Tek gemide 4 farklı sevk sistemi: Sadece Türkiye yapabildi

Tek gemide 4 farklı sevk sistemi: Sadece Türkiye yapabildi

Türkiye, deniz platformları üretiminde ortaya koyduğu vizyonla bu alanda sayılı ülkelerinden biri oldu.

Bir gemi sınıfında isteğe göre dört farklı sevk sistemi kullanılabilmesine değinen uzmanlar, “Şu an dünyada bunu yapabilen başka ülke yok. Doğru adımları atarsak bunun meyvelerini ihracatta da toplarız" görüşünde.

Türk Savunma Sanayii’nin gözbebeği projelerinden biri de hiç şüphesiz MİLGEM… Milli Gemi projesinin kısaltması olan MİLGEM için STM başta olmak üzere sektörün çok sayıda oyuncusu önemli işlere imza atıyor.

Her ne kadar yola ilk çıkıldığında ülkemizin ihtiyacı olan savaş gemileri öne çıksa da geldiğimiz noktada Pakistan, Malezya, Ukrayna gibi müşteriler MİLGEM’in yolcuğunu çok denklemli uluslararası bir seviyeye taşıyor.

Geçtiğimiz günlerde açık kaynaklara yansıyan bir bilgi bu noktada oldukça değerli. Buna göre tek bir gemi türünde dünyanın en esnek sensör kabiliyetli, en çeşitli silah sistemleriyle donatılabilen ve 4 tip sevk sistemine sahip tek örnek MİLGEM kapsamında üretilenler.

 

Denize indirilen her gemi son kullanıcının isterlerine göre donatılıyor ve bu Türkiye'nin en güçlü yanlarından biri olarak kabul ediliyor.[Denize indirilen her gemi son kullanıcının isterlerine göre donatılıyor ve bu Türkiye'nin en güçlü yanlarından biri olarak kabul ediliyor.]

 

MİLGEM’i özel kılan detaylar ne?

Geçtiğimiz günlerde MİLGEM kapsamında üretilen gemilerin 4 farklı tipte sevk sistemine sahip olduğuna dair yazılar açık kaynaklara yansıdı. Biz de bunun üzerine Kozan Selçuk Erkan ile bir araya geldik. Yukarıda yazdığımız detaylardan bahsettiğimizde “Dünyada bunu tek gemi sınıfında yapabilen başka bir ülke yok. Büyük başarı.” ifadesini kullandı Erkan.

Bu başarıyı biraz daha açmasını istedik Erkan’dan ve ‘en esnek gemi’ vurgusundan ne anlamamız gerektiğini sorduk. Önce Ukrayna Donanması için üretilen gemilere getiriyor sözü. Kiev yönetiminin çok farklı talepleri olduğunu ve tüm bunların başarıyla yerine getirildiğini söylüyor.

Daha sonra Pakistan Donanması da bu gemilerden talep ediyor. Ancak onların sensör ve silah isterleri farklı. Türk mühendisler bunu da kabul ediyor ve gemi o şekilde inşa ediliyor.

Bir diğer müşteri Malezya. Haliyle onların da tehdit algıları ya da hedefleri kendilerine has. Bu durum sensör ve silah sistemlerinde farklı isterlere neden oluyor. Türkiye bunu da başarıyor. Hatta sadece sensör ve silahların değil gemi işletim sisteminin de karşı tarafın isterlerine göre özelleştirilebileceği bir kapı aralanıyor.

Bu kabiliyet gemideki sistemlerin birbiriyle, diğer deniz unsurlarıyla ve hatta kara ya da havadaki ögelerle de ortak bir şekilde hareket edilebilmesinin önünü açıyor. İşte bu esnekliğin çok ama çok önemli olduğunun altını çiziyor Erkan.

 

Türkiye'nin yaptığı askeri gemiler farklı ülkelerde başarıyla boy gösteriyor.[Türkiye'nin yaptığı askeri gemiler farklı ülkelerde başarıyla boy gösteriyor.]

 

Batı ve Çin kendi sistemlerini dayatıyor

Esneklik önemli ama neden? Bunu biraz detaylandırmasını istiyoruz Erkan’dan… “Dünya gelişirken artık tek bir gemi yapıp bu gemiyi satma devri geçiyor” deyip, devam ediyor:

“Geldiğimiz noktada her ülke donanmasının ihtiyaçları farklı. Bazı ülkeler kendi geliştirdikleri teknolojilerin gemilerinde kullanılmasını istiyor. Batılı üreticiler ya da Çin buna pek izin vermiyor. Ürettikleri gemilerde kendi kontrollerini sabit tutmak için farklılaşmaya kapalı bir yaklaşım sergiliyorlar.

