Tarih: 04.08.2015 17:32

Trend alarmı: Gyrotonic sporu

Facebook Twitter Linked-in

Gyrotonic; Macar asıllı bir balet olan Juliu Horvath tarafından geliştirilmiş bir egzersiz metodudur. Juliu, Amerika'da bir bale topluluğunda dans ettiği zamanlarda aşil tendonunu sakatlamış ve ardından kendisini tedavi etmek amaçlı hareket tedavisi, yoga ve meditasyon üzerine 6 seneye yakın çalışmalar yapmış. Ardından tüm bu disiplinlerden de etkilenerek, tamamiyle kendine özgü bir egzersiz metodu oluşturmuş ve başlarda öğrencilerinin çoğunluğunu profesyonel dansçılar oluşturduğu için adına "yoga for dancer" demiş. İlerleyen zamanlarda tüm yaş gruplarından, farklı fitness seviyelerine sahip, hatta çeşitli sağlık sorunları ya da sakatlık yaşayan kişilerde metoda ilgi duymuşlar.

Gyrotonic nasıl uygulanır
Gyrotonic dersinde temel prensipler ve hareketler önce sandalye üzerinde öğretiliyor. Daha sonra pully tower aletine geçiliyor. Alet kişinin kol ve bacak uzunluğu, hareket genişliği, fiziksel kapasitesine göre ayarlanıyor. Ve çalışma başlıyor. Gyrotonic sisteminde hareketler 3 boyutlu olduğundan dolayı kişilere başlarda biraz karmaşık gelebiliyor. 3 boyutlu hareket derken vücudun hem önden, hem yandan hem de enlemesine yaptığı hareketleri düşünebilirsiniz. 

Gyrotonic'in faydaları nelerdir
Gyrotonic çalışmasının en önemli faydası, hafif ve dingin yapısı sayesinde vücudun doğal şekilde hareket etmesini sağlayarak öncelikle gevşemesini ve rahatlamasını sağlaması. Çünkü stresli, gergin ve katılaşmış kaslar kuvvetlenemez. Gyrotonic'te tüm beden kasları rahatlar, doğal bir formda hareket etmeyi öğrenir aynı zamanda kuvvet kazanır. Ardından egzersizler giderek zorlaşsa bile vücut buna uyum sağlar. Gyrotonic hem esnekliği hem kuvveti aynı anda vüduda kazandırır. Ayrıca vücudun çok yönlü çalışması sinir sistemini kuvvetlendirir. Bu da ileri yaşlarda sıklıkla görülen beden hafızası, koordinasyon ve denge kaybının yaşanmasının önüne geçer.

Gyrotonic ile pilates arasındaki farklar
- Pilates, omurgayı doğal açılarında hizalayarak çalıştırırken Gyrotonic omurganın her yöne hareket edebilmesi için gereken eklem boşluğunu sağlamaya odaklanır. Bu anlamda pilates daha stabil, Gyrotonic ise daha hareketli bir çalışma.

- Gyrotonic'te hareketler daha çok koordinasyon ve ritim becerisine dayalıdır. Daha karmaşıktır, dairesel ve helezonik hareketeler kullanılır. Beyin bu tip hareketleri çizgisel hareketlere göre daha güç algıladığından öğrenme süresi pilatese göre daha uzundur.

- Pilates kaslarda direnç oluşturmak için yay sistemini kullanır. Gyrotonic bedenin doğal hareket edebilmesi esasına dayalı olduğu için makara sistemini kullanır. Bu sistemde vücut çok hafif bir direnç ile kendi içsel enerjisini kullanarak çalışır.

- Pilates karada hareket etmek ise Gyrotonic su içinde hareket etmek gibidir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —