72’si önümüzdeki 6 aylık dönemde Türkiye ekonomisinin kötüye gideceğine yönelik görüş bildirdi. ‘Gelişir’ diyenlerin oranı ise yüzde 18. Geçen yıl ekonomi kötüye gider diyenlerin oranı yüzde 31'di.

Ciroda da umut yok

Yine araştırmaya göre önümüzdeki 6 ayda ciroların artışına yönelik beklenti, geçen 6 ayın altında kaldı. Geçen 6 ayda, firmalarının cirolarını artırdığını belirtenlerin oranı yüzde 63 iken, gelecek 6 aya yönelik öngörülere bakıldığında bu rakam yüzde 36’ya düştü.
Dünya geneli için önümüzdeki 6 ayda ciro artış beklentisi yüzde 81. Ayrıca gelecek 6 ayda girişimcilerin yüzde 40’ı eleman almayı, yüzde 45’i ise net kârını artırmayı hedefliyor. Ancak Türkiye'deki kârlılık beklentisi, yüzde 76'lık global artış hedefinin altında kaldı.  

Seçim bekleniyor

Sonuçlarını yorumlayan EO Türkiye Başkanı Gamze Cizreli, şunları söyledi:

“Raporun sonuçlarında ekonomi ve girişimcilikle ilgili beklentilerin geçtiğimiz yıla göre düştüğünü görüyoruz. Ancak ekonomideki belirsizliğe rağmen istihdama ve kârlılığa yönelik beklentiler bize şirketlerde bir kriz beklentisi olmadığını gösteriyor. Seçim döneminin ardından, siyasi ve ekonomik dengelerin oturmasıyla girişimcilik alanında da olumlu gelişmeler olmasını ve yeni yatırımların önünün açılmasını bekliyoruz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —