Tarih: 14.07.2016 15:11

Tüp Bebek Tedavisi İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Facebook Twitter Linked-in

 Bu yumurtalık rezervleri her adet döneminde azalmaya devam eder. 35 yaşından sonra bu azalma belirgin bir şekilde görülür. Menopoz döneminde de nihayet biter. Bu sebeple çocuk sahibi olmak için yaş oldukça önemlidir. Yaşın ilerlemesi çocuk sahibi olmanın önündeki en büyük engellerden biridir.

Kadın yaşı başarıyı etkiler mi?

Kadın kısırlığındaki en büyük olumsuzluk yaş etkisidir. Erkek kısırlığında yaş sorunu söz konusu değilken, kadın kısırlığında yaş önemli bir olumsuzluktur ve tedavisi mümkün değildir. Doğal gebeliklerde olduğu gibi, gebe kalma şansı tüp bebek tedavilerinde de yaş ilerledikçe azalmaktadır.

Preimplantasyon genetik tanı ile yaşa bağlı sorunları aşmak mümkün mü?

Tüp bebek tedavilerinde 35 yaşından sonra genetik tanı yöntemlerine başvurulması önerilmektedir. Yaşa bağlı olarak bebekte problemlerin ya da düşük gibi olumsuzlukların görülme riski artmaktadır.

Tüp bebek tedavilerinde genetik tanı yöntemleri, yaşa bağlı sorunların aşılmasında oldukça yardımcıdır. Ancak başarının yüzde yüz sağlanması söz konusu değildir. Bu yöntem ile embriyolar anne rahmine transfer edilmeden önce, bu yaş döneminde sorunların sık gözlendiği kromozomlar incelenmekte ve böylece anormal olan embriyoların transferinden kaçınılmaktadır.

Menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda gebelik şansı ne kadardır?

Menopoz yaşı ülkemizde 45-55 olarak ifade edilmektedir. Menopoza 40 yaşından önce girildiğinde bu durum erken menopoz olarak adlandırılmaktadır. Erken menopoz sebepleri arasında:

Bu faktörler arasında en önemlisi, genetiktir. Yumurtalık kistleri yumurta kapasitesini azalttığından erken menopoza girilmesine neden olabilir. Genç yaşlardaki kadınlarda oluşan kistler zararsız bile olsa, yumurtalıklarda hasara yol açabilirler. Bu hastalarda yumurtlama düzensizliği oluşacağından, gebelik şansını azaltmaktadır.

Menopoz döneminde gebelik şansı oldukça azdır. Kadınlarda 35 yaşından sonra tüp bebek tedavisi ile dahi gebelik şansı daha düşük olduğundan menopoz dönemine yaklaşıldığında gebe kalma şansı yüzde beşlere kadar düşebilir.

Menopoz döneminde yumurtalıklardan hormon ve yumurta salınımı gerçekleşmediği için gebelik mümkün değildir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —