Tarih: 09.03.2012 10:23

TÜPRAŞ'ın net karı 1,20 Lira!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'nin (TÜPRAŞ) küresel ekonomideki yavaşlama nedeniyle rafineri marjlarının zayıflaması ve kur ile emtia piyasasındaki dalgalı seyre rağmen satışlarını yüzde 7 artırarak karlılığını sürdürdüğü belirtildi.

 

TÜPRAŞ Kurumsal İletişim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 2011'in ilk çeyreğinde Arap baharının etkisiyle nisan ayında 125 dolar düzeyine tırmanan ham petrol fiyatının, yaz aylarından itibaren Avrupa borç krizinin derinleşerek daha büyük ülkelere yayılması, Amerika'da baş gösteren borçlanma tavanı problemi ve Çin'in enflasyonla mücadele için uyguladığı ekonomiyi soğutma önlemleri sonucunda, 2011'in ikinci yarısında duraksama eğilimine girdiği ve jeopolitik olayların da etkisiyle 2011'i 106,5 dolar seviyesinde kapattığı bildirildi.

 

Dünya ekonomisindeki büyüme hızının yavaşlamasıyla geçen yıl dünya ham petrol talebinin bir önceki yıla göre yavaşlayan büyümeyle 0,7 milyon varil/gün artışla 89 milyon varil/gün olarak gerçekleştiği ifade edilen açıklamada, Avrupa'daki resesyon kaygılarına bağlı olarak yavaşlayan talep artış hızı, yüksek ürün fiyatları ve West Texas Intermediate (ABD-WTI) fiyat avantajına sahip ürünlerin de piyasaya girmesinin olumsuz etkisiyle geçen yıl Akdeniz rafineri marjının, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,72 dolar/varil azalma kaydederek 1,17 dolar/varil düzeyinde gerçekleştiği belirtildi.

 

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''Geçen yıl Akdeniz'deki düşük rafineri marjı ortamına rağmen, ağır ham petrol işleyebilme avantajını üretim ve satış optimizasyonuyla birleştirerek, 'müşteri memnuniyeti' odaklı satış stratejisi uygulayan TÜPRAŞ, yurt içine yüzde 6,5 artışla 18,7 milyon ton ürün satışı gerçekleştirdi. TÜPRAŞ, 5,2 milyon ton ürün ihracatıyla toplam satış miktarını yüzde 7 artışla 23,9 milyon tona yükseltmiştir. Satışlarda sağlanan artışa bağlı olarak toplam kapasite kullanımını da yüzde 2,8 artışla yüzde 79,9'a çıkarmıştır. Bu dönemde artan satış hacmi ve ham petrol fiyatındaki artışa paralel olarak, satış gelirleri 2010 yılının yüzde 58 üzerinde gerçekleşmiştir. Artan kapasite kullanımının yanı sıra, ağır ham petrolü işleme avantajı, uygulanan tasarruf ve optimizasyon programları, yükselen petrol fiyatları ve kur etkisiyle Akdeniz marjının üzerinde net rafineri marjı elde eden TÜPRAŞ, yılı 1 milyar 245 milyon lira net dönem karı ile kapatmıştır. ''

 

Ülkenin motorin açığının yurt içi üretim ile karşılanmasına katkı sağlayacak 2,4 milyar dolar tutarındaki Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin 2,1 milyar ABD Doları tutarındaki kredi sözleşmelerinin 13 Ekim 2011'de imzalandığı anımsatılan açıklamada, şunlar bildirildi:

 

''Büyük finansal çalkantıların yaşandığı bir ortamda yüksek tutarda kredi paketinin temin edilmiş olması ve kredi derecelendirme kuruluşu tarafından işletme sermayesi gücü vurgulanarak kredi notlarımızın teyit edilmesi, TÜPRAŞ'ın finansal gücüne duyulan güvenin bir göstergesidir. 2014 yılı sonunda devreye alınması planlanan proje ile TÜPRAŞ, kapasite kullanımını artırarak beyaz ürün verimliliğini yüzde 80'in üzerine çıkarırken yıllık 1 milyar dolara yakın katma değer üreterek ülkemizin dış ticaret dengesine olumlu katkıda bulunacaktır.''




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —