Tarih: 29.11.2011 10:39

Türk Tabipleri Birliği'nden Dilovası Raporu!

Facebook Twitter Linked-in

Türk Tabipleri Birliği, yaşanan sanayileşme ve sonrasında yoğunlaşan kansere dayalı ölümleriyle dikkat çeken Dilovası için bir kez daha harekete geçti. Bugüne kadar Dilovası için hazırlanan TBMM raporu da dahil olmak üzere 11 raporu kitaplaştıran birlik, bu çalışmalarda yer alan önerilerin hayata geçirilmediğine dikkat çekti. Bölgenin daha büyük bir tehlikeyle de karşı karşıya olduğunu belirten birliğe göre, halen Dilovası'nda beş Organize Sanayi Bölgesi(OSB) bir de küçük sanayi sitesi yapımı sürüyor ve bu inşaatlar bittiğinde sadece bir OSB'ye dahi 250 kuruluş gelecek.

 

 

TÜM ÇALIŞMALARI TEK BİR KİTAP HALİNE GETİRDİ

 

TTB, Dilovası'nın ‘Tıbbi yönden afet bölgesi ilan edilmesinin' gündeme alınmasını istiyor. Birlik, ilçede yaşayan herkesin de taramadan geçirilmesini öneriyor. Türk Tabipleri Birliği, Dilovası için bugüne kadar yapılan tüm çalışmaları tek bir kitap haline getirdi. Türk Tabipleri Birliği ‘Dilovası Raporu' adını taşıyan çalışmaya göre, Dilovası için bugüne kadar 11 rapor hazırlandı. İlçedeki sağlık durumuna dikkat çeken raporlar arasında Türk bilimadamlarının yaptığı çalışmalar kadar, yabancı akademisyen ve kurumların çalışmaları da yer alıyor. Bu raporlar arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Meclis Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı çalışma da bulunuyor. 

 

 

 

GAYRİ SIHHİ MÜESSESELER 

 

Sağlık bakanlığı'nın 2007 tarihli bir belgesine göre sanayi bölgesinde bulunan 36 adet birinci sınıf gayri sıhhi müessesenin yarısının ruhsatının bulunmadığı belirtilen raporda “Üstelik sanayi kuruluşlarının önemli bir bölümünün emisyon izin ve ruhsatı yoktur. Bunun yanı sıra 2010 yılına gelinceye değin evsel ve endüstriyel arıtma tesisi kurulmamıştır” ifadeleri kullanıldı. Dilovası'na ön teşhis ve sağlık tarama merkezinin acilen kurulması gerektiği belirtilen raporda şöyle denildi: “Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışan ve Dilovası'nda yaşayan kişilerde tarama yapılması ve buna göre tıbbi yönden afet bölgesi ilan edilmesi gündeme alınmalı.” Bir öncelik de, kirlilik potansiyeli yüksek 34 işyerinde olmalı, buralarda çalışan işçilerde sağlık gözetimi yapılmalı. 

 

 

 

SIKINTILI GÜNLER GELECEK 

 

 Hazırlanan tüm bu raporlara karşın Dilovası'nda gerekli adımların atılmadığına dikkat çeken Tabipler Birliği raporunda, ilçeyle ilgili gelecekteki ‘durumun daha da kötü olabileceğine' dikkat çekildi. Türkiye genelindeki 500 dev fabrikanın yaklaşık yüzde 10'nunun bölgede bulunduğu vurgulanan çalışmada, “Bölgede bir tanesi faal, diğerleri yapım aşamasında olan toplam 5 ayrı organize sanayi bölgesi ve bir de küçük sanayi sitesi bulunuyor. Yeni yapılmakta olan bu bölgelerden sadece bir tanesi için 250 yeni kuruluşun daha bölgeye yerleşmesi beklenmektedir. Yani bölgedeki bu sanayi yoğunluğu giderek daha da artacaktır” denildi. 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —