• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,18% -0,01
  • GRAM ALTIN

    5985,17% 0,51
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

TİM Başkanı Gülle: 2020 ihracat hedefimize ulaşmamızda tarım sektörümüz kilit rol oynadı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 2020 ihracat hedeflerine ulaşılmasında tarım sektörünün kilit rol oynadığını belirterek, sektör ihracatının 2020'de yüzde 4,3 artarak 24,4 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

EKONOMİ 14.01.2021 12:36:00 0
TİM Başkanı Gülle: 2020 ihracat hedefimize ulaşmamızda tarım sektörümüz kilit rol oynadı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla çevrim içi gerçekleştirilen "Tarım Müşavirleri ile Türkiye İhracatçılar Meclisi Tanışma ve İstişare Toplantısı"ndaki konuşmasında, istişare mekanizmasının gelecek dönemde daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Küresel tedarik zincirleri içerisinde rollerin yeniden yapılanma sürecinde olmasının Türkiye'ye tarım sektörü açısından önemli fırsatlar sunduğuna dikkati çeken Gülle, "Salgının küresel etkilerine rağmen ülkemiz yılın üçüncü çeyreğinde ihracatını artıran 4 ülkeden biri olurken, tarım alanındaki tüm sektörlerimizin bu fırsatları avantaja çevirdiklerini gördük." diye konuştu.

"2020 ihracat hedefimize ulaşmamızda tarım sektörümüz kilit rol oynadı." ifadesini kullanan Gülle, sektör ihracatının 2020'de yüzde 4,3 artarak 24,4 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

İhracatın, geçen yıl yaş meyve sebzede yüzde 21, sebze ve meyve mamullerinde yüzde 9 ve hububatta da yüzde 8 arttığını bildiren Gülle, bu 3 sektörün yıllık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdiğini ve bu başarıların sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi.

"İhracatçıların birçok sorununa çözüm bulundu"

Gülle, Bakan Pakdemirli'nin de katkılarıyla ihracatçıların birçok sorununa çözüm bulunduğunu belirterek, 2020'de ilk kez Çin'e kanatlı eti ihracatının gerçekleştirildiğini, bu ülkeye süt ve süt ürünleri ihracatının önündeki engellerin de kaldırıldığını söyledi.

Avrupa Birliği için de benzer engellerin kaldırılmasının önemine değinen Gülle, Irak'a beyaz et ve balık ihracatına ilişkin son dönemde yaşanan gelişmelerin ihracatçıları endişelendirdiğini, bu soruların çözümü konusunda Tarım ve Orman Bakanlığının desteklerini beklediklerini kaydetti.

Gülle, organik tarıma sağlanan desteklerin artmasının sektörel markalaşma adına önemli olduğuna işaret ederek, son dönemde organik ürünlere yoğun talep olduğunu ifade etti.

İhracatçıların taleplerine değinen Gülle, şöyle konuştu:

"2020'de ihracat ailemizin talep ettiği tarım destek ödemelerinin gerçekleştirilmesi, sektördeki işletmelere uzun vadeli finansman olanaklarının sağlanması ve kırsal kalkınma desteklerinin geliştirilmesi gibi birçok konuda Bakanlığımız kısa sürede etkili önlemler getirdi. Bu sorunların çözümünde kritik rol oynayan, önemli ihraç pazarlarımızda desteklerine yoğun ihtiyaç duyduğumuz daimi temsilci ve tarım müşaviri atamalarının gerçekleştirilmesinden ihracat ailesi olarak büyük memnuniyet duyduk."

"Tarım arazilerinin bölünerek daralmasının önüne geçilmeli"

Gülle, gıda fiyatlarının dünyada giderek yükseldiğini ve son dönemde "kuraklık" sorununun önemli bir gündem maddesi olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizin tatlı su kaynaklarının önemli bir kısmını tarımsal sulamada kullanıyoruz. Tarımda vahşi sulama, kuraklık tehlikesini daha da artırıyor. Bunun önüne geçmek adına, su kaybını önleyici, modern kapalı ve damla sulama yöntemine dayalı yatırımlara öncelik verilmesi ve daha fazla desteklenmesi anlamlı olacaktır. Bu bağlamda, devlet destekleriyle özellikle basınçlı ve damla sulama sistemlerini kullanan üreticilerin daha fazla desteklenmesi, kuraklık sorunuyla başa çıkmamıza, büyük katkı sağlayacaktır."

Tarımsal verimliliğin ihracatın önemli başlıklarından olduğunu anlatan Gülle, bunun için tarım arazilerinin bölünerek daraltılmasının önüne geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.AA

Evinin önünde silahlı saldırıya uğrayan motokurye hayatını kaybetti

Bursa’da asayiş uygulamaları aralıksız devam ediyor

Üsküdar’da kontrolden çıkan otomobil takla attı : 1 yaralı

ABD’den Suriye’deki DEAŞ unsurlarına operasyon açıklaması

ABD ordusundan operasyon açıklaması: "70’ten fazla DEAŞ hedefi vuruldu"

Baba yadigarı otomobil hurdaya döndü: 2 yaralı

Alkolden 2 kez ehliyetini kaptıran sürücü kazada 3’üncü kez yakalandı

Antalya’da markette cinayet: 2 ölü

Malatya’da "dur" ihtarına uymayan sürücü gözaltına alındı

ABD Adalet Bakanlığı Epstein belgelerini yayınlamaya başladı

Kayseri’de polisin ‘dur’ ihtarına uymayarak, kaçan alkollü sürücü alkometreyi üflemek için direndi

Adliye mensupları, meslektaşlarının konserinde doyasıya eğlendi

Kazaya karışan alkollü sürücünün savunması: "Hastamız vardı, biraz acil hareket etmemiz gerekiyordu"

Sumud yeniden yolda: İlkbaharda Gazze’ye ikinci sefer

Şanlıurfa’da bir kişi otomobilini ateşe verdi

Erzurum’da bir kişi baltayla ağır şekilde yaralandı

Bursa’da kavşakta feci kaza: 1 ağır yaralı

Zonguldak’ta alevler geceyi aydınlattı, itfaiye papağanı yangın ortasından kurtardı

Kırklareli’de uyuşturucu operasyonu: 13 gözaltı

Galatasaray, Kasımpaşa maçı hazırlıklarına başladı

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarını tamamladı

Kahramanmaraş’ta trafik kazası: 3 yaralı

Rigoberto Rivas: "İlk yarıyı 3 puanla kapattığımız için mutluyuz"

Hrvoje Smolcic: "Bence iyi iş çıkardık"

Daniel Agyei: "Ligin en formda takımlarından biriyiz"

Başkan Özlü sahada: 23 Nisan Parkı Kütüphanesi açılışa hazır

Vatandaşın en acı gününde yanlarında oldular

Teksas’tan Bursaspor taraftarına net mesaj!

Başakşehir’de ayakkabı imalathanesindeki yangın söndürüldü

Denizli İdmanyurdu ilk yarının son maçına hazır

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.