• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Türkiye'de tütün kullanımı Kovid-19'dan 4 kat fazla can alıyor

SBÜ Rektörü Prof. Dr. Erdöl, Türkiye'de bir yıl içinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 28 bin, tütün kullanımına bağlı hastalıklardan ise 120 bin civarında kişinin öldüğüne dikkati çekti.

SAĞLIK 28.02.2021 11:49:00 0
Türkiye

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, , Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bu yıl dünya genelinde 100 milyon kişinin sigarayı bırakmasına destek verilmesi için kampanya başlatıldığını hatırlattı.

Tütün kullanımının, tüm dünyada insanların sağlığını tehdit eden Kovid-19 gibi bir salgın olduğunu belirten Erdöl, bunun önüne geçmek için topyekun mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Erdöl, tütün kullanımına bağlı hastalıklardan ölenlerin sayısının Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybedenlerden çok daha fazla olduğuna dikkati çekerek, "Ülkemizde bir yıl içinde koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 28 bin civarında, tütüne bağlı hastalıklardan dolayı ölenlerin sayısı 120 bin civarında. Bunlar içinde pasif içici olarak tütün kullanmadığı halde ölenlerin sayısı 20 bin. 5 bin civarında çocuk, anne karnındaki yavru ve küçük bebekler ölüyorlar." dedi.

Tütünü, kitle imha silahı olarak nitelendiren Erdöl, "Tütün salgınından kurtulmak için mücadele ederken birilerinin de tütün üzerinden, insanın canı üzerinden elde ettikleri kazançları azalıyor. Bu azalmayı durdurmak için farklı metotlara başvuruyorlar, sigaraların çeşitliliğini artırıyorlar." diye konuştu.

Erdöl, elektronik sigaraların, "zararsız ve sigarayı bırakmaya yardımcı oluyor" gibi gösterilerek satılmaya çalışıldığına işaret ederek, vatandaşları gerçeği yansıtmayan bu bilgileri dikkate almamaları konusunda uyardı.

"Nargile kullanımından sonraki yarım saatte trafik kazaları oldukça fazla görülmekte"

Nargilenin sigaradan daha zararlı olduğunun altını çizen Erdöl, şöyle devam etti:

"İnsanlar sigarayı belki şurada burada içiyorlar ama nargile içilirken oturularak zaman geçirilmesi lazım. Yani yaklaşık yarım saat, 40 dakika zamanınızı ona feda etmeniz lazım. Bir nargile 4-5 paket sigara demek. Nargilenin çok ciddi zararları oluyor ve özellikle ilk kullananlarda karbonmonoksit zehirlenmesine bile sebebiyet vererek baş dönmelerine, bulantılara, kusmalara yol açabiliyor. Hatta ABD'de yapılan bir çalışmada nargile kullanımından sonraki ilk yarım saatte trafik kazalarının oldukça fazla olduğu görülmekte.

Nargilenin şişesine alkol gibi sıvılar konularak ayrıca insanlara zarar veriliyor. Ateş kısmına konulan tütünün yanına, tütünden başka her türlü zararlı madde konulabiliyor. Bu şekilde de insanlara zarar veriliyor. Ayrıca nargilenin hortumu ve ağıza alınan marpuç kısmı, çeşitli bulaşıcı hastalıklara yol açabiliyor. Bu şekilde herpes, verem, Kovid-19 bulaşabilir. Bu kadar çok ciddi tehlikeleri olan nargile maalesef gençler arasında yaygınlıkla kullanılıyor."

Erdöl, nargilenin kapalı alanlarda içilmesinin ve 18 yaşından küçüklere satılmasının suç olduğunu anımsattı.

"Tütün ve Kovid-19 birleştiğinde zarar katlanarak artıyor"

Sigaranın kalp ve damar hastalıklarının, başta akciğer kanseri olmak üzere kanserlerin birinci derece sebebi olduğunu söyleyen Erdöl, şunları kaydetti:

"Sigara iki önemli yere zarar veriyor. Birisi damarları, damarların iç yüzeyini bozuyor, ikincisi akciğerleri bozuyor. Kovid-19 da damarların iç yüzeylerinde tıkanıklıklar yapmak suretiyle problemlere yol açıyor ama asıl akciğerleri tahrip ediyor. Yani burada tütün ile koronavirüs el ele vererek zarar veriyorlar. Birisi tek başına bir zarar verirken, ikisi birleştiğinde zarar katlanarak artıyor. Dolayısıyla sigara içen kişilerde koronavirüsün daha ağır seyretmesi, daha ölümcül olması beklenen bir neticedir."

Erdöl, vatandaşları sigarayı bırakmaya çağırarak, "Yol yakınken bu işten dönelim. Hiçbir faydası olmayan ve tamamen zarara yönelik olan, insanın hem kesesine hem bünyesine zarar veren, çeşitli ruh hastalıklarına yol açan, uyuşturucuya bir kapı olan tütünden vazgeçelim, bir an önce bırakalım." şeklinde konuştu.AA

Avustralya’da plajdaki silahlı saldırıda can kaybı 16’ya yükseldi

Trendyol Süper Lig: Trabzonspor: 3 - Beşiktaş: 3 (Maç sonucu)

Yaklaşık 9 metre yükseklikten su kanalına düşen şahıs hayatını kaybetti

Thomas Reis: "Yenildiğimiz için üzgünüz"

Tayland ile Kamboçya arasındaki çatışmalarda can kaybı 31’e yükseldi

Kocaeli’de lise öğrencileri arasında kavga: 1 yaralı

D-650 kara yolunda zincirleme kaza: 12 yaralı

Nuri Şahin: "Hak etiğimiz bir galibiyet aldık"

Hasan Dağı’nda mahsur kalan öğrenciler helikopterle kurtarıldı

Karabük’te elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti

Batman’da seyir halindeki otomobil alev aldı

Zigana’nın zirvesinde "kar" yoğunluğu

Trendyol Süper Lig: Trabzonspor: 1 - Beşiktaş: 3 (İlk yarı)

Beyoğlu’nda korkutan yangın

Gümüşhane’de kartpostallık manzara eşliğinde doğa yürüyüşü

Suriye’de terör örgütü DEAŞ’a yönelik operasyon: 5 gözaltı

Didim Belediyespor evinde kazandı

CSO’nun 200. yılı Dünya Koro Günü’nde 500 koristin verdiği konserle taçlandı

Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 0 - RAMS Başakşehir: 2 (Maç sonucu)

Düğün konvoyunda trafiği tehlikeye atan şahıslara 15 bin 888 TL ceza

Tartıştığı eşini tabancayla bacağından vurarak yaraladı

Başkan Durbay’ın ölüm haberini alan Manisalılar hastaneye koştu

CHP’de Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi Yürütme Kurulu belli oldu

Aliağa Helvacı’dan farklı galibiyet: 7-0

Osmaniye’de otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 3 ölü, 2 yaralı

Otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı

Elazığ’da trafik kazası: 1 ağır yaralı

Takla atan otomobil hurdaya döndü: Aynı aileden 3 kişi yaralandı

Kuaför dükkanına baltalı saldırı kamerada

Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 0 - RAMS Başakşehir: 0 (İlk yarı)

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.