Biz ise bu konuda daha esnek yaklaşıyoruz ve farklılığımızı ortaya koyuyoruz. Somut bir örnek verelim… Silah ve sensör sistemlerinde isteğe göre hızlıca aksiyon aldığımızı yukarıda anlatmıştık. Şimdi buna sevk sistemi çeşitliliği de ekledik.

 

Milli deniz platformları 'politika yapıcı' oluyor

Milli deniz platformları 'politika yapıcı' oluyor

 

Standart iki dizel makine + gaz türbin ile dünyadaki en ekonomik seyir yapabilen gemilerden birini zaten üretmiştik. Ancak bazen özel isterler oluyor. Biz de hızlıca çözüm üretiyoruz. Kimilerinde türbin ekliyoruz kimilerinde iki adet dizel motorla yola devam ediyoruz. Örneğin Malezya Donanması türbin istemedi. Biz de onlara 4 adet dizel motorlu bir sistem inşa ettik.

Bazı ülkeler ekonomik bir seyir istiyor bazıları hızı ön plana alıyor. Onların talepleri ne olursa olsun Türk mühendislerin mutlaka bir çözümü oluyor. Bu noktada aslan payı STM’nin. Gerçekten çok önemli ve bir benzeri olmayan işlere imza atıyorlar.”

 

Silah ve sensör sistemlerini de müşteri talebine göre kolayca revize edilebiliyor.[Silah ve sensör sistemlerini de müşteri talebine göre kolayca revize edilebiliyor.]

 

“1 numara olabiliriz”

Kozan Selçuk Erkan’ın anlattıklarından yola çıkarak elimizde yağ, un ve şeker olduğunu anlıyoruz. Peki, helvayı yapabiliyor muyuz? Erkan’a göre henüz hak ettiğimiz yerde değiliz. Burada asıl meselenin finansman olduğunun altını çiziyor.

Türkiye’nin uluslararası arenada girdiği kimi büyük ihalelerde rakiplerimizin kendi uzun finansman çözümleriyle masaya geldiğini anımsatıyor ve “Biz gemi inşa meselesinde finansman hariç her şeyi mükemmel şekilde çözdük. Eğer bu sorunda da yol alabilirsek sadece MİLGEM ihracatında değil çok farklı gemi türünde de başa oynarız ve tersanelerimiz milyonlarca dolarlık işlere imza atabilir. Umarım gelecekte elimizdeki kabiliyetin meyvelerini daha çok toplayabileceğimiz yeni bir dönem başlar” diyerek sözlerini tamamlıyor.



TUSAŞ şehitleri anısına binlerce fidan toprakla buluştu

Hakkari’de heyelan

Zeytinburnu’nda park yeri tartışmasında kan aktı: 1 ölü, 1 yaralı

Tunceli Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezinde Bütüncül Hizmet Sunuluyor

Bingöl’de uyuşturucuyla mücadele

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Macaristan ile ticaret hedefimiz 10 milyar dolar"

Kırıkkale’de FETÖ hükümlüsü ihraç komiser yardımcısı yakalandı

Somali Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı Nur, Deniz Kuvvetleri Komutanı Tatlıoğlu’nu ziyaret etti

Babaeski’de üniversite öğrencilerinden köy okulunda anlamlı faaliyet

Aynı yolda 5 saat arayla iki kaza: 3 yaralı

Kırklareli’nde trafik kazası: 1 yaralı

Tanju Özcan umre yolculuğuna dualarla uğurlandı

Mohamed Salah, Liverpool’un Inter ile oynayacağı maç kadrosuna alınmadı

Beykoz’da tartışma kanlı bitti: 26 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Muş’ta dolandırıcılık suçundan aranan hükümlü yakalandı

Vali Çalgan: ’Acil sağlık talebinde müdahaleyi kent merkezinde ortalama 5.7 dakikaya kadar indirdik’

Motosikletle otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Girdiği evden altın ve para çalan kadın tutuklandı

Babaeski’de tatlı üretimi ve satışı yapan iş yerleri denetlendi

Kars’ta trafik kazası: 3 yaralı

Mardin’de sis tarihle buluştu, ortaya kartpostallık görüntüler çıktı

Ağrı’da güvenlik güçlerine 85 yeni araç teslim edildi

Otomobillerin hurdaya döndüğü kazada doktor öldü, 2 kişi de ağır yaralandı

Gazze’deki Şifa Hastanesi’nin avlusuna gömülen 98 cenaze kimlik tespiti için çıkarıldı

Siirt’te otomobil devrildi: 4 yaralı

Kurtalan’da devrilen otomobilin sürücüsü yaralandı

11 yaşındaki çocuk ayağını çapa makinasına kaptırdı

Şehitkamil Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısı tamamlandı

Bandırmaspor-Bodrum FK maçının ardından

Trabzon-Rize Katı Atık Bertaraf Tesisi Büyükşehir Meclisi gündeminde

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.